Злочини комуністичного режиму: таємна спецділянка НКВС у Биківнянському лісі

01 Грудня 2022, 13:06
Пам'ятник жертвам комуністичного терору в Биківнянському лісі 816
Пам'ятник жертвам комуністичного терору в Биківнянському лісі

Версії істориків щодо датування й масштабів Биківнянських поховань та розгортанню Великого терору в столиці України та околицях.

На днях відбулася третя зустріч циклу інтелектуальних бесід «Биківнянський злочин: пошуки правди, пам’ять», започаткованого Національним історико-меморіальним заповідником «Биківнянські могили» у серпні цього року – повідомляють на фейсбук-сторінці Інституту історії України НАН України
 
Перед учасниками заходу виступив історик, дослідник репресій і державного терору в СРСР, співробітник Інституту історії України Олег Бажан. Він підкреслив, зазначається в дописі, що спецділянка НКВС у Биківнянському лісі перебуває в зоні особливої уваги дослідників таємних місць поховань жертв політичних репресій в СРСР. На його думку, попри відкритість багатьох документів, що стосуються роботи радянських репресивних органів, чимало питань щодо функціонування подібних спецоб’єктів, алгоритму поводження чекістів з тілами розстріляних, датування поховань, залишають досі нез’ясованими. 
 
Олег Бажан схарактеризував особливості спецділянки у Биківні, порівнявши її з Бутівським і Комунарським розстрільними полігонами (росія), а також з НКВС-ними могильниками в Україні (Рутченкове поле, Дем’янів лаз та ін.). Також проаналізував розгортання Великого терору на Київщині, приділивши увагу діяльності міжрайонних оперативних груп НКВС і можливим місцям поховання їх жертв у Білій Церкві, Умані, Звягелі. 
 
У бесіді з науковцями Заповідника історик вказав на дискусійні моменти в історії Биківнянських поховань і наголосив на потребі подальших пошуків документів, пов’язаних не лише з спецопераціями НКВС, а й з реформою самої спецслужби чи, наприклад, інфраструктурного розвитку Києва та селища Биківня.
 
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024