Одеська міська рада вирішила демонтувати пам'ятники Катерині ІІ та Суворову

30 Листопада 2022, 12:14
Катерина ІІ 950
Катерина ІІ

Одеська міська рада під час засідання сесії 30 листопада підтримала рішення демонтувати та перенести пам’ятник «Засновникам Одеси» у центрі зі скульптурою Катерині II та пам'ятник Олександру Суворову.

Про це пише Суспільне.Одеса.

За демонтаж пам'ятника Катерині II проголосував 43 депутати, один не голосував. Демонтаж пам'ятника Суворову підтримав 41 депутат, троє не голосували.

Міський голова Геннадій Труханов нагадав, що є пропозиція створити в місті парк імперського минулого, куди, зокрема, можуть перемістити й пам'ятник Катерині II. А поки його передадуть на тимчасове збереження. Згідно з поправкою, яку внесли в проєкт, пам'ятник перенесуть до музею.

24 листопада за проєкт рішення про демонтаж пам’ятника Катерині II проголосував виконавчий комітет. Схоже прохання про демонтаж пам'ятника Катерині II вже розглядалося на минулому засіданні міськради, однак тоді депутатам не вистачило голосів для ухвалення рішення.

20 жовтня в Одесі завершилось електронне опитування щодо долі пам'ятника Катерині II. Більшість голосів — 3 914 — віддали за варіант «демонтувати пам’ятник повністю».

Читайте також: Українці просять обміняти пам'ятник Катерині II на викраденого єнота з Херсона

Нагадаємо, місцева влада Одеси після російського вторгнення не раз змінювала свою думку щодо долі пам'ятника «Засновникам Одеси»: спочатку посадовці висловлювалися проти «знищення історії», проте пізніше змінили позицію.

Пам'ятник російському полководцю Суворову, який штурмував Ізмаїл, стоїть в Одесі з 2012 року. Тоді його відкривали із російськими триколорами та театральними дійствами, зараз — хочуть знести вслід за Катериною ІІ.

Читайте також: Володимир Зеленський відреагував на петиції про пам'ятник Катерині ІІ в Одесі

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024