У Литві святкують 508-му річницю розгрому московитів під проводом князя Острозького

08 Вересня 2022, 14:20
«Битви під Оршею», 1530-ті роки. Припускають, що картину створив Ганс Крелл 1385
«Битви під Оршею», 1530-ті роки. Припускають, що картину створив Ганс Крелл

У Вільнюсі Міноборони та Литовська армія відзначають річницю Битви під Оршею. 508 років тому Велике князівство Литовське та його союзники під проводом Костянтина Острозького перемогли армію московитів. З цієї нагоди проводять міжнародну конференцію «Разом у боротьбі з московським імперіалізмом: тоді і тепер», а також повторять переможну ходу. 

На урочисті заходи та конференцію запросили й радника Офісу Президента України Олексія Арестовича, участь якого до останнього моменту не оприлюднювалася. Про це пише журналіст литовського видання «Delfi» Вайдас Салджіунас.

Читайте також: «Потрібно інвестувати в кібербезпеку, чого б це не коштувало», – Вайдас Салджаніус на West Media Forum

Олексій Арестович
Олексій Арестович

Те, що литовці, поляки, білоруси та українці досі стикаються з екзистенційною загрозою з боку Кремля, не є випадковістю, тому, на думку організаторів заходу, цей історичний досвід спільної боротьби досі актуальний для Литви, України, Білорусі та Польщі. 

«Сьогодні картина і цілі війни схожі. Успіх України у цій війні буде успіхом усієї Європи», – зазначив професор Валдас Ракутіс.

Читайте такожКиївський художник відтворив унікальний портрет Костянтина Острозького

Війна в Україні вже показала: росія не є непереможною, як не була Москва в XVI столітті, попри її могутність і амбіції. Українці не лише встояли, а й зуміли переломити хід війни, перехопити ініціативу на свій бік, і саме в ці дні кадри з фронту нагадують нам відомий образ битви під Оршею – російські солдати тікають, тонуть, панікують, налякані вони масово здаються або гинуть.

«Ми знаємо рецепт перемоги. Зараз ситуація така ж, як і 500 років тому. Росіяни мислять геополітично, мета їхньої кампанії – окупувати всю Східну Європу. Як сказав Збігнєв Бжезинський про Україну – з нею Росія є імперією, без неї Росія – ніщо. Тому початковою метою Кремля була Україна, її ресурси, а потім наступ на інші країни Східної Європи, включно з Литвою», – сказав Олексій Арестович. 

Читайте також: В Острозі створили інтерактивну карту володінь князів Острозьких

На його думку, Україна може виграти цю війну просто тому, що довела, що може це зробити. За словами Арестовича, росіяни з першого дня війни поводилися і продовжують поводитися безглуздо. 

«Росіяни зробили багато помилок, але головна – вони нас не розуміють. Нас знають, але не розуміють. Українці влаштували дві революції проти своєї влади, і якщо ми вже повстаємо проти них, то на що розраховували росіяни, коли вони прийшли сюди нас підкоряти?», – заявив Олексій Арестович.

Як приклад він навів оборону Донецького аеропорту в 2014-2015 роках, коли росіяни тривалий час не могли зайняти цей стратегічно важливий об'єкт, поки він не втратив стратегічне значення. 

На заходи завітала і лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська, повідомляє видання «Verslo žinios».

«Я знаю, що цей день відзначають і білоруські добровольці, бійці в Україні. З лютого їх сотні поповнили білоруські батальйони та полки. Для них визволення України – це їхня битва під Оршею. Вони знають, що наслідки цієї війни також визначать долю Білорусі та всієї Європи», – сказала Світлана Тихановська.

За її словами, битва під Оршею нагадує про «переможне минуле» і є «історичним доказом того, що наші народи готові разом протистояти тиранії та гніту». 

«Тож надихаймося цими подвигами всіх, хто сьогодні бореться за свободу України та Білорусі, не забуваймо подвиги всіх наших героїв у битві під Оршею. Князь Острозький, звертаючись до своїх воїнів перед битвою, сказав: «Лицарі відважні, нехай ваша мужність буде гідна ваших славних предків!» І, гадаю, наші предки сьогодні пишалися б нашими героями, які не здаються і борються за свободи», – заявила Світлана Тихановська. 

Читайте також: Як князі-меценати перетворили Острог на центр духовності

Довідково: 

Битва під Оршею відбулася 8 вересня 1514 року між військом під командуванням князя Костянтина Івановича Острозького та московською армією на чолі з воєводою Іваном Челядніним. Ця битва була ключовою перемогою Великого Гетьмана Литовського, у Московсько-Литовській війні (1512 — 1522 рр.) яку ще називають Десятирічною війною. Дві армії зустрілись біля Орші (Білорусь), розділяло їх тільки русло Дніпра. Поразка московського війська була дуже важка, з 11 великих воєвод 6 потрапило в полон, в тому числі Іван Челядін і Михайло Булгаков — Голиця, 2 було вбито, і тільки трьом вдалося втекти. Загальні ж втрати оцінюють від чотирьох до десяти тисяч вбитими. Костянтин Острозький проявив себе як розсудливий стратег, що використав розбіжності в московському таборі на свою користь і, не зважаючи на чисельну перевагу ворога, здобув рішучу перемогу. Щоб вшанувати князя Острозького та його успіх у битві під Оршею, у столиці Литовської держави Вільно було організовано тріумфальний в’їзд князя в місто. Повернувшись в Острог, князь розпочав будівництво Богоявленського собору на замковій горі, що й сьогодні слугує окрасою міста. Битва під Оршею стала вирішальною битвою в тій війні. Здобувши перемогу, князь Костянтин зупинив подальшу експансію Великого князівства Московського на захід, знищивши еліту московського війська.

За матеріалами старшого наукового співробітника відділу історії Державного історико-культурного заповідника Острога Богдана Шляхова.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024