Історична різдвяна служба ПЦУ в Києво-Печерській лаврі

07 Січня 2023, 15:22
Митрополит Епіфаній у Києво-Печерській лаврі 3801
Митрополит Епіфаній у Києво-Печерській лаврі

Найяскравіші фото зі служби в Києво-Печерській лаврі настоятеля ПЦУ.

7 січня 2023 року в Успенському соборі Києво-Печерської лаври відбулося богослужіння з нагоди Різдва Христового за старим стилем. Уперше службу провів настоятель автокефальної Православної церкви України митрополит Епіфаній.  На службі  зібралися близько тисячі вірян – пише  BBC Україна.

На службі також було багато військових.

Богослужіння відбулося за посилених заходів безпеки навколо лаври.

Храм був повністю заповнений. Для тих, хто не вмістився всередині, на вулиці встановили екран, на якому транслювали богослужіння. Попри мороз -8 градусів, на територію лаври прийшло багато людей.

Це перша в історії літургія настоятеля Православної церкви України в Києво-Печерській лаврі. Раніше цей головний собор лаври орендувала для богослужінь тільки УПЦ Московського патріархату.

Завершуючи богослужіння, Митрополит Епіфаній помолився про перемогу України і звільнення «української землі від чужоземної навали».

ПЦУ, як і менша частина інших православних церков світу, відзначає Різдво 7 січня за старим Юліанським календарем. Проте синод ПЦУ раніше дозволив окремим громадам за їхнього бажання відзначати Різдво 25 грудня за новим Григоріанським календарем.

 

Служба митрополита Епіфанія у лаврі — поки що разова подія. Про довгострокову оренду собору, як про те просить ПЦУ, наразі не йдеться.

 

Напередодні Епіфаній заявляв, що він побуває в лаврі вперше за кілька десятиліть.

Перед Новим роком заповідник Києво-Печерська лавра повідомив УПЦ Московського патріархату, що з 1 січня не продовжує з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою у так званій Верхній лаврі.

ПЦУ має близько 7 тисяч парафій, вона є автокефальною церквою і входить до диптиху помісних православних церков світу. Щоправда, визнана вона тільки частиною інших помісних церков.

 

Проте опитування громадської думки показують, що більшість православних українців асоціюють себе саме з ПЦУ, а не УПЦ.

Згідно з опитуванням КМІС влітку 2022 року, 54% серед усіх респондентів зараховують себе саме до Православної церкви України. 4% ідентифікують себе з УПЦ Московського патріархату. Ще 14% вважають себе просто православними, без конкретизації.

 

Читайте також:  Половина ченців Києво-Печерської лаври підтримують ідею переходу до ПЦУ, – Епіфаній

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром