Найбільш знакові акції з показу військових здобутків для князів Острозьких відбулися після битви під Оршею

10 Липня 2022, 16:00
Князь Костянтин Острозький 913
Князь Костянтин Острозький

Після перемоги над московським військом у XVI столітті Королівство Польське та Велике Князівство Литовське почали використовувати результат битви з метою пропаганди.

На днях у Варшаві відкрили виставку «За нашу і вашу свободу». На ній були представлені захоплені українцями у війні з росією трофеї. Подібні заходи планують провести у різних країнах Європи. А як схожі акції відбувалися за часів князів Острозьких? Про це йдеться на фейсбук-сторінці Острозького замку.
 
Найбільш знакові акції з показу військових трофеїв, зазначається в дописі, а також полонених для князів Острозьких відбулися після битви під Оршею. 1514 року під час нової московсько-литовської війни (1512 — 1522) московити після трьох місяців облоги захопили Смоленськ і наприкінці серпня вийшли на лівий берег Дніпра. Назустріч загарбникам на чолі 12-тисячного війська вирушив Костянтин Острозький. Дві армії зустрілися біля містечка Орша (територія сучасної Білорусі), на березі річки Дніпро. На протилежному березі річки розташувалося 20-тисячне московське військо. 8 вересня розпочалася основна битва, під час якої князь Острозький знову проявив себе як розсудливий стратег, котрий використав розбіжності в московському таборі на свою користь і, не зважаючи на чисельну перевагу ворога, здобув рішучу перемогу.
 
Одразу після перемоги Королівство Польське та Велике Князівство Литовське почали використовувати результат битви з метою пропаганди, спрямованої на держави Європи задля покращення іміджу Польщі й Литви за кордоном. У польських і литовських джерелах поіменно названі 611 полонених з-поміж знатних воєвод, бояр та їх дітей, захоплених у ході битви. Доля решти тисяч полонених, які потрапили в приватні руки, в цих джерелах не висвітлена, проте вказано, що облік цих полонених не вівся через велику їх кількість. Більшість з них була відпущена тільки в 1552 році. 
 
Відомо, що після перемоги над московським військом 8 вересня 1514 року, король Сигізмунд Старий вислав як презент певну частину полонених московитів до європейських дворів та Риму. Переможені князем Острозьким для належного ефекту були змушені мандрувати при повному параді. Одна така «агітаційна партія» бранців під орудою Миколая Вольського (за повідомленням Мацея Стрийковського, вона складалася з чотирнадцяти «московських шляхтичів») була перехоплена за наказом Максиміліана Габсбурга й відправлена додому до Московії. Правитель Австрії мав союзницькі відносини з Москвою, тож цей факт, ймовірно, став жестом підтвердження вищезгаданих зв’язків. 
 
До Риму тоді також надіслали кілька панегіричних оповідань про битву. Там послання зрозуміли чітко й однозначно: «Польське послання було схоже на повідомлення Бомговера (лицар тевтонського ордену): москалі не християни, вони жорстокі й варварські, вони азіати, а не європейці, вони в союзі з турками та татарами, щоб знищити християнський світ».
 
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024