Пам’ятна дата «День визволення України від фашистських загарбників»: що з нею не так

28 Жовтня 2022, 15:42
Пам’ятна дата «День визволення України від фашистських загарбників»: що з нею не так 1424
Пам’ятна дата «День визволення України від фашистських загарбників»: що з нею не так
Пам’ятна дата – День визволення України від фашистських загарбників ґрунтується на радянському міфологізованому наративі про Другу світову війну. 
 
Український інститут національної пам'яті пояснив, що не так із цією датою.
 
По-перше, вона неточна. Останні бої з нацистськими окупантами на території сучасної України завершилися майже на місяць пізніше. 28 жовтня 1944 року радянські війська лише розпочали бої за місто Чоп. Боротьба на цій ділянці тривала до 25–26 листопада – саме тоді нацистські окупанти залишили територію України в її сучасних кордонах.
 
Але оскільки Закарпаття увійшло до складу УРСР, згідно з міждержавним договором, влітку 1945 року, в Радянському Союзі склалася традиція відзначати дату «визволення» України раніше.
 
По-друге, і важливіше, що насправді вигнання нацистів не стало для України остаточним визволенням. Українські землі залишалися під владою радянського тоталітарного режиму ще майже пів століття. Це супроводжувалося масовими злочинами – репресіями та депортаціями, зокрема сотень тисяч українців і поляків. 
 
З очищеного від німців Криму ще в 1944 році московський режим депортував місцевих греків, болгар, вірмен та  кримськотатарський народ. У 1946–1947 роках внаслідок штучного масового голоду загинуло до мільйона мешканців України.
 
Задля придушення національно-визвольного руху на заході України були вбиті, ув’язнені, депортовані сотні тисяч людей. Утисків прав і переслідувань зазнали особи, які перебували на окупованій території, остарбайтери, полонені червоноармійці. Тож вигнання нацистських поневолювачів не принесло Україні справжньої свободи.
 
 
По-третє, називати нацистських окупантів фашистами – це підхід, властивий радянській та сучасній російській пропаганді. Саме радянська пропаганда почала використовувати назву «фашисти» на позначення усіх супротивників і до початку, і після Другої світової війни. 
 
Тоді як щодо Німеччини періоду правління Адольфа Гітлера коректно вживати термін «нацизм» чи «націонал-соціалізм». Міф про визволення України також спростовує ролик із серії «Війна і Міф».
 
 
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024