Відійшла у засвіти волинська етнографиня та фольклористка Олександра Кондратович

06 Вересня 2022, 17:20
Олександра Кондратович 1071
Олександра Кондратович

На 87-му році життя померла уродженка села Кримне Камінь-Каширського району, етнографиня, фольклористка, педагогиня, Почесний краєзнавець України Олександра Кондратович.

Про це повідомили у Камінь-Каширській районній державній адміністрації.

Дослідниця народного мистецтва Олександра Кондратович була лавреаткою премій різних рівнів – це свідчення багаторічної плідної та високопрофесійної роботи, наповненої постійними творчими пошуками.

«ЇЇ праці є духовною скарбницею нашого поліського краю, з якої можна почерпнути багато інформації про традиції, звичаї, історію та культуру. Саме тому Олександру Кондратович завше радо вітали на Камінь-Каширщині, де вона часто проводила зустрічі із земляками та презентувала свої нові доробки. Світлий спомин про Олександру Павлівну назавжди залишиться в серцях рідних, друзів і шанувальників її таланту, а творча спадщина зберігатиметься для майбутніх поколінь», – йдеться у повідомленні.

З 1952 року, вона записувала народні пісні різних жанрів у селах Камінь-Каширського, Ратнівського, Старовижівського районів. Завдяки Олександрі Кондратович повністю записані гуто-камінський і видричівський весільні обряди, окремі обряди піщанського, нуйнівського та інших весіль.

Олександра Кондратович видала 18 книг, серед них «Калиновий квіт Полісся» (співаник), «Народний календар Волинського Полісся», «Поліська весільна епопея», «Українські звичаї: Народини, Коса ж моя…», «На перехрестях долі», праці з історії сіл Камінь-Каширщини – «Нуйно: на скрижалях історії та сьогодення», «Воєгоща: крізь роки і віки», «Кримно і Брониця: минувшина і сьогодення».

Редакція Район.Історія висловлює щирі співчуття рідним та близьким

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024