В Острозі реалізовують проєкт з діджиталізації історико-культурної спадщини

23 Грудня 2022, 14:34
В Острозі реалізовують проєкт з діджиталізації історико-культурної спадщини 1570
В Острозі реалізовують проєкт з діджиталізації історико-культурної спадщини
Державний історико-культурний заповідник Острога та громадська організація «Братство ім. князів Острозьких» реалізовують проєкт «Цифровізація спадщини: відкритість та доступність Державного історико-культурного заповідника м. Острога». 
 
Про це повідомили на сторінці заповідника у фейсбуці.
 
Музейники створять базу даних з 78 тисяч музейних експонатів та оцифрують найцінніші музейні предмети. Це стало можливим завдяки гранту від Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.
 
Ця грантова можливість дає шанс культурним організаціям в Україні реалізовувати проєкти та структурні заходи в короткостроковій перспективі. В рамках проєкту у 2022 році в Острозькому заповіднику ввели електронний облік музейних предметів та продовжили оцифрування колекції.
 
«Мета нашої команди – забезпечити рівний доступ до історико-культурної спадщини, яку зберігає, досліджує й популяризує Острозький державний історико-культурний заповідник. Переважна більшість експонатів недоступна для відвідувачів, так як вони зберігаються у фондах музею. Обмеженість у виставковій та експозиційній площах дає нам змогу показати лише кілька відсотків багатої музейної колекції, решта ж експонатів залишається закритою широкому загалу. Це тисячі предметів з унікальними історіями побутування, віднайдення чи надходження до музеїв заповідника. Ми оцифрували рукописні музейні книги та імпортували їх в спеціалізовану програму для обліку музейних предметів в електронній формі «Музейні фонди України». Під час реалізації проєкту буде створено цифровий архів з фото для 1000 найцікавіших експонатів на основі рукописних фондових книг заповідника, що забезпечить його доступність усім зацікавленим у режимі 24/7 в усіх регіонах України та за її межами. Це спосіб показати культурну спадщину, яку зберігає заповідник, хоч і не фізично, та все ж надати інформацію про ці предмети та надати їм іншого, віртуального, життя», – розповіла наукова співробітниця заповідника, керівниця проєкту Тетяна Лободовська.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024