В Національному музеї літератури України презентували арт-бук про Полісся

19 Вересня 2022, 16:25
В Національному музеї літератури України презентували арт-бук про Полісся 1362
В Національному музеї літератури України презентували арт-бук про Полісся
В Національному музеї літератури України відбулася презентація арт-буку нематеріальної культурної спадщини «ПОЛІССЯ_ЯК_ВСЕСВІТ» рівненської письменниці, дослідниці, голови Рівненської організації Національної спілки письменників України, директорки Рівненського обласного центру народної творчості Ірини Баковецької-Рачковської. 
 
Про це повідомили на сторінці музею в фейсбуці.
 

До видання увійшло 12 поезій присвячених рідному краю письменниці, світлини поліського колориту та народних традицій з QR-кодами, при переході за яким, читачу відкривається розширена інформація про кожен елемент зображений у книзі. 

Літературним редактором цього видання є відомий український письменник, перекладач, нині воїн ЗСУ Сергій Пантюк.
 
Видання є своєрідною енциклопедією краси та містичності Рівненського Полісся, а також – візитною карткою творчості авторки, яка оспівує культурну велич свого краю. Авторка присвячує свою творчість сакральності, таємничості, духовній цнотливості та різнобарвності культурного спадку свого етнічного культурного пласту.
 
«Традиційне Полісся – це край лісів, синього льону, хмелю, бортьового меду, бурштину. Саме на Поліссі чи ненайдавніша автентична культура, звичаї і традиції, модель поведінки. І житло, і одяг поліського населення найстійкіше зберігали архаїчні елементи. Це простежується практично на всіх видах традиційного вбрання, яке за кольоровою гамою, за переважанням сірих, чорних, червоних кольорів відрізняється від інших регіонів, бо колір – це завжди емоція. Емоційний світ поліщуків дає про себе знати і у різних жанрах фольклору: в казках, календарно-обрядових піснях, колискових. Саме тому і з’явилася ця книга, написала з такої любов’ю і вдячністю до рідного поліського краю,до батьківської землі», – йдеться у дописі.
На презентації книги учасники заходу провели невеликий освітній лекторіум на якому розповідали про родзинки рівненського Полісся, гостей музею частували мациком, Ірина Баковецька-Рачковська читала власні вірші під акомпанемент народної музики.
 
 
20% з виручених коштів за книги авторка спрямувала на потреби інженерно-саперного підрозділу артилерійської батареї письменника Сергія Гридіна.
 
Учасниками презентації були начальниця управління культури і туризму Рівненської обласної адміністрації Любов Романюк, директор видавництва «Саміт-книга» Ігор Степурін, очільниця Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко, літературознавець, письменник Дмитро Дроздовський, науковиця, поетка, заступниця генерального директора з наукової роботи Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька
 
Музичний супровід – лірник Михайло Гречкин та музикант-віртуоз, учасник гурту «Хорея козацька» Максим Бережнюк.
 
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024