Створили онлайн-архів із фотографіями українських остарбайтерів

28 Грудня 2022, 16:15
Створили онлайн-архів із фотографій українських остарбайтерів 1674
Створили онлайн-архів із фотографій українських остарбайтерів

«Під час перебування в Германії» – це онлайн-архів із понад 150 фотографій українських примусових робітників та робітниць. 

Цей проєкт реалізували за підтримки Rosa Luxemburg Stiftung в Україні з коштів Міністерства економічного співробітництва та розвитку ФРН. Про це повідомляє Громадська організація «Після тиші».

Під час Другої світової війни понад 2 мільйони осіб вивезли з території України на примусові роботи до Німеччини, союзних їй чи окупованих нею європейських країн. Серед них були люди різної статі та віку, не шкодували навіть дітей. 

Принаймні чверть із цих примусових робітників та робітниць так і не повернулися додому: померли від хвороб, важких умов утримання, навмисних страт та бомбардувань, або ж емігрували після завершення війни, йдеться на сайті проєкту.

У повоєнному Радянському Союзі на них очікували підозри зі сторони влади, а часто й ворожість сусідів. А тому багато з них вимушено замовчували свій досвід навіть у сімейному колі.

У назві проєкту ― оригінальний напис «Під час перебування в Германії», яким часто підписували фото примусові робітники та робітниці у нацистській Німеччині.  Для них це був один зі способів задокументувати свою солідарність та взаємопідтримку, комунікувати між собою та з рідними в Україні.

У більшості випадків невідомо кому належали ці фотографії та хто на них зображений. Їх вдалося придбати упродовж кількох останніх років на онлайн-аукціонах і «блошиних ринках». У комерційних умовах фотографії стають просто товаром, втрачають історії, які з ними пов’язані.

Проте кожна з цих фотографій здатна розповісти більше, ніж на ній зображено. У деяких випадках команді проєкту вдалося ідентифікувати примусових робітників та робітниць, знайти додаткову інформацію про них в архівах чи сконтактувати з людьми, які їх знали.

Команда пропонує поділитися історіями своїх рідних.

Читайте також: Повороти долі найстаршої лучанки: від заслання до визнання

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024