«Заміжжя їй личить»: в Ужгороді відкрили виставку весільного одягу, атрибутики та світлин

15 Вересня 2022, 14:05
Виставка «Заміжжя їй личить/Mӑritişue i se potriveşte / Svadba jej pristane» 1341
Виставка «Заміжжя їй личить/Mӑritişue i se potriveşte / Svadba jej pristane»

В Ужгороді у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася виставка традиційного весільного одягу, атрибутики та світлин «Заміжжя їй личить/Mӑritişue i se potriveşte / Svadba jej pristane». 

Про це повідомили на сторінці музею у фейсбуці.

Показ є результатом тривалої дослідницької роботи, проведеної спільно з колегами Повітового музею Сату Маре (Румунія) та Музею української культури у Свиднику (Словаччина).

Пропонована експозиція знайомить всіх охочих з окремими весільними обрядодіями, весільною атрибутикою, вбранням наречених. Цінність виставки полягає в тому, що вона об’єднала матеріали великого етнічного масиву в контексті порубіжжя – Пряшівський край (Словаччина), Закарпаття (Україна) та повіт Сату Маре (Румунія). 

Читайте також: «Шлюбні обшуки» у Луцьку за часів імперії

Українська сторона акцентує на обряді благословення наречених батьками, румунська – на зачісці нареченої, словацька – на весільному застіллі й забавах.

Поряд зі світлинами на виставці представили традиційні весільні костюми гуцулів, долинян, бойків і лемків Закарпаття. Домінантою частиною виставки є експозиція «Благословення наречених батьками».
 
 
«Зазвичай ця обрядова дія проходила в хаті нареченої, рідше – нареченого. Першим благословляє батько нареченої, тримаючи в руках ікону, а поруч – мати з хлібом», – йдеться у дописі.
Виставка демонструє й історичну ретроспективу та збереженість традицій у сучасності. Поряд із світлинами першої половини ХХ століття подані фото, здійснені за результатами дослідницької роботи в рамках проєкту.
 
Задля кращого розуміння весільної специфіки процес барвінкоплетіння у лемків відтворив Краєзнавчий музей міста Перечин. Запрошений колектив реконструював сценку з підготовки весільних вінків з барвінку, яка супроводжувалась народними піснями та танцями.
 
Менеджерка міжнародного грантового проєкту прикордонних регіонів Адела Добреску поділилась своєрідністю підготовки весільної зачіски нареченої в Негрешті-Оаш (повіт Сату-Маре). Згідно з її словами, цей процес дуже копіткий, по часу може займати 16 годин, адже зачіску буквально плетуть (тчуть).
 
 
Спогадами про «свальбу» у селі Нове Давидково Мукачівського району поділився архітектор, графік і живописець Борис Кузьма. Активна підготовка розпочиналась за три дні до початку весілля у його рідних краях, і це було гучне дійство на усю околицю. 
 
Також митець відзначив, що ця тема була наскрізною у творчості видатних художників-земляків – Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка та інших.
 
Виставка експонуватиметься у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту до 2 жовтня цього року. Опісля завершення терміну експозиція емігрує до Румунії.
 
 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024