Науковці просять врятувати експозицію Національного науково-природничого музею

18 Жовтня 2022, 14:38
Науковці просять врятувати експозицію Національного науково-природничого музею 1206
Науковці просять врятувати експозицію Національного науково-природничого музею

Станом на початок жовтня ЮНЕСКО підтвердило пошкодження внаслідок російської агресії 199 історичних об’єктів у 12 регіонах України. За підрахунками Культурного агентства ООН серед них 84 церкви та інші релігійні об’єкти, 37 будівель історичного значення, 37 будівель для культурної діяльності, 18 пам’ятників, 13 музеїв і 10 бібліотек.

Внаслідок нещодавніх масованих обстрілів Києва постраждало одразу ще декілька закладів культури. Серед них – Національний музей Тараса Шевченка, Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків і Національний науково-природничий музей НАН України. Про це йдеться у пресрелізі музею.

Музейники одразу ж звернулись до українців по допомогу.

Заступниця директора з наукової та музейної роботи Національного науково-природничого музею НАН Оксана Червоненко розповіла, що під час масованого ракетного обстрілу Києва 10 жовтня від потужних вибухів постраждала споруда музею, збудована у 1911 році.

Читайте також: Через ракетний обстріл Києва пошкоджена низка закладів культури столиці

Вибуховою хвилею пошкодило фасад, побило скляні стелажі, на яких розміщені експонати та вибило сторічні вікна заввишки у 2,5 метри з оригінальними рамами та склом на трьох поверхах музею. 

Їх негайно необхідно замінити задля збереження унікальної для Європи експозиції, що опинилася майже просто неба у дощову осінь. 

Оцінка всієї завданої шкоди ще триває, але наразі відомо орієнтир вартості заміни вікон, що становить близько 1,5 млн гривень 

Кошти необхідно збирати якомога швидше, адже це буквально питання життя та смерті для унікальних музейних експонатів, які неможливо було вивезти з музею у безпечне місце через їх фізичні габарити, крихкість та інші обмеження. 

Читайте також: Розповіли про стан Музею Ханенків після ракетного обстрілу Києва

Зокрема в музеї представлені зразки зниклих та унікальних тварин: акули, єдиної у світі споруди скелету мамонта, спиртових фігур та інші. Вік деяких колекцій музею становить близько 200 років. 

«Експонати не постраждали безпосередньо від вибухів, але їм через вибиті вікна загрожує вологість. Природничі предмети – натуралії – дуже специфічне культурне надбання. Волога призводить до утворення грибка та плісняви, які повністю зруйнують об'єкт. Це може призвести до незворотних процесів. У нас багато ексклюзивних колекцій ще з XVIII сторіччя, унікальних для Європи та світу, і ми не можемо допустити їхньої втрати. Тому потрібно реагувати дуже швидко, щоб затулити та замінити розбиті вікна», – пояснили наукові співробітники музею.

З проханням допомогти коштами колектив музею опублікував пост на своїй сторінці у Facebook: 

«Наразі ми змушені звернутись по допомогу. Нам вкрай необхідні матеріали або кошти на придбання матеріалів для оперативного ремонту вибитих вікон», – йдеться у дописі.

Вже за декілька годин після обстрілів перша допомога надійшла від Мінкультури та родини Довгих

«Наш батько – Станіслав Довгий (президент Малої академії наук НАН) – сам колекціонер і має музей мінералів. Колись він передав Національному природничому музею частину власної колекції метеликів, то ж з цим музеєм ми маємо багато спільного. Ми добре знаємо і розуміємо, що волога та різкі перепади температур для експонатів, що представлені у музеї, мають надзвичайно руйнівну силу. Було надзвичайно важливо оперативно відреагувати на проблему. Ми вдячні Міністерству культури – вони моментально надали частину матеріалів першочергової необхідності, що дозволило нам з допомогою підрядників оперативно закрити тимчасовими конструкціями вікна всіх трьох постраждалих поверхів музею. Це дозволить убезпечити колекцію до початку встановлення нових вікон», – розповідає CEO DOVGIY Family Office Оксана Гуляєва.

Нині триває збирання донатів, аби врятувати унікальні експонати київського музею. Свій внесок можна зробити за цим посиланням.

Читайте також: Росіяни зруйнували старовинний будинок у Києві

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024