Національний музей історії України у Другій світовій війні потребує допомоги

17 Листопада 2022, 13:21
Національний музей історії України у Другій світовій війні потребує допомоги 1338
Національний музей історії України у Другій світовій війні потребує допомоги

Через повномасштабне вторгнення рф до України з 24 лютого 2022 року головна експозиція Національного музею історії України у Другій світовій війні зачинена для відвідувачів. Попри складну ситуацію, музей все ж намагається продовжувати працювати, висвітлюючи складні сторінки історії України на виставкових майданчиках. 

Проте доходи від цих проєктів, на жаль, не покривають витрати Меморіального комплексу, відтак у Музею є гостра потреба в оплаті комунальних послуг. Про це пише Міністертсво культури та інформаційної політики України.

Опис закладу 

Усю діяльність музею спрямовано на те, щоб допомогти людям зрозуміти витоки трагедій, які несуть війни, показати шляхи їхнього відвернення, розкрити історичну правду про жертовність і подвиг українського народу в боротьбі проти нацизму, сприяти патріотичному вихованню громадян, зокрема молоді. 

Фондове зібрання музею є одним з найбільших в Україні, а Меморіальний комплекс займає площу понад 11 га. Музей розміщений в цоколі скульптури «Батьківщина-мати».

Нині ж робота Національного музею історії України у Другій світовій війні сфокусована на висвітленні сучасної російсько-української війни. Так, відвідувачі можуть переглянути:

  • виставку про російсько-українську війну «Україна – розп’яття» у Виставковому центрі Музею (Лаврська, 27)

  • Мультимедійний проєкт «Діти…» – мартиролог дітей, загиблих у період повномасштабної російсько-української війни під склепінням Верхньої Московської брами ХVІІІ ст. Печерської фортеці (Лаврська, 24)

  • Виставку бойової техніки та озброєння ХХ ст. (Лаврська, 27)

Читайте також: У Варшаві відкрили виставку «Мамо, я не хочу війни»

Найцікавіше в колекції

Експозиційний простір музею розповідає про український вимір Другої світової війни. Охоплює 16 залів, розміщених на трьох поверхах. 

Представлені матеріали розкривають теми бойових дій, стратегій виживання в умовах війни та повоєння, геноцидів та соціоцидів, боротьби за незалежність між двох тоталітарних режимів, демографічних трансферів, історичної пам’яті про Другу світову війну та події сучасної російсько-української війни.

Усі ці явища показано крізь призму артефактів із музейної колекції. Об’єднавчий художньо-реліквійний образ «Дороги війни», низка арт-інсталяцій та мультимедіа спонукають до роздумів, рефлексій, власних висновків тощо.

Проблема

Через війну та відтак зменшення кількості відвідувачів, у музеї накопичилося багато боргів, з якими він, на жаль, не в змозі самотужки розрахуватися. Необхідна сума становить 2,5 млн грн.

Ваш внесок допоможе музею якомога скоріше відновити свою роботу на всіх об'єктах після нашої перемоги та з новими силами розповідати найважливіші історії й продовжити відновлювати історичну пам’ять українського суспільства про події воєнної історії нашої Батьківщини. 

Допомогти музею можна тут

Читайте також: Науковці просять врятувати експозицію Національного науково-природничого музею

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024