Який має вигляд розграбований Херсонський художній музей

22 Грудня 2022, 12:24
Як виглядає розграбований Херсонський художній музей 1492
Як виглядає розграбований Херсонський художній музей

У Херсонському художньому музеї імені Шовкуненка порожньо і немає відвідувачів. За словами працівниці відділу фондів Ганни Скрипки, підрахунки вкраденого росіянами тривають, вже зрозуміло, що це не менше 80 % фондів. 

До окупації тут зберігалось 14 тисяч експонатів — графіка, живопис, скульптура, твори декоративно-ужиткового мистецтва різних часів і авторів, пише Суспільне.

Грабувати музей окупанти почали 31 жовтня, робили це кілька днів. З головного фондосховища не вивезли тільки великі твори мистецтва, вони просто не пролізли у двері, каже Ганна. 

Росіяни вивезли з колекції майже всі картини Тетяни Яблонської, Івана Айвазовського, Августа фон Баєра, Михайла Врубеля. Забрали не лише живопис, а й усі скульптури Врубеля.

«Майоліка це відродження гончарства з новими засобами, поливою, окисями металів, дуже цікава технологія. Всі 13 робіт Врубеля, які зберігались у нас в музеї, вивезли росіяни», — каже працівниця відділу фондів і збереження музейних експонатів музею.

Читайте також: Херсонські музейники продовжують ідентифікувати картини, які викрали окупанти

З жовтня минулого року музей готувався до великої реставрації за програмою Президента. Всі експонати були спущені на перший поверх. Тому коли музей застала війна та окупація, вони зберігались у декількох фондових приміщеннях.

«В одному з них зберігались твори XVII, XVIII, XVIII, XX століть, різних авторів та жанрів. Українських і західноєвропейських. Була тут і колекція в колекції», — каже Ганна Скрипник.

Також працівниця музею розповіла, що була невеличка колекція в середині великої колекції, фахівця, уродженця, Скадовського Миколи. Тут зберігались роботи одеситів. Коли картини вивозили, працівники здогадувались, що їх повезуть до Криму. Картини нині у сімферопольському Центральному музеї Тавриди.

«Із Криму ми отримали підтвердження, що велика кількість, не можу сказати впевнено вся чи ні, але велика кількість робіт з нашого музею перекочувала, на жаль, до Сімферопольського музею. Вони насипом лежать або стоять в приміщеннях цього музею», — говорить працівниця відділу фондів і збереження музейних експонатів.

Херсонські музейники вірять, що обов’язково повернуть викрадені фонди через міжнародні суди. Посприяти цьому пообіцяли і представники ЮНЕСКО, які вже відвідали музей після звільнення Херсона.

Читайте також: Консулу Литви повернули ікони, які російські окупанти викрали в Херсоні

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром