У Рівному провели круглий стіл «Син землі Волинської – визначний митець Європейського континенту»

14 Грудня 2022, 17:30
Круглий стіл у Рівному 821
Круглий стіл у Рівному

У багатьох католицьких храмах Європи є скульптури Божої Матері, проте мало хто знає, що це роботи уродженця Рівненщини – Томаша Оскара Сосновського, 210-річчя народження якого відзначають в області.

На днях у Рівненському обласному краєзнавчому музеї  відбувся круглий стіл «Син землі Волинської – визначний митець Європейського континенту», присвячений Томашу Оскару Сосновському. Про це йдеться на фейсбук-сторінці закладу.
 
До події долучилося керівництво області, консульства Республіки Польща в Луцьку, митці, музейники та громадськість краю.
 
«Споглядаючи на світову спадщину, яку залишив Томаш Оскар Сосновський, можна з впевненістю сказати, що це – геніальна людина. Його роботи, переважно біблійної та міфологічної тематики, відзначаються високою технікою. Безмежно дякую усім, хто долучився до популяризації надбання нашого земляка. Окремо відзначу книгу дослідника Валерія Войтовича, де вперше в Україні порушується питання про спадщину скульптора», – зазначив заступник голови ОДА Сергій Гемберг.
 
Під час круглого столу йшлося про життєвий і творчий шлях скульптора, культурну спадщину Томаша Оскара Сосновського в музеях, палацах і костелах України, Польщі, Ізраїлю, Італії.
 
Нині в Рівненському обласному краєзнавчому музеї, зазначається в дописі, зберігається сім його мармурових скульптур, ав Державному історико-культурному заповіднику Острога є три його роботи. Ім'я знаменитого земляка носить Новомалинська школа.
 
Голова ГО «Культурно-просвітницький центр імені Томаша Оскара Сосновського» Ярослав Ковальчук вручив відзнаки за популяризацію творчості всесвітньо відомого скульптора. Їх, зокрема, отримали краєзнавчий музей, обласна бібліотека, телеканал «Сфера-ТВ», дослідник Валерій Войтович, скульптор Володимир Стасюк, член РОО Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Іван Вєтров.
 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024