Анонсували найповніше видання спадщини В’ячеслава Липинського

05 Серпня 2022, 11:52
Анонсували найповніше видання спадщини В’ячеслава Липинського 1110
Анонсували найповніше видання спадщини В’ячеслава Липинського

Враховуючи значний інтерес до постаті В'ячеслава Липинського та його наукової та архівної спадщини, видавництво «Темпора», яке протягом 2010–2017 рр. видало п’ять книжок наукового збірника «В’ячеслав Липинський та його доба», запропонувало Юрію Терещенку як відповідальному редактору та Тетяні Осташко як упорядниці серії розпочати підготовку найбільш повного видання творів, листування та щоденників ученого.

Про це повідомили на сторінці видавництва «Темпора» у фейсбуці.

«Із надзвичайно багатої творчої спадщини видатного українського вченого, політичного діяча, публіциста, теоретика вітчизняного консерватизму, основоположника державницького напряму в українській політичній думці В’ячеслава Липинського українська історіографія акцептувала насамперед інтерпретації його політологічних та історичних досліджень», – йдеться у повідомленні.

Украй важливим є безпосереднє ознайомлення сучасників із його працями, які стали невичерпним джерелом творчого оновлення особистості й суспільства, віри в державну самостійність України. Саме цією метою керувалися ініціатори 15-томного видання «Спадщина В’ячеслава Липинського».

Читайте також: В'ячеслав Липинський: як жив і про що мріяв головний український монархіст ХХ століття

Видання заплановане в чотирьох серіях «Історичні студії та монографії», «Суспільно-політичні твори», «Листування» та «Щоденники». 

Поряд із двома найважливішими працями вченого «Україна на переломі» та «Листи до братів-хліборобів», які публікувалися переважно за межами України незначним накладом, а також частинами в науковому збірнику «В’ячеслав Липинський та його доба», читачеві будуть запропоновані всі відомі наукові та суспільно-політичні праці мислителя. 

«Буде видана його багатюща епістолярна спадщина, яку суттєво доповнять нововиявлені документи, а також щоденники», – заявляють у видавництві.

Публікація здійснюється під егідою Центру вивчення українського консерватизму ім. В. Липинського і Східноєвропейського дослідного інституту ім. В. К. Липинського у Філадельфії

До редакційної колегії проєкту, яку очолює доктор історичних наук професор Юрій Терещенко, увійшли науковці України, які вже мають значний науковий досвід вивчення та видання творчої спадщини В’ячеслава Липинського. 

Реалізація проєкту передбачає додаткові дослідження документів та наукове опрацювання довідкового апарату, а також переклад польськомовних текстів. Тому публікація томів відбуватиметься без збереження порядкових номерів томів, а буде залежати виключно від ступеня їхньої підготовки до друку. Томи опублікують протягом 2022–2027 років. 

Перша книга видання «Спадщина В’ячеслава Липинського» – «Україна на переломі», том ІV із серії «Історичні студії та монографії» – побачить світ уже восени. А том ІХ «Листування Т–Я» видадуть до кінця цього року.

Читайте також:  

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024