Історичний центр Одеси включили до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою

25 Січня 2023, 18:07
Історичний центр Одеси включили до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою 912
Історичний центр Одеси включили до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою

На 18-й позачерговій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (КВС) об’єкт «Історичний центр міста-порту Одеса» включили до Списку Всесвітньої спадщини під загрозою.

Про це повіомляє міністерство культури та інформаційної політики України.

«Відтепер історичний центр міста-порту Одеси під захистом ЮНЕСКО. Попри намагання росії вилучити це важливе питання з порядку денного, Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вніс українську перлину до Списку Всесвітньої спадщини під загрозою. Нам довелося докласти чимало зусиль, але результат того вартий. Наразі важливо привернути увагу всього світу до злочинів, які вчиняє рф», – сказав міністр Олександр Ткаченко.

Раніше Україна за підтримки міжнародних партнерів підготувала номінацію, адже Одеса неодноразово зазнавала обстрілів з боку російських військ та перебуває під постійною загрозою ракетних ударів.

 

Читайте також: ЮНЕСКО надасть кошти на заходи з консервації музею Григорія Сковороди

Нагадаємо, у серпні 2022 року у МКІП ініціювали включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. У жовтні Україна офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл «Історичний центр міста-порту Одеса» для включення до Списку всесвітньої спадщини, а Президент Володимир Зеленський закликав провести позачергову сесію Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо включення історичного центру Одеси до списку.

Читайте також: Мінреінтеграції закликає ЮНЕСКО захистити «Ханський палац» у Бахчисараї

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024