В Одесі демонтували пам'ятник Катерині ІІ та Суворову

29 Грудня 2022, 12:13
В Одесі демонтували пам'ятник Катерині ІІ. Фото: Олександр Зінченко 1338
В Одесі демонтували пам'ятник Катерині ІІ. Фото: Олександр Зінченко

Вночі в Одесі демонтували пам'ятник «Засновникам міста» – композицію скульптур, у центрі якої була російська імператриця Катерина II. Демонтаж почався близько 23:00. Пам'ятник зберігатиметься в Одеському художньому музеї.

Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Рішення демонтувати та перенести пам’ятник Одеська міська рада підтримала ще під час засідання сесії 30 листопада.

«Сьогодні відбулась справді історична подія. Нарешті пам’ятник російській імператриці катерині в Одесі був демонтований. Дякую мешканцям Одеси, які висловили свою позицію, що російській імперській спадщині не місце в сучасній, правовій, демократичній Україні. Дякую депутатам Одеської міської ради за те, що ухвалили вірне рішення. Кожен, хто долучився до цього процесу показав, що коли ми об’єднані спільною метою, то обов’язково її досягаємо. Одещина має багату історію, культуру, та національну спадщину і сьогодні ми творимо нашу історію разом. Слава Україні!» – написав Максим Марченко.

Крім того, у мерії Одеси повідомили, що вночі також демонтували пам’ятник російському полководцю Олександру Суворову.
«Згідно з рішенням сесії міської ради в Одесі було демонтовано пам’ятник А. Суворову. Монумент буде передано до Одеського художнього музею для його тимчасового зберігання», – йдеться в повідомленні.
За словами депутата Івана Мирки, одесити таки змогли подолати «тривалу хворобу».
«Єкатіріна, ти була нє права... 
Після «тривалої хвороби» одесити попрощались з катериною. Кажуть, що сопровождав в послєдню путь лічно Суворов, на коні», – написав депутат Іван Мирка.
На демонтаж пам'ятника також відреагував історик Олександр Зінченко. За його словами, «мало просто зняти імператрицю з п'єдесталу», адже потрібно навести лад у головах.
 
«Якось художник Ройтбурд вчепився кліщем у мене, мовляв, якщо демонтувати Катерину в Одесі – то Україна розпадеться. Там був ще хтось високоінтелектуальний, хто підгавкував Ройтбурду. Але одного я міг ідентифікувати, а з іншим – ніколи не перетинався. Припускаю, що його запросили для демонстрації багатющого розмаїття інтелектуальної фауни нашого краю. Це було в ефірі Свободи слова у Vadym Karpiak на День Соборності кілька років тому.
Я був абсолютно заскочений. Бо на той момент ніколи не висловлювався в жодний спосіб щодо пам'ятнику Катерині в Одесі, і не міг зрозуміти, чим була спровокована його істерична реакція на адресу моєї скромної персони. З його слів виходило, що я був ледь не головним організатором повалення Катерини у Одесі. І якби ж такі-да - але ж таки-ні. Уже після ефіру з'ясувалося, що «він художник – він так бачить».
Просто він почув від ведучого, що я був радником голови Інституту національної пам'яті. Виявилося, що локальна спільнота організувала конференцію, до якої в якості співорганізатора був запрошений УІНП. І на тій конференції виступав хтось з місцевих істориків, хто закликав Катю в Одесі демонтувати. 
Ройтбурд чомусь вирішив, що все це - київська інтрига, що це все інспірував УІНП, і не просто УІНП, а я особисто. І весь час в ефірі був витрачений не на конструктив, а на дивний для мене срач, який ув'язував знищення України і початок громдянської війни із демонтажем пам' ятника російській імператриці.
Я довго не міг зрозуміти, чому він із такою вдячністю ставився до авторки межі осідлості. В принципі, я знав і деяких нащадків козаків, яким її політика проти українців теж очі теж не колола. Усе буває.
Але я довго не міг зрозуміти, чому сама ідея демонтажу Катерини викликала настільки емоційні реакції. Відповідь насправді проста: бардак в голові. Мало просто зняти імператрицю з п'єдестала – треба подолати бардак в головах. Потрібно було, щоб Росія почала обстрілювати Одесу ракетами, щоб там щось розвиднилося в головах. Сумно це», – написав Олександр Зінченко.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром