В Острозькому музеї книги та друкарства зібрали колекцію видань «Кобзаря»

07 Листопада 2022, 13:00
В Острозькому музеї книги та друкарства зібрали колекцію видань «Кобзаря» 950
В Острозькому музеї книги та друкарства зібрали колекцію видань «Кобзаря»

В Острозькому музеї книги та друкарства зібрали колекцію зі 195 видань «Кобзарів» Тараса Шевченка, виданих у різні часи й у різних країнах світу. Наразі працівники музею ставлять ціль — округлити кількість зібраних видань до 200.

Про це пише Суспільне Рівне.

Завідувачка музею книги та друкарства Світлана Позіховська показує найдавніше видання «Кобзаря», яке зберігається у колекції.

«Це празьке видання 1876 року, перше закордонне і перше безцензурне видання Кобзаря, яке виходило у двох томах», — розповідає вона.

Читайте також: Шевченко з Комі: у Камінь-Каширському музеї виставляють цінний портрет Кобзаря

Загалом в Острозькому музеї зібрали 195 унікальних екземплярів, а почали створювати колекцію ще в останній чверті XX століття.

«Різними шляхами видання потрапляють до нас. Було проведено збірку і бібліотек, були подарунки, які приносили наші краяни. Ми постійно моніторимо аукціони книжкові, вишукуємо кошти свої та не свої. Залучаємо фінанси небайдужих людей і друзів нашого музею для того, щоб поповнювати цю колекцію», — каже Світлана Позіховська.

Поповнити колекцію новими книгами допоміг також заклик у соцмережах.

«Кілька років тому ми через мережу звернулися із закликом допомогти нам зкомплектувати це зібрання. За перший раз нам вдалося отримати 37 Кобзарів. Та й упродовж усієї нашої роботи так чи інакше екземпляри з’являються», — розповідає завідувачка музею.

Окрім старовинних видань, є і сучасні книги, додає вона.

«Це Кобзар з ілюстраціями Амвросія Ждахи — українського художника, графіка, ілюстратора книги, який ще в XIX столітті вперше зробив повний макет оформлення Кобзаря, який містить стильні, проукраїнські, побудовані на нашій народній культурі, елементи архітектоніки», – розповідає завідувачка музею.

Читайте також: Музею книги та друкарства міста Острога подарували Кобзар з ілюстраціями Амвросія Ждахи

Наразі працівники музею книги та друкарства ставлять ціль округлити кількість зібраних видань до 200.

«Від цього не залежить зарплата музейника, вона не збільшиться, якщо ми матимемо 200 чи 300 Кобзарів, але разом з тим, це дуже важливо. Є рідкісні видання, які з часом просто зникають і чим далі, тим важче їх буде знайти. Звісно, росте і ціна на них. І через це ми рятуємо такі речі, ми збираємо їх в одну колекцію, можемо з цією колекцією потім працювати та розповідати про Кобзаря, як про нашого сучасника», — каже Світлана Позіховська.

Читайте також: Через «Ягодин» хотіли вивезти унікальний «Кобзар» вартістю понад 50 тисяч доларів

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024