Архів районного провідника ОУН на Рівненщині

28 Серпня 2022, 17:10
Дерев'яні кліше для друкування листівок 1030
Дерев'яні кліше для друкування листівок

Розповідь краєзнавця про знайдений архів провідника ОУН Степана Ярмолюка.

Багато хто бачив в інтернеті світлини двох повстанських листівок, але ніхто не знає, хто їх друкував, де й коли. Після кількох років пошуків та досліджень можу тепер розповісти про їхнє походження – пише у фейсбуці краєзнавець із Дубенщини Анатолій Василюк.

Архів СБ, зазначає краєзнавець у дописі,  був знайдений 2016 року в лісовому масиві між селами Соснівка та Майдан Дубенського району. Був у металевій діжці та закопаний у землі. В діжці були дерев'яні кліше для друкування листівок, пляшка з чорною фарбою, різні допоміжні речі, листівки та зошит Служби безпеки. Належав цей архів Вербському районному провіднику ОУН «Юрку» (він же «Кость», «Малий», «Богдан»,«Богданчик») – Ярмолюку Степану Івановичу, 1922 р.н із села Залужжя (тепер Дубенського району). Ще «Юрко» обіймав посаду районного коменданта СБ та вів зошит, у якому описував події того часу та роботу СБ. Зошит датований 1948-1953 роками

Боївка «Юрка» була останньою у Вербському районі, діяла вона ще активно в 1953 році. Даних про загибель «Юрка» в оперативних документах МГБ немає. Можливо, він перейшов з боївкою в інший район.

В боївку входило п'ятеро підпільників: «Дуб» – Антон Пінчук з с.Білогородка, «Карпо» – Григорій Шевчук  з с.Княгинин, «Надя» – Тетяна Сліпачук з с.Соснівка, «Кузеренко» – Степан Ткачук  з с.Сапанівчик і «Грім» – Володимир Стремоухов  з с.Білобережжя, в минулому – працівник МГБ.

Кому що відомо про цих підпільників, автор буде вдячний за інформацію.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром