У Ківерцівському краєзнавчому музеї оцифрували понад 700 експонатів

31 Січня 2023, 17:10
Зацифрування експонату 1385
Зацифрування експонату

Процес оцифрування є доволі складним, тривалим і потребує злагодженої роботи всього колективу.

У 2022 році в Ківерцівському музеї оцифрували частину музейних експонатів – повідомляють на фейсбук-сторінці цього закладу.
 
За неповні чотири місяці, зазначається в повідомленні, музейникам вдалося закупити необхідне обладнання: сканер, фотоапарат, ноутбук, штатив, лампи освітлення, допоміжні матеріали для обслуговування під час здійснення фотографування та зацифрування музейних експонатів тощо. І відповідно в цей же період вони налагодили роботу з зацифрування об’єктів музею.
 
Сам процес оцифрування є доволі складним, тривалим та цікавим і потребує злагодженої роботи усього колективу від підготовки експонатів, світла, фону, фотографування тощо до внесення матеріалу на платформу MD Museum-digital Deutschland https://ua.museum-digital.org/?navlang=uk.
 
Для проведення якісного оцифрування були залучені спеціалісти та фахівці, зокрема почесна краєзнавиця України Іраїда Майданець, фахівчиня Світлана Зозулька, фотограф Віталій Віжанський.
 
Museum-digital Deutschland  являти собою глобальну платформу (сайт) для музеїв, де можна розмістити в зацифрованому вигляді свої експонати та об’єкти.
 
Сама платформа  містить зібрання 990 різних музеїв, 919049 різноманітних об’єктів чи експонатів та 7506 колекцій. Окрім цього, платформа  Museum-digital Deutschland має безліч різноманітних інструментів та опцій у розміщенні об’єктів зацифрування чи проведення виставкових заходів, проведення відеоконференцій, онлайн-зустрічей, презентації виставкових кімнат, галерей тощо. Тобто, є потужний інструмент використання сучасного світового досвіду із презентації не лише окремих експонатів чи об’єктів, але і музею в цілому.
 
Загалом, у базі Ківерцівського музею зацифровано 743 експонати, з яких 330 експонатів у відкритому доступу для перегляду ( https://ua.museum-digital.org/institution/32). Решта об’єктів розміщені на опрацювання, перевірку тощо.
 
Структура зацифрованих об’єктів у Ківерцівському краєзнавчому музеї включає:
 
образотворче мистецтво (53 експонати) - https://ua.museum-digital.org/objects?s=collection:16 ;
твердий фонд (67 експонатів) - https://ua.museum-digital.org/collection/18;
декоративно-ужиткове мистецтво (128 експонатів) - https://ua.museum-digital.org/collection/17;
фотографії (експонати в обробці);
етнографія (52 експонати) - https://ua.museum-digital.org/collection/20;
писемні джерела (18 експонатів) – https://ua.museum-digital.org/collection/21;
м'який фонд (12 експонатів) - https://ua.museum-digital.org/collection/22.
 
Нині процес диджиталізації в музеї триває попри війну, періодичні відключення електроенергії, повітряні тривоги та інші труднощі.
 
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024