Звягель: українська письменниця подарувала музею авторську книжку про Лесю Українку

21 Січня 2023, 09:03
Книжка Наталки Малетич 848
Книжка Наталки Малетич

Колектив Музею Лесі Українки вдячний Наталці Малетич за гарний подарунок. 

На днях Літературно-меморіальний музей Лесі Українки у Звягелі отримав від  української письменниці та редакторки Наталки Малетич із дарчим написом її книжку «Леся. Мандрівний клубочок» – повідомляють на фейсбук-сторінці цього закладу.

Не можна сказати, зазначається в дописі, що про Лесю Українку написано мало книг. Однак не до всіх видань лежить душа. Роками її показували як хвору й безрадісну жіночку, яка писала меланхолічні твори. Такий образ відомої письменниці зробив її невідомою, незрозумілою і нецікавою. На щастя, сучасні науковці та митці успішно розбивають вщент стереотипні уявлення про Лесю Українку, показуючи «живу» мисткиню без купюр та цензури.
 
Цінність книжки «Леся. Мандрівний клубочок»  (видавництво «Портал») якраз у тому, що вона ««освіжає» заїжджений образ української поетеси. Перед нами – «жива людина, а не офіційний портрет». Наталка Малетич розповіла, що любила маленька й доросла Леся, з чого сміялася й сумувала, чи була стильною, з ким листувалася, які свята любила тощо. Розповідь авторки гармонійно доповнюють чарівні ілюстрації художниці Маші Фої.
 
У 2021 році «Мандрівник клубочок» став однією з найкращих книг BookForum Best Book Award у номінації «Література для підлітків і YA» – за сміливу інтерпретацію традиційного образу Лесі Українки.
 
Колектив Музею Лесі Українки вдячний  Наталці Малетич за гарний подарунок. Книгу зможуть прочитати всі охочі у «відкритій» бібліотеці музею. 
 
 
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024