Рівненська обласна бібліотека створила виставку про УПА

03 Жовтня 2022, 16:46
Рівненська обласна бібліотека створила виставку про УПА 941
Рівненська обласна бібліотека створила виставку про УПА

Історія українського національно-визвольного руху у 40-50 роках ХХ століття ще й досі містить багато «білих плям». Пов’язано це з об’єктивними процесами, що тривають сьогодні в українському державотворенні та історичній науці. Довгий час багато документальних джерел були недосяжними для українських істориків. 

Про це пише Рівненська обласна бібліотека.

Документи зберігалися у відомчих архівах МВС та СБУ під грифом «цілком таємно». Тільки у 2015 році Верховна Рада прийняла рішення ухвалити усі чотири так звані «декомунізаційні» закони за основу та в цілому, серед яких Закон «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», з’явилась можливість вільно опрацьовувати раніше недоступні джерела.

На теренах Рівненщини цьому сприяв масштабний державний науковий проєкт «Реабілітовані історією», який діє ще з початку 90-х років минулого століття.

Зокрема, науково-редакційній групі «Реабілітовані історією. Рівненська область» вдалося виявити та опрацювати значну кількість архівних кримінальних справ на колишніх учасників бульбівського руху. Віднайти оригінальні матеріали про постать керівника цього руху Тараса Боровця, більше знаного як отаман «Тарас Бульба».

Спеціалісти бібліотеки підготували віртуальну виставку «Українська Повстанська Армія «Поліська Січ»: Історія незламних» з переліком книг, статей з періодичних видань та збірників, а також інтернет-ресурсами.

Читайте також: УПА: перші підрозділи повстанців формувалися на Волині

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024