Традиції весілля Рівненського Полісся покажуть у Києві

16 Вересня 2022, 12:04
Традиції весілля Рівненського Полісся покажуть у Києві 1252
Традиції весілля Рівненського Полісся покажуть у Києві

Цієї суботи в Національному музеї архітектури та побуту України відбудеться найколоритніше свято осені – «Весілля Рівненського Полісся» від безпосередніх носіїв даної традиції.

Про це повідомляє Рівненська обласна рада.

Народний аматорський фольклорний жіночий ансамбль «Берегиня» (с. Городець Рівненської області) та фольклорний гурт «Горина» (м. Рівне) покажуть, як наші предки на весіллі гуляли, пісень співали та народних танців танцювали, а також буде представлено обряд сватання, наряджання молодої, злучання свічок, ділення короваю. 

Після цього – майстер-клас з весільного поліського танцю.

А ще відбудеться відкриття виставки весільної атрибутики Рівненського Полісся в церкві з села Кисоричі. Тут представлять автентичні предмети та роботи сучасних майстрів. 

Поміж виставкових експонатів – традиційний та сучасний весільний одяг, прикраси, головні убори (весільні вінки, хустки, намітки), тканини (ткані доріжки, вишиті килими, рушники), а також інша атрибутика, яка є невід’ємною частиною весільного обряду.

Доповнять виставку репродукції старовинних весільних фото з Рівненського Полісся.

«Кожен регіон має свої весільні обрядові особливості. На Рівненщині вони теж унікальні та неповторні. Наприклад, злучання свічок - коли два роди (від нареченого та нареченої) обв'язують дві вінчальні свічки, що символізує священне єднання двох людей, двох родин і всіх їхніх поколінь в єдине. При цьому виконуються відповідні магічно-обрядові пісні, примовляються примовки, виконуються відповідні обряди. І багато інших цікавинок, які несуть код нашого етносу, регіональних особливостей, традицій, які сьогодні побутують в нашому краї - це все представлятимемо для того, щоб українці знали про своє, традиційне», – зазначила директорка Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська.

Захід відбудеться у суботу, 17 вересня. Початок о 13:00.

Читайте також: У Здолбунові презентували артбук «Полісся як Всесвіт»

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024