«Литовцям не треба довго роз’яснювати небезпеки російської загрози», — Володимир В‘ятрович

07 Серпня 2022, 15:15
Володимир В‘ятрович 767
Володимир В‘ятрович

У відеоциклі  «Вир історії» відомий український історик розповідає про спільну боротьбу українців та литовців проти москви.

Серед союзників, які підтримують Україну від початку війни з росією, Литва — одна з найпослідовніших і найактивніших. Чи то під керівництвом президентки Грибаускайте, яка постачала зброю до України ще з 2014 року, чи її наступника — Науседи –  пише історик Володимир В'ятрович

Цьому сприяють, зазначає він,  спільні сторінки історії українців та литовців. І мова не лише про середньовічне Велике Князівство Литовське, де навіть наша мова була офіційною.
Ще більшому зближенню сприяло спільне перебування під владою спершу Російської імперії, а відтак Совєтського союзу. Литовцям не треба довго роз’яснювати небезпеки російської загрози, вони, на відміну від багатьох інших європейців, надто добре знають їх з власної історії.
А ще литовці пам’ятали про тих українців, які допомагали їм відстоювати свободу від росіян у січні 1991-го. Тоді серед захисників телевежі у Вільнюсі, яку намагалися штурмувати совєтські війська, були і наші земляки. Тому допомога Україні актуальна для литовського суспільства.
 
Далі дивіться у відео.
 
 
 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024