У Канаді вийде англомовна книга про український визвольний рух

05 Жовтня 2022, 11:06
У Канаді вийде англомовна книга про український визвольний рух 1119
У Канаді вийде англомовна книга про український визвольний рух
До 80-ї річниці створення УПА в Канаді вийде англомовна книжка про український визвольний рух «Ворожі архіви. Радянські протиповстанські операції та Український націоналістичний рух» (Enemy Archives. Soviet Counterinsurgency Operations and the Ukrainian Nationalist Movement – Selections from the Secret Police Archives).
 
Про це повідомляє Центр досліджень визвольного руху.
 
Мета книги – мовою фактів та документів із розсекречених архівів радянських спецслужб розповісти західній аудиторії про міфологізовані совєтською пропагандою сторінки українсько-російських відносин.
 
Авторами книжки є український історик, ексголова Інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович та дослідник історії Другої світової війни, українського визвольного руху та канадський історик, географ Любомир Луцюк, який досліджує українське питання в зовнішній політиці США та Великої Британії, а також проблеми українських мігрантів після Другої світової війни. 
 
Переклала книгу журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник. Книжка вийде в Канаді у видавництві університету МакГілл. Передпродаж вже відкритий на Amazon та на сайті видавництва.
 
В книзі зібрано 161 документ з архіву Служби безпеки України: документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, та документи самого НКВД-КҐБ, де йдеться про боротьбу з українськими повстанцями. Світлини у книзі теж походять з архівів СБУ та Центру досліджень визвольного руху.
 
Частина з них вже доступна онлайн на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху за цим посиланням
 
 
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024