У Рівному відкрили вуличну виставку «Про скло прозоро»

13 Вересня 2022, 15:14
У Рівному відкрили вуличну виставку «Про скло прозоро» 986
У Рівному відкрили вуличну виставку «Про скло прозоро»

На оглядовому майданчику Рівненського краєзнавчого музею в рамках проєкту «Вулична експозиція» презентували виставку «Про скло прозоро».

Захід відбувся у понеділок, 12 вересня. Про це йдеться на сайті музею.

Директор музею Олександр Булига привітав усіх присутніх з початком роботи виставки та розповів про історію виникнення скла. Відмітив, що в музейній експозиції є скляні вироби ще з часів Київської Русі.  

Авторка проєкту, старша наукова співробітниця сектору обліку музейних цінностей відділу фондів Галина Данильчук зазначила, що у фондах зберігається велика колекція скляних виробів, які раніше не презентували до огляду. 

На виставці  представлено близько 300 різноманітних експонатів: скляні вироби, які використовувалися в побуті, медицині, техніці. 

Це досить велика колекція виробів зі скла від кінця ХІХ століття до середини ХХ століття, яка збиралася в музеї впродовж багатьох років. 

За кожним предметом стоїть своя історія: місце виготовлення, технологія виробництва, музейна цінність.

Відвідувачі зможуть побачити і кришталь (Костопільського склозоводу), який був окрасою сервантів майже кожної оселі та бажаним подарунком до свят, і сувенірну продукцію Рівненського заводу «Газотрон» – їжачки, грибочки, яблучка, які своєю легкістю і вишуканістю милували око дітей і дорослих, і тару Рівненського пивзаводу та багато іншого. 

«Галина Федорівна щиро подякувала усім, хто долучився до цього проєкту: Морозовій Ользі – за чудову ідею виставки, Олександру Мельничуку за допомогу у створенні експозиції, музейним працівникам за скляні речі із власних родинних  колекцій. Розповіла, як той чи інший експонат знайшов своє місце на виставці скла», – йдеться у повідомленні.

Виставка працюватиме впродовж місяця. Галина Данильчук також звернулася до присутніх з проханням передивитися свої домашні вироби зі скла і, можливо, щось із них передати музею, адже вони можуть становити велику цінність для майбутніх відвідувачів.

Читайте також: У Рівненському краєзнавчому музеї оцифровують колекції

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром