Відбулася історична година про Голокост на Волині

27 Січня 2023, 14:11
Відбулася історична година про Голокост на Волині 1497
Відбулася історична година про Голокост на Волині

У Волинському краєзнавчому музеї відбулась історична година «Пам'ять про Голокост єврейського населення Волині». Заходи до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту у музеї проводять щороку.

Історичну годину відвідала й журналістка Район.Історія.

У заході взяли участь виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський та наукова співробітниця науково-експозиційного відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею Олена Дубень.

«На Волині проживало дуже багато євреїв. У Луцьку це понад 17000 населення. Ми розповідаємо про те, що відбувалось на наших землях під час нацистської окупації, скільки їх загинуло і що потім було з ними після Другої світової війни», – розповіла наукова співробітниця.

Читайте також: «Закопана пам'ять»: створили фільм про гетто в Локачах

На виставці представили світлини і матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею, які стосуються Голокосту, копії документів з Державного архіву Волинської області про діяльність окупаційної німецької влади, накази, розпорядження, оголошення стосовно поведінки євреїв.

«Ця тема довгий час була забороненою для вивчення і лише з приходом незалежної України дозволили досліджувати наші архіви, де збереглось небагато, але дуже вагомих документів», – зауважила Олена Дубень.

Музейники також представили книжкову виставку.

«Меморіальні книги – це наша цінність, вони розповідають про єврейські сім’ї, які проживали на Волині, їхнє життя і побут», – поділилася вона.

Читайте також: Що потрібно знати про Голокост, місця пам'яті та меморіалізацію

Через довготривалу повітряну тривогу зранку, не вдалось провести історичну годину, так як початково планували організатори.

«Сьогодні на нашому заході ми хотіли показати документальний фільм «Якщо залишишся живий», це про лучанина Шмуеля Шило, який був учасником повстання Луцького гетто і зміг вижити. Він згодом переїхав до Ізраїлю, де став відомим актором і засновником театрів, а у 2010 році, коли був у старшому віці, чоловік відвідав свій рідний Луцьк, де загинули його батьки, брат і сестра», розповіла наукова співробітниця.

 Читайте також: Гранати милосердя: як розстрілювали євреїв у Луцьку

Анастасія Яцюк

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024