Україна клопотатиме про включення Одеси до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

02 Вересня 2022, 12:03
Україна клопотатиме про включення Одеси до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 788
Україна клопотатиме про включення Одеси до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Україна клопотатиме про включення історичного центру Одеси до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою.

Про це заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, під час зустрічі з генеральною директоркою ЮНЕСКО Одре Азуле, та заступником Генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Ернесто Оттоне, йдеться на сайті МКІП.

«Внесення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО має бути прискорено. Це дасть змогу краще захистити світову культурну спадщину. Об'єкт визнаний і охороняється українською державою. Він розташований лише за кілька десятків кілометрів від лінії фронту й вже зазнав артилерійського обстрілу, а 24 липня росіяни зруйнували частину великого скляного даху та вікон Одеського художнього музею 1899 року», –зазначив Олександр Ткаченко.

На прохання України ЮНЕСКО вже мобілізувала міжнародних експертів для надання технічної підтримки, щоб ця номінація могла бути терміново розглянута державами-членами, що входять до Комітету всесвітньої спадщини, та включена до Списку всесвітньої спадщини та до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою.

Комітету всесвітньої спадщини також буде запропоновано включити об'єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Києві та Львові до списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою.

Крім того, поряд з іншими заходами, Одре Азуле оголосила, що ЮНЕСКО збільшить свою підтримку Одесі. Зокрема йдеться про:

  • фінансування відновлення збитків, завданих Одеському художньому музею та Одеському музею сучасного мистецтва з початку війни. Фінансування залучення додаткового персоналу, який займається охороною музейних колекцій;
  • підтримка оцифрування не менше ніж 1000 витворів мистецтва в Одесі, а також документальної колекції Державного архіву Одеси шляхом надання установі відповідного обладнання;
  • постачання нового обладнання Одеській військові державній обласній адміністрації для захисту культурних об'єктів на місцях: захисні панелі, мішки з піском, вогнегасники, вогнетривкі тканини та протигази будуть передані Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини. Це дозволить продовжувати відновлення громадських пам'яток та скульптур, що ведеться з початку війни.

Читайте також: В Україні запустили благодійну ініціативу «Збережіть українську культуру»

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024