У Рівному відбулася зустріч із творчим колективом журналу «Перець», присвячена сторіччю цього часопису

27 Листопада 2022, 12:32
Учасники творчої зустрічі 1213
Учасники творчої зустрічі

Всесвітньо відомий український сатиричний журнал  відзначив сторіччя від дня свого заснування.

На днях у великій виставковій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулася зустріч із творчим колективом сатиричного видання – всесвітньо відомого українського часопису «Перець», заснованого 1922-го року письменниками Остапом Вишнею та Василем Елланом-Блакитним. Про це повідомляють на фейсбук-сторінці музею.
 
Розпочав захід заступник директора з наукової роботи Олег Романчук, повідомивши, що така зустріч у музеї проходить вперше. І організувати її вдалося саме до сторіччя цього видання.
 
Ініціатором зустрічі,  зазначається в дописі, виступив Юрій Береза — один із літературних редакторів журналу «Перець», рівненський журналіст, письменник, гуморист і сатирик, член Національної Спілки письменників України. Він розповів, що журнал «Перець» за період свого існування, від перших двох номерів 1922 року, які побачили світ у Харкові, пройшов досить складний і суперечливий шлях розвитку: від окремих, по-більшовицьки забарвлених агіток (та все ж читачі могли між рядками бачити справжню правду), до провідного сатиричного часопису, який мав попит серед читацької аудиторії. У редакції «Перцю» працював цілий гурт творчих особистостей, починаючи від Остапа Вишні й закінчуючи Олегом Чорногузом та Євгеном Дударем.
 
У вересні 2013 року з'явилися перші повідомлення про те, що журнал з історією в 92 роки припиняє своє існування через брак коштів. З січня 2014 року часопис перестав виходити. Але вже 2017 року відновлюється випуск та доступність журналу за передплатою під назвою «Перець. Весела республіка». Деякі публікації стали доступними на офіційній сторінці у Facebook. А в грудні 2019 року редакція журналу повідомила, що журнал з 2020 року буде виходити тільки в електронній версії.
 
Нині ж, у часи війни з московською ордою, сучасні майстри гострого слова та дошкульної карикатури продовжують традиції своїх попередників, зброєю слова допомагають ЗСУ бити клятого ворога, гнати його з України.
 
Учасників заходу привітав Назар Волощук – член Національної всеукраїнської музичної спілки, член Національної спілки кобзарів України, головний спеціаліст управління культури Рівненської ОВА. Він подарував гостям жартівливу козацьку пісню «Ой, на горі там женці жнуть!», пісню на слова Івана Франка «Не пора, не пора», а також пісню «Ми гайдамаки». Крім того, кобзар запросив гостей на відкриття виставки «(Не) паперовий солдат», присвячену річниці від дня народження Ніла Хасевича в Рівненський інститут Київського університету права.
 
Василь Титечко, директор школи с. Мале Вербче, що на Сарненщині, член багатьох літературних об’єднань, член Всеукраїнської спілки краєзнавців та Національної спілки журналістів України, лауреат премії «Кобзарик», зачитав рядки своїх гумористичних афоризмів, мініатюр, поділився власними дотепними жартами. Зазначив, що боротися з ворогом можна і потрібно не тільки зброєю, а й влучним дошкульним словом.
 
На заході був присутній і поет Анатолій Кичинський з Херсона. Він прочитав присутнім свій вірш «Пошитий у дурні», написаний на основі фразеологічних словників, з використанням метафор. Розповів про Остапа Вишню, місця, де той любив бувати на Херсонщині, запросив у музей його імені по закінченню війни.
 
На зустрічі виступив письменник та журналіст, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України Віктор Мазаний. Він повідав історію журналу в непрості роки радянської влади, про те, що і тоді працівники журналу, попри заборони, намагалися нести слова правди до людей, усмішки у кожен дім.
 
Гостям зустрічі були представлені деякі листівки з «Перцю», випущеного в період 2018-2021 рр і 2022 р. – року повномасштабного вторгнення росії в Україну.
 
 
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024