Різдво: оригінальне трактування традиційного сюжету на іконі ХІХ століття

07 Січня 2023, 17:30
Різдво Христове 958
Різдво Христове

У Музеї волинської ікони продовжують розкривати тему зображення Різдва Христового на іконах їхньої збірки. 

Досить оригінальне трактування традиційного сюжету  на іконі ХІХ століття, невеликій за розмірами, написаній темперними та олійними фарбами з використанням золочення. Про це йдеться на фейсбук-сторінці закладу.
 
Дія розгортається не у печері, зазначає автор допису, яка символізує світ, в якому просіяло Сонце Істини – народився Христос, а біля арки входу до храму. У арці входу зображена Богородиця. Вона сидить на дерев’яній лаві, як звичайна земна жінка, ногами спираючись на кругле підніжжя, як у престолу, поєднуючи в собі людське, земне і Божественне, величне. На колінах перед собою вона тримає маленького одягненого у білу сорочечку Ісуса. Ісус – не дитя, що лежить сповите в яслах, а Спаситель людства, усвідомлюючи своє призначення і свою силу, десницею благословляє царів, що стоять навколішки перед ним. Вони прийшли до Христа, керовані вифлеємською зіркою, і принесли йому дари. У золотих посудинах — золото, ладан і смирна – знання, любов і послух. Приношення золота означало, що вони визнають Христа царем, приношення ладану означало визнання його Богом, а смирни – що вони бачили в ньому людину, яка готова померти. 
 
Три царі зображені у вигляді старця, зрілого чоловіка та юнака. Цим підкреслюється істина, що одкровення дається людям незалежно від віку та життєвого досвіду. Позаду Йосифа Обручника, який стоїть за плечима Богоматері і споглядає урочисте дійство, зображені тварини – віл та осел. Віл – це символ народжених у законі Ізраїлю, а осел – символ язичників. Син божий визволяє одних з-під ярма закону, інших з-під ярма поклоніння ідолам. А вгорі, у небесному сегменті, – зображення зірки, з якої виходить промінь, спрямований на Христа.
 
Маляр використовує червоний, зелений, вохристі та білий кольори – життєствердні, радісні, звучні. Тріумфальний червоний колір в обрамленні золота на іконі вносить відчуття урочистості та величі моменту, створює настрій високого емоційного піднесення.
 
 
 
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024