Ревнива султана: про що писала Роксолана у листі 1526 року

02 Січня 2023, 15:36
Роксолана. Невідомий венеційський автор XVII століття. Палац Топкапи, Стамбул 2024
Роксолана. Невідомий венеційський автор XVII століття. Палац Топкапи, Стамбул

Перші 8 любовних листів Роксолани (Hürrem Sultan) до султана Сулеймана у 1950-х роках знайшла в архівах Стамбула турецька дослідниця Нігяр Анафарта. Лише 2019 року відшукали ще одне послання. 

Проте листів Роксолани мало бути значно більше, адже її чоловік – султан Сулейман більшу частину життя провів у військових походах, далеко від дружини. 

Про те, що Роксолана ревнувала султана Сулеймана до інших жінок гарему, свідчать рядки з її листа від 1526 року: 

«Ви мені й наложниці Гюльфем флакон парфумів за 60 флоринів ($8 тис. 820) надіслали. Упав мені морок на очі. Відразу я випила той флакон. Бачили б Ви, що зі мною трапилося! У нас були гості, я навіть не знала, що їм сказати. Була мовби в непам’яті. Хтось давав мені щиглики у ніс, а хтось кепкував з мене. Коли ж опам’яталася, то подумала: хто ж мене топче ногами, хто мене знищує? Ви мене завжди ганьбили й нищили! Дасть Бог, поговоримо про це, коли будемо разом…».

Читайте також: Любовні листи Роксолани

Парні портрети Сулеймана і Роксолани Маттео Пагані 1550-х років
Парні портрети Сулеймана і Роксолани Маттео Пагані 1550-х років

Прикметно, що у тому ж листі Роксолана передавала вітання від наложниці Гюльфем, до якої приревнувала султана Сулеймана. Подейкують, що Гюльфем не лише завідувала її фінансами, а й попервах допомагала із написанням кореспонденції. 

Проте, за десять років перебування у гаремі Роксолана почала дуже добре давати раду із надскладною османською мовою. Її листи почали «дихати» квітучою мовою, якою вона щебетала, немов соловейко, не лише про кохання, а й про релігійні та політичні справи.

Більше про таємниці цієї легендарної пари можна дізнатися у статті авторки дослідження «Роксолана: життєпис», кандидатки мистецтвознавства Олександри Шутко, яка також вперше переклала листи українською.

Читайте також: 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024