У Ківерцівському краєзнавчому музеї відкрили виставку про Едмунда Маліновського

26 Грудня 2022, 14:52
У Ківерцівському краєзнавчому музеї відкрили виставку про Едмунда Маліновського 1013
У Ківерцівському краєзнавчому музеї відкрили виставку про Едмунда Маліновського

У Ківерцівському краєзнавчому музеї відбувся захід з вшанування відомого педагога, вояка Першої та Другої світових воєн, учасника Варшавського повстання Едмунда Маліновського.

Про це повідомляє Ківерцівська міська рада.

Едмунд Маліновський народився у 1898 році у багатодітній родині польських залізничників у містечку Ківерці, навчався у Луцькій гуманістичній гімназії. Вчителював у Ківерцях, Губині, Рудні, Соколі, Луцьку та ін. У Варшаві викладав в Інституті для глухонімих та незрячих. 

Під час німецької окупації Варшави брав участь у польському Русі Опору, командував загоном глухонімих (мав псевдо «Мундек), отримав численні нагороди.

Читайте також: Інтелектуальний образ громади: як у Ківерцях змінюється місцевий музей

Для Ківерцівської громади ім’я Едмунда Маліновського довгий час залишалось невідомим. Завдяки активній пошуковій роботі польського товариства ANTHILL, за підтримки Міністерства культури та національної спадщини Польщі, було підготовлено проєкт, спрямований на повернення із забуття особи Едмунда Маліновського. 

Так, керівнику організації Барташому Невядомські та іншими активістам, представниками ківерцівської римо-католицьких парафії Пресвятого серця Ісуса Христа, вдалося розшукати родинні поховання Маліновських на місцевому кладовищі, провести протиаварійні рятівні ремонтно-будівельні роботи. 

Також за зібраними історичними матеріалами видали книгу «… коли серце б’ється гучніше від бомб. Історія підпоручика Едмунда Маліновського «Мундека». У рамках реалізації проєкту створили скульптуру (автор Станіслав Брах) та підготували банерну двомовну інформаційну виставку, що представили місцевій громаді у Ківерцівському краєзнавчому музеї. 

У заході взяли участь також представники місцевих органів самоуправління – заступник міського голови Віктор Лисюк, керівник ГО «ANTHILL» Бартош Невядомський, настоятель  місцевої римо-католицької парафії Кшиштоф Орліцкі, члени польського товариства культури «Творчість заради життя» Аліна Коваль та Ірина Киселик, співробітники Волинського обласного краєзнавчого музею, депутати та директори місцевих навчальних закладів, журналісти тощо. 

Отець Кшиштоф провів спільну молитву за загиблими українцями у сучасній російсько-українській війні та обряд ламання оплатків. Також під час заходу прозвучали  виступи колективу «Перевесло» Ківерцівського будинку культури імені Ковальова.

Виставка працюватиме впродовж січня 2023 року.

Читайте також: Вчитель із Володимира вижив у концтаборі та звільняв Краків

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром