«Російська імперія втрачає свої впливи, відступає і точно зникне з мапи світу», — Володимир В‘ятрович

30 Червня 2022, 16:33
Володимир В‘ятрович 1871
Володимир В‘ятрович

У циклі «З виру історії» відомий український історик розповідає про фінляндизацію та її кінець.

Великий і сильний сусід має право обмежувати суверенітет меншого, втручатися у його зовнішню і навіть внутрішню політику. Звучить грубо і всупереч міжнародно-правовим нормам. Тому вищесказане прикривають терміном «фінляндизація» – пише на своїй фейсбук-сторінці історик Володимир В'ятрович  

В 1939-му Москва вирішила диктувати фінам, зазначає він, куди пересунути кордони, щоб це їй сподобалося, інакше - війна. Насправді навіть ця агресивна і нахабна вимога була лише прикриттям для справжніх, ще нахабніших та агресивніших цілей Кремля.

Подібного вимагали в Кремлі від України перед масовими вторгненням 24 лютого. Але ми надто добре знаємо, як дорого може коштувати українцям будь-яка домовленість з росією. Пам’ятаємо, що для Кремля повернення України – головна передумова відновлення імперії. Тому Україна бореться. Вже довше, аніж фіни у Зимовій війні з СРСР, які протрималися 104 дні. Співвідношення сил – люди, озброєння, територія – у нашій війні значно вигідніше для нас, ніж мали фіни. Ми врешті почали отримувати потрібну військову допомогу Заходу.
 
І головне: наша завзятість у цій війні не менша, ніж у фінів в часи Зимової. Українці продемонстрували цілому світові безпідставність російських претензій на звання другої армії світу, а отже – на вимоги відігравати роль глобальної сили, з якою змушені рахуватися всі.
 
Врешті, таким чином ми запустили кінець фінляндизації Фінляндії. 12 травня 2022 року президент цієї держави Саулі Нііністе та прем'єр-міністерка Санна Марін виступили зі спільною заявою про те, що країна негайно подасть заявку про вступ до НАТО.
 
Російська імперія втрачає свої впливи, відступає і точно зникне з мапи світу. Про все це — дивіться та слухайте в новому випуску «Виру історії».
 
 
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024