Рівненському краєзнавчому музею подарували карту ХІХ століття

29 Вересня 2022, 12:31
Фото: Галини Данильчук 544
Фото: Галини Данильчук

План чеської землі на Рівненщині другої половини ХІХ століття поповнив фондову збірку Рівненського обласного краєзнавчого музею. Карту, виготовлену вручну на тканині, передав колекціонер Вадим Пономаренко.

Цей подарунок займе почесне місце в музейних експозиціях після завершення воєнного стану, повідомив Суспільне старший науковий співробітник музею, заслужений працівник культури України Віктор Луц

Карта дає зображення Урвенни та частини Гульчі, сучасна Гільча, станом на 1875 рік. Тоді, як зазначено в підписі, це були чеські землі Волинської губернії Острозького повіту.

«Там є перелік земель, урочища намальовані – те, що відображає цю територію на другу половину ХІХ століття. Ми тільки її отримали і вона потребує вивчення – тоді зможемо сказати щось точніше. Хоча карту цю знаємо досить давно, бо ми з Вадимом Пономаренком, який передав її в музей, багато років дружимо. І він раніше надавав нам цю карту для використання у виданнях Олени Прищепи», – зазначив Віктор Луц.

Читайте також: Луцька пристань на мапі ХІХ століття

Колекціонер Вадим Пономаренко передає карту 1875 року у Рівненський обласний краєзнавчий музей. Фото: Галини Данильчук
Колекціонер Вадим Пономаренко передає карту 1875 року у Рівненський обласний краєзнавчий музей. Фото: Галини Данильчук

Цей індивідуальний план не друкований, а виготовлений вручну на тканині.

«Це своєрідний документ на володіння, тому такі карти люди цінували. На папері це може пропасти чи знищитися, а на тканині збереженість значно краща. Це дуже цінний подарунок і експонат, який характеризує Волинь другої половини ХІХ століття. Власне кажучи, не так багато подібних карт збереглося, ще й розмір досить великий», — повідомив старший науковий співробітник музею.

Розмір мапи — орієнтовно метр на 90 сантиметрів. Також Віктор Луц зазначив, що такі карти становлять не лише історичну цінність.

 

«Так, це історичний документ, але кожна людина по-своєму на неї дивиться. Бо я дивлюся на неї як краєзнавець. Той, хто живе в Урвенні, буде дивитися, що тут таке то село, такі то дерева вказані, вже зниклі. А ще у моїй музейній практиці років 15 тому був випадок, коли зверталися люди з картою початку ХХ століття, ще Російської імперії. І я робив експертизу на достовірність цієї карти, і це допомогло людині відстояти те, що земля належала їхній родині. Тому ніколи не можемо знати, коли ця карта знадобиться», — пояснив Віктор Луц.

 

Читайте також: «Фронтера»: що варто знати про волинських чехів

Фото: Галини Данильчук
Фото: Галини Данильчук

Найближчими днями науковець планує зробити опис карти.

«На таких картах зазвичай пишуть ім'я того, хто її складав. На цій теж є, але ще маю його вичитати. Не готовий сказати поки і за матеріали, якими вона зроблена, аналіз тих фарб навряд чи ми найближчим часом зробимо, але все досить читабельне. Крім того, ця карта має ще й мистецьку цінність», — зауважив старший науковий співробітник музею.

З його слів, подарована музею карта займе місце в експозиції, коли в Україні закінчиться воєнний стан.

Фото: Галини Данильчук
Фото: Галини Данильчук

Читайте також: Луцьк кінця ХІХ століття на фото професора Адріана Прахова

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024