Давні прізвиська в селі на Зарічненщині

08 Січня 2023, 16:28
Новосільські парубки, 50-ті роки ХХ століття 1095
Новосільські парубки, 50-ті роки ХХ століття

Історія прізвиська «Писарі»  в селі Новосілля за версією місцевої краєзнавиці.

Яких тільки прізвиськ не зустрінеш на Поліссі. Сьогодні мова про село Новосілля (колишній Зарічненський район Рівненської області). Були тут цілком зрозумілі прізвиська, наприклад Солов’ї – дуже співучий рід пише у фейсбуці місцева краєзнавиця Валентина Тумаш-Ляховець.

А от прізвиська деяких родів здавалися їй у дитинстві дуже дивними. Наприклад, Паламарі, Кляшторі, Писарі.

«Тепер я знаю, що паламар – служитель православної церкви, який дзвонить у дзвони, співає на криласі й допомагає при богослужінні. Паламарі, предки Юрашкевичів, прислуговували в церкві. Дуже багато священнослужителів Юрашкевичів згадується в церковних документах»,  – зазначає краєзнавиця.


А на днях вона розкрила для себе і значення прізвиська Писарі. У метричній книзі Храпинської церкви за 1852 рік є запис про одруження виключеного з Київського батальйону кантоністів Трохима Петровича Новака (23 роки) та Анастасії Степанівни Марчук (18 років) із Новосілля.


У 1840 році є тако запис про відставного солдата Петра Федоровича Новака.

Кантоніст у кріпосницькій Росії — солдатський син, що від народження приписувався до військового відомства, навчався в спеціальній військовій школі й відбував тривалу військову службу (Словник української мови в 11 томах, том 4).

У солдата Петра Новака в 1829 році народився син Трохим. Він за тодішніми законами ставав кантоністом. І був приписаний до Київського батальйону військових кантоністів.

Напевне, Трохим навчався в Києві. До такого висновку краєзнавиця прийшла, прочитавши дослідження кандидата історичних наук Юрія Бойка.

Київський батальйон військових кантоністів – це своєрідний військовий навчальний заклад, у якому за штатом перебувало 11 офіцерів та 1402 кантоністи, а разом із тими юнаками, які перебували в різних куточках губернії на вихованні батьків, – 8700 осіб.

Солдатські діти записувалися до підрозділу з дня народження і перебували в безпосередньому навчанні у віці від 7 до 19 років. Здібні до військової служби кантоністи переводились у 16 років до навчальних карабінерських полків. Інших готували з нестройових спеціальностей: топографів, кондукторів, фельдшерських помічників, писарів і т. п.

Трохим, напевне, і став писарем. Ось чому Новаки в Новосіллі отримали прізвисько Писарі.

На світлині новосільські парубки 50-х років ХХ століття. Один із тих парубків має прізвище Новак.

Читайте такожЗарічненщина: на початку ХІХ століття в Боровому селяни напали на панську контору

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
14.04.2024