У Києві 104 роки тому урочисто проголосили Акт злуки

22 Січня 2023, 09:12
Київ, 22 січня 1919 року 1392
Київ, 22 січня 1919 року

Дату проголошення Директорією  акта про об'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської республіки в єдину незалежну державу в Україні відзначають як День Соборності.

22 січня 1918 року незалежність України була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради, а через рік, в 1919 році, в цей же день на Софійській площі у Києві відбулося офіційне об'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Так вперше за багато століть історичні українські регіони об'єдналися в одну державу – пише УНІАН.

На жаль, зазначається в публікації, фактично об'єднання республік УНР і ЗУНР не відбулося, але сам процес проголошення позначився на політичній ситуації в країні.

За часів радянського режиму День Соборності не відзначався, щобільше — будь-яка згадка про нього знищувалася, цей день вважали «контрреволюційним святом». Перше офіційне святкування відбулося в 1939 році, у місті Хуст, столиці Карпатської України. Тоді ці землі перебували у складі Чехословаччини. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців – так День Соборності став наймасовішим заходом українців за 20 років. 

Головна традиція в День Соборності – це живий ланцюг, який українці вибудовують, символізуючи об'єднання українських земель і державну єдність. Історія цієї традиції починається в 1990 році – тоді живий ланцюг простягнувся з Києва до Львова та Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного. За різними оцінками, участь в акції взяли близько трьох мільйонів осіб. 

Відтоді це стало доброю традицією, яку щороку влаштовують у різних куточках України. У Києві 22 січня таким чином «з'єднують» два береги Дніпра — лівий і правий, символізуючи об'єднання Сходу і Заходу України.

Коментар
28/03/2024 Середа
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром