Чехи: «Калінінград – наш!» або Від курорту Краловець до авіаносця «Карел Ґотт»

06 Жовтня 2022, 18:00
Чеським і польським інтернетом поширюється жарт про можливу анексію Калінінграду Чехією. Джерело: Twitter 1240
Чеським і польським інтернетом поширюється жарт про можливу анексію Калінінграду Чехією. Джерело: Twitter

Чеським та польським твіттером, іншими соцмережами та ЗМІ поширюється жарт про анексію балтійського анклаву рф. Місто справді було засноване хрестоносцями у честь чеського короля і називалося Краловець.

 Але путіну й справді можуть повернутися бумеранґом його нестримні й смертоносні ідеї про «приєднання територій». Матеріал підготували журналісти чеського інформаційного ресурсу ProUkraїnu – партнера Район.in.ua.

Рішення кремлівського нікчеми про приєднання до російської федерації чотирьох українських областей, у тому числі тих, які вона взагалі не контролює, стало мішенню великої сатиричної кампанії у Чехії. 

Тут інтернет-сатиристи вирішили повернути собі… Калінінград, заснований хрестоносцями як Краловець.

Нині російський Калінінград, а раніше німецький (пруський) порт на Балтійському морі Кеніґсберґ на початку свого існування називався чеською мовою — Краловець. Він був заснований хрестоносцями на честь чеського короля Пршемисла Отакара II

Чеські та польські жартівники зараз бавляться тим, що Чехія повертає собі цю територію і нарешті зможе насолодитися морем — «хоч і холодним, але своїм».

Про готовність до запуску до чеського Краловця від грудня заявила і державна залізнична компанія «Ческе Драги» (інтернет-жарт)
Про готовність до запуску до чеського Краловця від грудня заявила і державна залізнична компанія «Ческе Драги» (інтернет-жарт)

Сотні жартів та мемів

Соцмережі розгорілися цією жартівливою ідеєю можливої анексії Калінінграда Чехією. Жартами на цю тему діляться не лише чехи, а й поляки. Давні онлайн-меми отримали нове життя, створюються нові й дуже оригінальні карикатури, які переповнюють соціальні мережі (особливо Twitter) не лише в Чехії, але й у Польщі. 

Ідея чеської анексії Калінінграда розпалила чеських і польських інтернет-жартівників, а кількість жартів на тему приєднання «Краловця» до Чехії перевалила за сотню.

Калінінградська область у твітер-жартах стала Краловецьким краєм Чеської Республіки.
Калінінградська область у твітер-жартах стала Краловецьким краєм Чеської Республіки.

Утім, жарти жартами, але найбільшим популяризатором цієї кампанії став депутат Європарламенту Томаш Здеховський від чеської християнсько-демократичної партії KDU-ČSL. Невдовзі за ним пішли інші – як окремі відомі користувачі Twitter із великою кількістю підписників, так і популярні пародійні та сатиричні облікові записи. 

Крім того, жарт все частіше привертає увагу ЗМІ: наприклад, з’явилася петиція про приєднання Краловця до Чехії, а на сайті нерухомості Seznam S-reality Краловец опинився у списку популярних чеських регіонів. 

Звичайно, позбавлені елементарного відчуття іронії та заражені шовіністичною пихою російські засоби масової пропаганди цілком серйозно сприйняли ідею чеської анексії Калінінграда.

Трохи історії: доля правди у жарті

Калінінград, чеською мовою Královec і польською Królewiec, розташований у гирлі річки Преґоли, яка впадає в Балтійське море. Це обласний центр Калінінградської області, ексклаву російської федерації, вклиненого між Польщею та Литвою. 

Місто було засноване в 1255 році на місці зруйнованого поселення Преґнора. Заснували його лицарі-хрестоносці на честь чеського короля Пршемисла Отакара II. У попередній рік він прославився тут у битві під Рудавою під час хрестового походу проти прусів-язичників. 

Хрестоносці побудували на цьому місці замок, який у 1256 році вони назвали Королівською горою в Самбії («castrum de Coningsberg in Sambia»), латиною Mons Regius, а пізніше Regiomontium.

Близько 1290 року Краловець отримав права міста. Він розвивався як порт і член Ганзейського союзу, тобто об’єднання німецьких торгових міст. У 1312 році замок став резиденцією великого магістра Тевтонського ордену. Невдовзі почалося будівництво собору, присвяченого чеському Святому Войтеху.

Читайте також: У Чехії виклали у вільний доступ образотворчі твори української еміграції

Празька інтегрована транспортна система вже готова продовжити лінію 730 до Краловця. Їхати, щоправда, довелося б 900 кілометрів (інтернет-жарт)
Празька інтегрована транспортна система вже готова продовжити лінію 730 до Краловця. Їхати, щоправда, довелося б 900 кілометрів (інтернет-жарт)

У 1701 році Краловець перейшов до Прусії, і того ж року Фрідріх I був коронований пруським королем. Під час Семирічної війни місто ненадовго відійшло до росії. У 1871 році увійшло до складу новоствореної Німецької імперії.

Під час Другої світової війни місто зазнало бомбардувань британських військово-повітряних сил як важливий порт для нацистської Німеччини.  Радянська Червона Армія зайняла його 9 квітня 1945 року. Після її приходу решту 200 тисяч німців було виселено з міста. 

НАТО бере під захист від мордору новопридбану територію. Інтернет-жарт.
НАТО бере під захист від мордору новопридбану територію. Інтернет-жарт.

Після Постдамської конференції Краловець разом із північною частиною Східної Пруссії відійшов до Радянського Союзу. 4 липня 1946 року місто було перейменовано в Калінінград на честь радянського політика Михайла Івановича Калініна.

Непотоплюваний авіаносець, який без жартів – загрожує країнам НАТО

Нині місто залишається російським ексклавом, відділеним від території Білорусі, яка практично контролюється росією, так званим Сувальським коридором. Російська пропаганда часто згадує його це місце, з якого можна атакувати східний фланг НАТО і захопити країни Балтії.

Сам Калінінград росіяни називають своїм «непотоплюваним авіаносцем» (можливо, за прикладом середземноморського острова Мальта, який був непотоплюваним авіаносцем для воюючої Великобританії під час Другої світової війни). 

Радісні жителі Калінінградської області після їхнього приєднання до Чехії (інтернет-жарт на основі чеського популярного мультфільму Зденка Міллера про Кротика, серія «Кротик та мамка», 1997)
Радісні жителі Калінінградської області після їхнього приєднання до Чехії (інтернет-жарт на основі чеського популярного мультфільму Зденка Міллера про Кротика, серія «Кротик та мамка», 1997)

З 2018 року тут є ядерні боєголовки. Їх можуть нести ракети «Іскандер». Відповідно до специфікації, вони можуть вразити ціль у будь-якій точці Польщі, Балтії, у частині Німеччини чи навіть на чеському кордоні.

Нарешті Чехія зможе мати власне море!

Хоча з міжнародної точки зору Калінінград є досить «гарячою картоплиною», його «чеське минуле» в поєднанні з постійними намаганнями росії привласнити собі все більше територій схвилювало гумористів у двох країнах, Чехії та Польщі. Тисячі інтернет-користувачів почали сатиричну боротьбу за «Чеський Краловець».

«Настав час розділити Калінінград, щоб нарешті мали наші чеські брати мали доступ до моря», – йдеться в польському Twitter-акаунті під назвою «Папа інтернету» (Papież internetu) 28 вересня. Цю заяву через день і поширив євродепутат Здеховський із коментарем: «І як після цього не любити поляків?».

У Калінінградській області (Краловецькому краї) нібито з’явилися вже біг-борди на підтримку приєднання до Чехії (інтернет-жарт)
У Калінінградській області (Краловецькому краї) нібито з’явилися вже біг-борди на підтримку приєднання до Чехії (інтернет-жарт)

Відтоді жарти про Калінінград та його повернення до Чехії сиплються інтернетом. І вони постійно збільшуються як у Чехії, так і в Польщі. Навіть створено інтернет-петицію, в якій жителі Чехії, Польщі та Калінінграда можуть коментувати питання можливої анексії. 

І хоча текст петиції має досить сатиричний стиль, кількість підписів під ним зростає. Також мішенню для жартів стали чеські політики та видання, які сприймаються як проросійська п’ята колона, наприклад, із партії «Триколора».

Росіяни сприйняли це серйозно

Хоча від усієї кампанії щодо приєднання Калінінграда до Чехії відчувається явне перебільшення та гумор, деякі російські ЗМІ сприйняли цю справу серйозно. 

30 вересня 2022 року російський новинний сайт EurAsia Daily опублікував статтю із заголовком «Євродепутат запропонував розділити Калінінградську область між Чехією та Польщею», назвавши жарт Здеховського начебто серйозною пропозицією.

«Претендуючи на політичну дотепність, Здеховський в пику референдуму в Новоросії заявив, що підтримує сумнівну ідею польського інтернет-користувача про проведення референдуму в Калінінградській області та поділ російського регіону між Чехією та Польщею», – пише російський сервер.

Читайте також: Московська пропаганда знайшла у борщі нацизм і екстремізм

– Машо, їдемо до Калінінграду!  – А ми маємо візу до Чеської Республіки?
– Машо, їдемо до Калінінграду! – А ми маємо візу до Чеської Республіки?

Після цього пішла просто лавина жартів і розіграшних твітів. Не оминув їх і колишній чеський міністр фінансів Мірослав Калоусек.  Він написав, що єдиним чехом, який може справді радіти тому, що Чехія не має виходу до моря, це міністр оборони. 

«Військово-морські сили ще дорожчі, ніж військово-повітряні», — сказав він. 

Міністерка оборони Яна Чернохова відповіла на його твіт також з гумором, мовляв, біла форма, на її думку, «така сексуальна».

Сатиричний сайт AZ247.cz підхопив ідею приєднання Краловця. Саме він ініціював петицію за анексію, яка за п’ять днів зібрала понад 6 тисяч підписів. Також у списку прихильників фігурує ім’я владіміра путіна. 

Є й інтернет-опитування, де користувачам пропонують запитання: «ви за проведення референдуму про приєднання Калінінграда до Чехії?», і, звісно, 98 відсотків користувачів, а це понад 17 тисяч, відповіли «Так». 

«Ми вважаємо, що Росія занадто довго грається з Калінінградом і настав час відправити його наступній державі, як це стало звичаєм за менш ніж 800 років його існування», — пояснює віртуальну анексію сатиричний сайт. 

Дописувачі також з іронією зазначали, що «чеська національна меншина утискається у Калінінградській області», і тому її «потрібно визволити».

Твіттер-жартівники також пропонують розділити край між Чехією та Польщею.
Твіттер-жартівники також пропонують розділити край між Чехією та Польщею.

Не Калінінградом єдиним

Створений навіть профіль @KralovecCzechia, який стверджує, що «після успішного референдуму 97,9% жителів Калінінграда вирішили приєднатися до Чехії та перейменувати Калінінград на Краловець».

Користувачі припускають, що подальші кроки можуть призвести до анексії Словаччини та Угорщини. «Нам, мабуть, не потрібно нагадувати, як далеко сягала Великоморавська імперія», — зазначають вони. 

Один із жартів також пародіює нещодавній візит міністра закордонних справ Чехії Яна Ліпавського до Білого дому.  Фото, на якому президент США тисне руку Ліпавському, має неправдивий підпис:

 «Я повністю підтримую претензії Чехії на територію Калінінграда. Переговори з главою МЗС Чехії були швидкими та ефективними», – написав «Байден».

Кремлівський нікчема дзвонить у Калінінград та питає про ситуацію, і чує: «Агой!». Джерело: twitter (інтернет-жарт)
Кремлівський нікчема дзвонить у Калінінград та питає про ситуацію, і чує: «Агой!». Джерело: twitter (інтернет-жарт)

Жарт про анексію надихнув і інтернет-поетів.«Минулого року хотів побачити Мальту, а цього року їду на Балтику. Чеські дівчата, чеське пиво, біля моря просто живе. Коротше кажучи, це чудова річ, що Краловец належить нам», – йдеться у вірші, створеному Мартіном Кінцом і опублікованому на його сторінці в Twitter.

Угорців збив з пантелику авіаносець

Це вже не перший випадок, коли інша країна всерйоз сприйняла чеську сатиричну ідею. Колись 1 квітня одна чеська газета опублікувала статтю про те, що Чехія готується побудувати авіаносець за 60 мільярдів крон. 

Але угорське громадське телебачення сприйняло жарт серйозно, розповідало, що судно збирається зайти в міжнародні води, перерахувало його технічні параметри. Поляки згадали про це і жартують, що авіаносець «Карел Ґотт» залишає якірну стоянку в Краловці та пливе в Балтійське море.

«Чеський авіаносець» «Карел Ґотт» із порту Краловець вирушає у води Балтійського моря. Інтернет-жарт
«Чеський авіаносець» «Карел Ґотт» із порту Краловець вирушає у води Балтійського моря. Інтернет-жарт

Варто додати, що чехи через свій, часто надміру «чорний» гумор та вразливу сатиру, називають самі себе «шаленими тваринами, які сміються» (smějící se bestie). Хоча українцям зараз часто далеко не до жартів, у даному випадку ця жартівлива ідея може стати цілком слушною пропозицією. 

Особливо враховуючи те, що про можливий розпад росії під тягарем імперіалізму та нескінченних претензій до сусідів говорять і народи російської федерації та навіть самі росіяни.

Читайте також: Єдине у світі відкрите сховище ядерних боєприпасів: як працює Музей Атому біля Плзня

ДовідковоProUkraїnu – це інформаційний ресурс про українців та для українців, які приїхали в Чехію через війну росії проти України. 

«Журналісти нашої команди також вимушені були поїхати з України, рятуючись від бомбардувань та жахливих злочинів, які чинить росія у нашій державі. Тому знаємо з власного досвіду, які питання та проблеми чекатимуть українців поза межами домівки, бо пройшли через це самі. Ми вже підготували відповіді на найактуальніші питання, що допоможуть кожному в ухваленні щоденних рішень. Саме на нашому сайті Ви можете дізнатися про своїх друзів, знайомих, сусідів з України, які поділяться своєю історією: історією боротьби, війни чи успіху. Також на Вас чекає безліч корисного аудіо- та відео контенту, що надихатиме. Буде цікаво, ми обіцяємо», — ProUkraїnu.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024
20.04.2024