Італійський університет гастрономічних наук створив атлас «Ковчег смаку в Україні»

13 Січня 2023, 13:25
Італійський університет гастрономічних наук створив атлас «Ковчег смаку в Україні» 1099
Італійський університет гастрономічних наук створив атлас «Ковчег смаку в Україні»

Італійський університет гастрономічних наук випустив атлас «Ковчег смаку в Україні», щоб задокументувати харчові продукти, яким загрожує зникнення.  Україна багата як різними діалектами, так і екологічними системами, і може пишатися різноманітністю своєї біокультури, яка є одним із найцінніших скарбів. 

Щоб привернути увагу до українських продуктів, які перебувають під загрозою зникнення і є частиною нашої культурної спадщини, університет Гастрономічних наук під егідою міжнародної організації Slow Food, у рамках проєкту DIGE уклали цей онлайн-каталог. 

«Ковчег смаку» — важливий дарунок всім тим, хто хоче дізнатися якомога більше про українську їжу. Й тим самим, допомогти зберегти та популяризувати продукти, котрі важливі для нашої ідентифікації у світі. Після кількох експедицій Україною та багаторічних досліджень, мені здавалося, що я знаю все про національну гастрономію. Однак близько 20% продуктів, які описані у цьому каталозі, стали для мене приємним відкриттям і цінною знахідкою. Я буду готувати, смакувати та відроджувати страви із цих продуктів. Щоб через зв’язок із минулим країни, впливати на формування її майбутнього», – йдеться у передмові шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

Атлас є одним із томів, які створив Університет гастрономічних наук, для сприяння презентації та валоризації на місцевому та міжнародному рівнях місцевої їжі та гастрономічної спадщини України в цілому. Він відображає 85 традиційних продуктів, їх зв’язок з автохтонними видами рослин, грибів, тварин, птахів, риб, бджіл.

Планується також видання другого тому книги, що буде включати інші цікаві рецепти та продукти.

Читайте також: Рецепт «Золотої горілки» з Господарської книги Острозького замку ХVIII cтоліття

Нагадаємо, що Український борщ внесли до Списку культурної спадщини ЮНЕСКО

Коментар
09/09/2024 Неділя
08.09.2024
07.09.2024
06.09.2024