Дубно: представники громади домовилися з поляками про спільні туристично-культурологічні проєкти у 2023 році

04 Січня 2023, 16:57
Дубенці в Польщі 1348
Дубенці в Польщі

 На запрошення бурмістра міста Гнєв  у Польщі побували директор Заповідника м. Дубна Леонід Кічатий та голова Дубенського відділення Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО Леонід Дудко

Поїздка відбулася за кілька днів до Нового року. Про це йдеться на сайті Державного історико-культурного заповідника Дубна.

Тісна багаторічна дружба і співпраця з польськими побратимами, зазначається в публікації, пов’язує Заповідник м. Дубна та Міжнародний центр впровадження програм ЮНЕСКО. І якщо в мирний час міжнародне партнерство в основному стосувалось спільних проєктів та програм мистецько-культурологічного характеру, то з початком повномасштабної загарбницької війни з боку російських варварів, потужну підтримку від наших польських друзів відчули українські воїни, які вибудували залізний щит на шляху ворога.

Територією Польщі представники Дубенщини рухались уже звичним маршрутом. У місті Гнєв трапилась приємна нагода познайомитись із новим виконавчим директором місцевого замку Ярославом Карольчиком. Угода про партнерство між Дубенським та Гнєвським замками була підписана ще 2011 року. А дубенчани, мабуть, пам’ятають гусарів польського замку ще 2008 року, які взяли участь у святкуванні Дня міста і 500-ліття надання Магдебурзького права сивочолому Дубну.

устріч з радником маршалка Поморського воєводства Яном Козловським у Гданську
устріч з радником маршалка Поморського воєводства Яном Козловським у Гданську



І як завжди – теплі рукостискання та обійми в тому ж Гнєві з людьми, які мають велике серце і відкриту душу – членом Міжнародної організації ЮНЕСКО в Польщі Янушем Стручинським та відомим волонтером Вінцентом Мацієвським. Саме вони продовж багатьох років комунікують із партнерами за кордоном і допомагають багатьом українським громадам, в тому числі Дубенщини, спеціальною автотехнікою (швидкі, пожежні) та в оздоровленні наших дітей. Лише за минулий рік за кошти поляків на відпочинку побувало 110 дітей із Вербської громади.

З новим директором замку Гнєв обговорили умови спільних проєктів, виставок та навчань. Серед пріоритетів – створення спільного туристичного продукту. Уже на січень-лютий  2023 року запланували виготовлення рекламного білборда обох замків-побратимів.

У Гданську дубенчан прийняв радник маршалка Поморського воєводства Ян Козловський. Колишній мер м. Сопот, міністр молоді та спорту, депутат Європарламенту, нині відповідає за міжнародну економічну співпрацю. Саме завдяки його зусиллям і наполегливості одна з наших військових частин незабаром отримає 50 польових ліжок. 

Зустріч з Чеславом Волінським у м.Нове
Зустріч з Чеславом Волінським у м.Нове

Ще одна пам’ятна зустріч – з бурмістром м. Нове Куявсько-Поморського воєводства Чеславом Волінським. Це польське місто плідно співпрацює з Радивилівською громадою Рівненщини, якій теж надійшла не одна одиниця спецтехніки й чимало дітей мали змогу оздоровитись за кордоном. Мер м. Нове передав бібліотеці Дубенського замку книги з дарчим підписом.

Останнім пунктом робочої поїздки була гміна Котунь неподалік Варшави з її щирим та відкритим серцем війтом Гжегожем Гуралем. Подякувати за велику і постійну допомогу Україні під час повномасштабної війни з росією Леонід Кічатий та Леонід Дудко змогли з трибуни сесії міської ради, на яку їх запросили гостинні господарі. Саме на сесії громада міста приймала бюджет на наступний рік, а також обговорювала питання подальшої допомоги українцям.

І вже 3 січня 2023 року з Котуня до Дубна вирушила чергова партія допомоги Україні.  

Мер м. Нове передав бібліотеці Дубенського замку книги з дарчим підписом.
Мер м. Нове передав бібліотеці Дубенського замку книги з дарчим підписом.

 

Читайте також: Польща готова прийняти на зберігання культурні цінності з України на час війни

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром