Поліська берегиня на столітньому рушнику

29 Липня 2022, 14:06
Поліська берегиня на рушнику 1981
Поліська берегиня на рушнику

У поліському  селі такі рушники вишивала кожна жінка.

На ці фото, яке публікує краєзнавиця із Зарічненщини Валентина Тумаш-Ляховець, вишиваний полотняний рушник із села Новосілля. Йому близько ста років, а вишила його  бабуся Валентини Марфа Мефодіївна Борисюк (Веремейчик).
 
Цей рушник нині висить на чільному місці в краєзнавчому музеї Мутвицького ліцею. На ньому – зарічненська берегиня. 
 
Історія ж цього полотняного раритету така: 20 років тому, коли музей готувався до відкриття,  Валентина поїхала на пораду до професора Степана Шевчука, директора інституту мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету. Професор підтримав ідею створення музею вишивки Зарічненського району, дав цінні настанови й порадив відшукати рушник, на якому жінка з піднятими вгору руками. Він тоді проводив дослідження в деяких селах Зарічненщини й бачив такі рушники. 
 
«Знайдете рушник із поліською берегинею – жінкою з піднятими до неба руками, тоді можете відкривати музей вишивки вашого краю», – сказав їй.
Тоді була ще жива Валентинина мати Надія Савівна і, почувши від доньки про незвичний рушник,  сказала, що саме такий рушник висить у хатині бабусі Марфи... 
 
Згодом Валентина відшукала рушники з берегинею в Ноблі, Кутині, Морочному, Заозір’ї.
 
«А від своєї односелиці Антоніни Куцевич довідалася, що в нашому селі Новосілля такий рушник «на смерть» вишивала кожна жінка. Вона показала мені свій «смертельний» пакунок, і в ньому я побачила ідентичний вишиваний рушник», – зазначає краєзнавиця.
За її словами, в етнографії такий візерунок називають антропоморфним, адже на ньому спрощене зображення фігури людини, яке нагадує Оранту — давньохристиянську Богоматір, заступницю людей, покровительку бідних. Оранта зображувалася з піднятими вгору руками — жест молитви. Це один із найдавніших жестів, що звернений до Бога й означав благання, прохання. Чудовий мозаїчний образ Богоматері Оранти ХІ століття можна й сьогодні побачити у соборі Київської Софії. Вона зображена у надалтарній частині на загальному мозаїчному фоні. Стоїть на чотирикутному золотому камені з піднятими руками.
 
Поза, жест рук Оранти були дуже популярними у народному мистецтві аж до ХХ ст. На жіночих весільних вінцях завжди було зображення Богородиці з піднятими вгору руками. На думку деяких вчених, прообразом Оранти була міфічна богиня слов'ян Берегиня: https://oranta.org/index.php?option=com_content...
 
 
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
16.04.2024