На Волині точилися бої, поки в Києві відбувалася Злука: добірка публікацій, присвячених Дню Соборності України

22 Січня 2023, 11:32
Симон Петлюра та Володимир Винниченко на молебні з нагоди проголошення Акту Злуки. Київ, 22 січня 1919 року 5453
Симон Петлюра та Володимир Винниченко на молебні з нагоди проголошення Акту Злуки. Київ, 22 січня 1919 року

Редакція «Район Історія» підготувала добірку статей, опублікованих на нашому сайті на тему об'єднання всіх українських земель в одну незалежну державу та захист її від ворогів.

Ця вікопомна подія відбулася 22 січня 1919 року в Києві, на Софіївському майдані, коли представники УНР та ЗУНР урочисто проголосили Акт злуки двох державних формувань в одну державу. Згодом, у дев'яностих роках минулого століття, коли Україна  нарешті здобула  омріяну незалежність, цей день став святом Соборності.

Про події довкола першого відзначення Акта злуки на Волині в 1990 році розповідається в статті 

«Нам казали, що зараз в нас будуть стріляти кагебісти. А нам було байдуже», – Геннадій Кожевніков про День Соборності.

 

 

 

Навесні 1947 року на даху педучилища у волинському містечку невідомі сміливці вивісили синьо-жовтий прапор, а згодом у місті з’явилися листівки з нагоди Дня соборності України.

Ці події поставили на вуха місцеве КДБ. В оселі одного зі студентів під час обшуку знайшли написану від руки чернетку листівки – про це в статті У Камені-Каширському у 1947 році на педучилищі вивісили синьо-жовтий прапор.

 

Про українського військового діяча, генерал-хорунжого армії УНР ідеться в статті Легендарний генерал УНР Алмазов був меценатом луцьких гімназистів.

 

 

Хоча збройні сутички між прихильниками УНР і Радянської Росії тривали ще від листопада 1917 року, саме бій під Крутами символічно став вважатися першим боєм України проти росії у новітню добу. Про це та про учасників того бою з Волині публікація Крутяни із Луччини: як склалися долі Героїв.

 

 

Становлення незалежної православної церкви майже на всіх етапах історії України проходило так само болісно і трагічно, як і становлення української державності, бо шлях до справжньої української державності завжди лежав і через шлях до повної канонічної незалежності українського православ’я. Саме про це в статті Владика Ігор: як полковник армії УНР розбудовував українську церкву на Волині.

 

 

День Соборності – одне з найважливіших національних свят, у символічному вимірі воно є днем всеукраїнської солідарності. Соборність, як свого роду наш еквівалент загальноєвропейського девізу in varietate concordia (лат. єдність у різноманітності). Єдності як українських регіонів, так і громадян нашої країни загалом у незалежності від їхнього соціального статусу, етнічного походження, віросповідання, гендеру тощо. Спроба історичного аналізу від старшої наукової співробітниці Волинського краєзнавчого музею в статті Соборність України 1919-го: Київ, Львів та Луцьк у пошуках «віковічних мрій».

 

Про події в дні Злуки, які відбувались у місті Володимирі, розповідається в статті На Волині точилися бої, поки в Києві відбувалася Злука.

 

 

Один із найвидатніших постатей української історії ХХ століття, творець і командир найбоєздатнішої військової частини Армії УНР – корпусу Січових стрільців, очільник Української військової організації та голова Організації українських націоналістів Євген Коновалець перебував у таборі для інтернованих в Луцьку.

 

 

Український історик Віталій Скальський шукає на Волині місця пам'яті, пов'язані із волинськими петлюрівцями. У публікації  Вояки армії УНР: чи пам’ятає про них Волинь про зустріч із ним  у Музейному дворику Волинського краєзнавчого музею. 

 

 

Читайте також: Православна церква України чотири роки тому отримала томос про автокефалію


 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024