«Він йшов шляхом Мікеланджело»: у Луцьку презентували книгу про Томаша Оскара Сосновського

28 Січня 2023, 18:00
«Він йшов шляхом Мікеланджело»: у Луцьку презентували книгу про Томаша Оскара Сосновського 1430
«Він йшов шляхом Мікеланджело»: у Луцьку презентували книгу про Томаша Оскара Сосновського

У Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація книги «Оскар Сосновський. Скульптор» Валерія Войтовича

Зустріч із письменником пройшла 27 січня, у день пам’яті українсько-польського скульптора. На презентації побувала і журналістка Район.Історія.

На заході були присутні директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, керівник ГО «Культурно-просвітницького центру імені Т. О. Сосновського» Ярослав Ковальчук, доцент Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені Степана Дем’янчука Лілія Овдійчук та завідувачка Державного історико-культурного заповідника Острога Людмила Козловська.

«Без перебільшення: волинська земля окрім Лесі Українки, мала ще одну дуже глибоку постать – Сосновського. Це особа світового рівня, яка на жаль, мало досліджена і знана», – сказав Ярослав Ковальчук.

Читайте також: На Рівненщині презентували дослідження до 210-річчя Томаша-Оскара Сосновського

Ярослав Ковальчук, Валерій Войтович та Олександр Булига
Ярослав Ковальчук, Валерій Войтович та Олександр Булига

Томаш Оскар Сосонвський походив зі шляхетського роду герба Наленч. Вдатний скульптор народився 12 грудня 1812 року в Новомалині.

«Я прослідкував шлях Сосновського від народження до смерті й зрозумів, що він йшов шляхом Мікеланджело», – зауважив Валерій Войтович.

Новомалин. Наполеон Орда
Новомалин. Наполеон Орда

Читайте також: У Рівному провели круглий стіл «Син землі Волинської – визначний митець Європейського континенту»

Працюючи над книгою про життя Томаша Оскара Сосновського, письменник виявив для себе вражаючі відомості про митця.

«Чи можете ви уявити зараз людину, яка б творила чотирнадцять годин на день, як Мікеланджело? А заразом при цьому іще й виконувала багато інших обов’язків. Він 40 років пропрацював у Римі, ще 12 років – був регентом академії Святого Луки», – зазначив письменник.

Томаш Оскар Сосновський повністю віддавався своїм творінням і зовсім не переймався винагородами за свою працю. Єдине, що його турбувало, аби був мармур. Більшість своїх робіт він просто дарував чи продавав за символічну суму. Маєток і успадковане майно дозволяли йому творити й фінансово підтримувати студентів.

Лілія Овдійчук розповідає про Томаша Оскара Сосновського
Лілія Овдійчук розповідає про Томаша Оскара Сосновського

Скульптор закривав свою майстерню від настирливих туристів, втомлюючись від їхніх коментарів, і вів майже аскетичний спосіб життя, що було несумісне з його матеріальним і соціальним становищем.

Нерідко митець забував про голод, працюючи у своїй майстерні «схожу на сарай», як казав французький дослідник Луї Вейо, підкріплюючись шматком хліба або іноді якоюсь їжею, принесеною із загальної кухні.

Оскар вирізьблював фігури на релігійні, історичні тематики. У 1859 році він отримав найвищу нагороду від Папи Римського – Орден святого Григорія Великого, якою нагороджують за великий внесок для католицької церкви.

«У 1939 році коронували його скульптуру Діви Марії. Це надзвичайно! Немає ще одного скульптура на світі, щоб його роботу коронували!», – поділився враженнями письменник.

Ярослав Ковальчук
Ярослав Ковальчук

Як митець, Оскар мав власний почерк – специфічна обробка поверхні. З-поміж ряду інших артистів, які створювали гладенькі, блискучі вироби, Сосновський використовував техніку матування. Досягнути цього ефекту було значно важче, особливо якщо потрібно вирізьблювати тіло. 

Проте матові фігури виглядають природніше. Завдяки шорсткості поверхні, створюється враження пористості шкіри.

Томаш-Оскар залишав свій підпис не на всіх роботах. Іноді, він додавав до своїх виробів невелику краплю, яка витікала з драпування. 

Під час зустрічі відвідувачі переглянули короткі документальні фільми, зняті завдяки фонду «Допомога полякам на сході».Так учасники заходу дізналися історію про одну з найвідоміших робіт митця.

Скульптура «Мадонна з немовлям» була передана в Католицький костел Успіння Божої Матері в Острозі, але в повоєнний час, влада закрила костел і заборонила діяльність римо-католицької громади. 

Мадонна з немовлям. Кадр із фільму «Tomasz Oskar Sosnowski – genialny syn dwóch narodów»
Мадонна з немовлям. Кадр із фільму «Tomasz Oskar Sosnowski – genialny syn dwóch narodów»

Скульптуру мали вивезти з приміщення, оскільки на місці костелу хотіли створити юнацьку спортивну школу. Коли статую витягували трактором, під нього кинувся музейний працівник Йосип Новіцький, і домігся того, щоб її перевезли в Острозький музей.

Ще однією знаковою роботою його творчості був гіпсовий відбиток черепа Рафаеля. Сосновському доручили цю роботу, після того, як в Пантеоні виявили поховання художника. Виріб скульптор подарував місту Урбіно, де народився Рафаель.

Після зустрічі учасники мали змогу придбати книгу Валерія Войтовича.

Читайте також: В Острозі відбулися урочистості, присвячені 210-річниці від дня народження Томаша Оскара Сосновського

Тетяна Маркопольська

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024