Німеччина допомагатиме Україні у збереженні культурної спадщини

19 Листопада 2022, 12:31
Марко Вандервітц та Олександр Ткаченко 356
Марко Вандервітц та Олександр Ткаченко

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко зустрівся із заступником глави Комітету Бундестагу з питань культури і медіа Марко Вандервітцом.

Олександр Ткаченко запропонував зосередитися на подальшій політичній ізоляції росії. Адже жорстокість рф та одночасно енергетична війна проти Європи потребує швидких та ефективних дій. Про це повідомили на сайті міністерства.

«росія знищила чи пошкодила в Україні сотні об’єктів культурної інфраструктури. Через війну ми зазнали значних втрат за всіма напрямками, але головне – ми втрачаємо людей. Та попри все, близько 80% митців залишаються вдома і їх потрібно підтримати. Адже саме вони підтримують наших громадян, які переживають найтемніші часи у прямому і переносному сенсі за всю сучасну історію Європи», – сказав Олександр Ткаченко.

Сторони обговорили додатковий захист закладам культури у вигляді аварійних систем опалення та енергопостачання на випадок пошкодження мереж російською авіацією та ракетами. Культурним установам не вистачає аварійного обладнання, такого як електрогенератори, вогнегасники, вогнетривкі матеріали для підготовки та збереження своїх колекцій на зиму. 

Загальний обсяг фінансової підтримки, необхідної для критичних регіонів України, особливо тих, які знаходяться на лінії фронту, оцінюється в 50 мільйонів євро. Це Чернігівська, Сумська, Харківська, Запорізька, Дніпровська, Донецька, Херсонська та частково Київська області. 

Ще 15 мільйонів євро потрібні для інших регіонів України, оскільки обстріли продовжуються.

Читайте такожІспанія допоможе відбудувати об'єкти історико-культурної спадщини

Крім того,  йшлося про визнання Голодомору геноцидом українського народу. Нагадаємо, у грудні минулого року Верховна Рада України ухвалила звернення до Бундестагу із закликом визнати Голодомор геноцидом українського народу. 

«Ми стежимо за всіма подіями навколо визнання Бундестагом Голодомору геноцидом українського народу. Факт визнання геноциду вірменського народу в 1915-1916 роках показує нам, що юридичні аспекти і судові умови менш важливі, ніж сильна політична воля називати речі своїми іменами. Адже сьогодні ми знову стали очевидцями геноциду українського народу. Як свідчить історія, відсутність чіткого засудження злочинів проти людства призводить до їх повторення. Ми також наполягаємо на тому, щоб діалог про історичну відповідальність Німеччини перед Україною мав включати лише дві сторони – українську та німецьку», – сказав Олександр Ткаченко.

Читайте також: Верховна Рада звернулась до парламентів світу щодо визнання Голодомору геноцидом

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром