У Рівненській обласній бібліотеці діє виставка «Доба переворотів і революцій»

10 Листопада 2022, 12:52
У Рівненській обласній бібліотеці діє виставка «Доба переворотів і революцій» 755
У Рівненській обласній бібліотеці діє виставка «Доба переворотів і революцій»

У відділі краєзнавства Рівненської обласної бібліотеки діє книжкова виставка «Доба переворотів і революцій». 

Про це повідомили на сайті закладу.

Один з розділів присвячений періоду Української революції на Волині. А основа експозиції – література про події 1917–1920-х років на Рівненщині. Представлені документи відображають минуле Рівного, Дубна, Здолбунова, Костополя, Млинова, Острога, Рокитного, Гощі та інших населених пунктів нашого краю. 

Читайте також: Соборність України 1919-го: Київ, Львів та Луцьк у пошуках «віковічних мрій» 

Особлива увага приділена розділу, який висвітлює історичний епізод весни 1919 року, коли Симон Петлюра прибув у Рівне, визначивши це місто тимчасовою столицею УНР, а генерал-хорунжий Армії Української Народної Республіки Володимир Оскілко здійснив тут спробу державного перевороту.

Виставка включає також публікації про видатних діячів Української революції. Тут представлені документи та спогади сучасників, які подекуди показують діаметрально протилежні погляди про тих чи інших учасників історичних подій. 

Наприклад, Симон Петлюра в одних публікаціях представлений непересічною, видатною людиною, національним героєм, а в книзі Вахтанга Кіпіані «Війна двох правд» журналіст та політичний оглядач Юрій Рудницький характеризує його, як «бездарного» кадровика: «Головний Отаман явно «не грішив знанням людських характерів». А на прикладі Болбочана видно, що взагалі недолюблював талановитіших і розумніших за себе».

На виставці представлені енциклопедії, монографії, науково-популярна література, підручники, статті з наукових збірників, матеріали конференцій, спогади та інші видання. 

«Тут ви знайдете і науково-допоміжні бібліографічні покажчики, підготовлені фахівцями нашої бібліотеки, в яких акумульовані відомості про події 1917–1921 років у нашому краї. Один з них так і називається – «Події Української революції 1917–1921 років на Рівненщині. Експозиція дозволить по-новому поглянути на один із ключових періодів нашої історії, допоможе розібратись в таємницях та хитросплетіннях тих буремних років, відкриє нові імена людей, причетних до революційних подій», – зазначають організатори.

Читайте також: На Волині точилися бої, поки в Києві відбувалася Злука

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром