Маніпуляція: фото політиків двадцятирічної давності, які нібито завели Україну в кризу та досі перебувають при владі

15 Липня 2022, 16:43
На передньому плані колишні президенти та прем'єрка: Петро Порошенко, Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко 805
На передньому плані колишні президенти та прем'єрка: Петро Порошенко, Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко

Соціальними групами «гуляє» маніпулятивне фото із зображенням колишній українських президентів та інших владців.

На передньому плані світлини, яка публікується в групі Новини Горохова, зображені  колишні президенти Петро Порошенко та Віктор Ющенко, колишня прем'єрка  Юлія Тимошенко в колі своїх соратників. Напис на фото виголошує: «Фото двадцятирічної давності. При владі та ж сама тусовка. Українці. Невже ви вірите, що з кризи виведуть країну люди, які її туди завели».

 

 

Уже друге речення підпису  неправдиве, оскільки жоден із вказаних вище політиків, зображених на фото, не перебуває нині при владі, навпаки, і Петро Порошенко, і Юлія Тимошенко на чолі своїх депутатських фракцій у Верховній Раді – в опозиції до Президента та його керівній парті, а отже до влади в Україні. Колишній же президент Віктор Ющенко практично взагалі відійшов від політичної діяльності.

Тепер щодо «кризи, в яку ввели ці люди Україну». На шостому West Media Forum, що відбувався у Луцьку, виступив редактор Національної суспільної телерадіокомпанії України Олександр ЗінченкоВиступати йому та відповідати на запитання допомагали численні графіки та схеми. Серед них був і графік декларованих доходів українців упродовж 1997-2020 років. Так-от, найбільш позитивна їх динаміка відбулася саме за часів президента Ющенка — від Помаранчевої революції до передкризового 2008 року, збільшившись майже в чотири рази.

 

 

Від часу проголошення незалежності в Україні змінилося 18 прем’єр-міністрів. У тому числі цей пост двічі обіймали Янукович, Тимошенко, Азаров та Яценюк. Згідно із соціологічним опитуванням, яке проводило КМІС 2021 року, найкращим серед них, починаючи з 2005 року,  відносна більшість українців (21,3%) назвала Володимира Гройсмана (очолював уряд при Петру Порошенку). На другому місці Микола Азаров, якого найкращим прем'єром назвали 13,5% респондентів, на третьому – лідер Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко (13,4%). Арсенія Яценюка назвали найкращим прем'єром 9,1% опитаних, Віктора Януковича – 7,6%, чинного прем'єра Дениса Шмигаля (нинішня влада) – 5,1%, Юрія Єханурова – 2,8%, Олексія Гончарука (нинішня влада) – 1%. 

Як бачимо, колишні з «тусовки» в цьому своєрідному рейтингу задніх не пасуть, чого не скажеш про теперішніх. 

Український інститут майбутнього в статті  «Хто з прем’єрів загнав економіку України в боргову яму?» дає аналіз діяльності очільників уряду у цьому плані. Зокрема, йдеться про золото-валютні резерви, що є одним із важливих чинників економічної стабільності держави, які в  Україні досягали свого максимуму у 2007 та 2010 роках (за президенства Ющенка та прем'єрства Тимошенко), а найбільше скорочення  спостерігалося з 2011 по 2013 роки (Янукович–Азаров), що зумовлене  підтримкою курсу національної валюти, особливо перед парламентськими виборами у 2012 році.

Згадуються в статі і доходи населення:  максимальний приріст з урахуванням цінового фактора був у 2005 році та становив 23,9% при зростанні економіки 2,7%. Такі темпи зростання реального наявного доходу були забезпечені уповільненням інфляції, а також зростанням номінального доходу населення на 42% відповідно до 2004 року. 

Отже, підпис на світлині про те, що колишні політики, які буцімто призвели Україну до кризи і досі при владі, не має підґрунтя і є маніпулятивним.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024