В Україні вперше презентують збірку фортепіанних п’єс Казимира Любомирського

26 Серпня 2022, 09:35
Князь Казимир Любомирський. Рисунок невідомого художника 1847 р. Джерело: Рівненська обласна філармонія 1656
Князь Казимир Любомирський. Рисунок невідомого художника 1847 р. Джерело: Рівненська обласна філармонія

У Рівненській обласні філармонії презентують збірку фортепіанних п’єс польського князя-композитора Казимира Любомирського.

Про це повідомляє Рівненська обласна рада.

Пропонована збірка містить 15 мазурок та полонез, що є частиною творчого спадку композитора обсягом у понад 60 опусів. За словами художньої керівниці РОФ Руслани Варнави, у цих мініатюрах відчутний аромат романтичної салонної культури з виразно польським забарвленням. 

«У творах Любомирського цей жанр постає в різноманітних втіленнях. Тут ми можемо знайти обриси польських танців «оберек»,«куявяк» (передвісники і фактично різновиди мазурки). Ліричні танці-роздуми, танці-спогади, сільські замальовки і блискучі міські мазурки, а часом і кілька різновидів в одному творі (подібно до мазурок Фридерика Шопена). Але завжди трьохдольний метр і надзвичайно примхливий ритмічний малюнок з акцентом на другу, іноді на третю долю. До збірки увійшов також полонез – колись улюблений танець польської шляхти», – розповідає Руслана Варнава.

Це вшанування імені Казимира Любомирського як музиканта-просвітителя, діяча універсальної спрямованості, і, окрім усього, фундатора костелу Святого Антонія – нині Залу камерної та органної музики Рівненської обласної філармонії, який є головною академічною концертною сценою Рівного.

Презентація відбудеться у неділю, 28 серпня о 16:00 в «Мистецькому цоколі» Органного залу. Вхід вільний.

Читайте також: У Рівненській обласній філармонії проводять квест-екскурсії для дітей

Довідково:
Казимир Любомирський (1813 –1871) — польський композитор, освітній діяч, меценат. Син віце-губернатора Волині Фридерика Любомирського та Францішки із Залуських. Казимир змалку любив музику, спочатку навчався у капеланіста палацового оркестру Любомирських в Рівному Шмідберґа, потім в Дотцауера (Дрезден). Мандрував Європою, познайомився з багатьма артистами. У 1852–1858 – віце-президент заснованого Юзефом Ціхоцьким «Товариства Допомоги артистам-музикантам», мав у Варшаві свій музичний салон. Після 1860 року осів у Рівному, був куратором місцевої гімназії. Автор бл. 60 композицій, зокрема, бл. 36 пісень (супровід – фортепіано). Інструментальні твори складали танцювальні мініатюри (фортепіано).
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024