Бійці Рівненщини відтворили схему Битви під Гурбами

10 Листопада 2022, 14:18
Бійці Рівненщини відтворили схему Битви під Гурбами 1536
Бійці Рівненщини відтворили схему Битви під Гурбами
Військові 104-ї бригади територіальної оборони Рівненщини шанують успіхи предків та вивчають їхній бойовий досвід. Відтак, вони відтворили схему Битви під Гурбами та провели військовий аналіз.
 
Про це повідомили на сторінці тероборони у фейсбуці.
«Бій під Гурбами перегукується із сьогоденням. Це урок нашому поколінню, як не здаватися та перемагати. І саме це українці демонструють й нині, у війні з тим самим ворогом, з яким боролися повстанці», – йдеться у дописі.
Довідково:
 
21 квітня 1944 року в урочищі Гурби на Рівненщині відбувся бій південної групи УПА-Північ «Богун» під командуванням Петра Олійника-«Енея» та з’єднання «Холодний Яр» УПА-Південь проти військ НКВД. Загальна кількість упівців разом з місцевими мешканцями, які до них приєдналися становила близько 5 тисяч. Південна група УПА мала 2 батареї гармат та кілька мінометних ланок. Війська НКВД мали авіацію, яка виконувала розвідувальні функції, бронепоїзди, 15 легких танків, кінноту. Загальна кількість солдат становила близько 30 000. Найзапекліші бої відбулися 21-25 квітня. Знищивши понад 900 більшовиків, підбивши 5 танків, бійцям УПА вдалося вирватися з оточення ворога, який переважав у силі. НКВдівці спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а мешканців вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних під час тих подій донині точно не встановлена.
 
За матеріалами Українського інституту національної пам'яті
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром