Гідам Рівненщини провели авторську екскурсію Органним залом

26 Жовтня 2022, 13:14
Рівненська обласна філармонія 1260
Рівненська обласна філармонія
Раніше Рівненську обласну філармонію туристи могли оглянути лише зовні. Тепер же його представили як повноцінну атракцію, яка доповнить мандрівну мапу області. Це відбулося в рамках проєкту «Таємниці органного залу».
 
Про це повідомляє Рівненська обласна державна адміністрація.
 
Споруда є пам’яткою культури місцевого значення. Її звели у ХІХ столітті. Це був костел Святого Антонія. До Другої світової війни це була найвища споруда міста. Потім радянська влада костел закрила. У 1940-1980-х роках тут був кінотеатр, а з 1987 року – зал камерної та органної музики Рівненської обласної філармонії.
 
Одним із найцікавіших і найбільших об’єктів споруди є орган, який має свою історію.
 
«Насправді рівненському органу трохи більше 30 років. Його виготовили майстри чеської фірми «Рігер Клосс», а у серпні 1989-го року його прийняла державна комісія. Унікальність рівненського органу полягає у тому, що він зроблений з урахуванням акустики концертної зали. Цей інструмент мав їхати не в Рівне, а в Архангельськ. Проте після вивчення акустики приміщень орган, який важить 12 тонн і має 3 тисячі трубок, залишився у нас. Сам інструмент ви не побачите, він знаходиться всередині, у такому собі святилищі, куди пускають лише майстрів та спеціалістів, а перед нами на сцені – антураж, декоративна перегородка», – розповіла краєзнавця і журналістка Світлана Калько.
Також, для тих, хто займається внутрішнім туризмом, краєзнавиця розповіла і про фундатора костелу Казимира Любомирського. Саме він розпочав будівництво храму. Тут була і родинна усипальниця князів та інших вельмож, які жили в Рівному. 
 
На екскурсії можна було також ознайомитися із потаємними кімнатами колишнього храму, відвідати виставку яка діє у цокольному приміщенні, побачити першу міську електропідстанцію та насолодитися грою органу. Такі екскурсії планують зробити постійними.
 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром