Перші шпальти світової преси 27 червня про війну в Україні

28 Червня 2022, 13:28
«Росія обстріляла Київ ракетами», британське видання «The Independent» 2473
«Росія обстріляла Київ ракетами», британське видання «The Independent»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

 

Головні теми газет:

  • Росія обстріляла Київ ракетами
  • Активісти закликали країни G7 відмовитися від нових проектів зі спалювання викопного палива незважаючи на падіння постачання газу з Росії. 
  • Зеленський просить зброї і хоче, щоби війна закінчилася до зими
  • Джонсон: Україна перебуває на вістрі ножа, і нам треба схилити баланс війни на їхню користь. Це означає надання Україні оборонних можливостей, навчання та розвідданих
  • Австрія готується до повної відмови від російського газу та забирає у росіян газосховище в Гайдаху
  • Кремль показує середній палець G7, обстрілюючи Київ
  • На прохання Зеленського Данія взяла на себе ініціативу щодо відновлення портового міста Миколаєва
  • Росія готується оголосити дефолт за боргами
  • «Le Figaro» репортаж з підрозділа розвідки української армії. У сільській місцевості на півдні України
  • Тепер Судан обирає Москву: Кремль зробить базу у порту Судана
  • Після погроз на адресу Литви Путін оголосив, що Росія протягом кількох місяців передасть Білорусі ядерні ракети
  • Українські олігархи під прицілом Зеленського, платять ціну війни
  • Більше 100 українські біженців звертаються за допомогою до влади Швейцарії оскільки вважають що компанія яка ними опікується дурить їх
  • Крістіан Дассі, новий директор федеральної розвідувальної служби, говорить про десятки секретних офіцерів, дислокованих в Женеві
  • США придивляються до Росії та Китаю на саміті G7 на тлі внутрішніх проблем. Зараз йдуть конфлікти застиглої цивілізації західних держав, очолюваних США, та економік, що розвиваються
  • Наслідки вторгнення в Україну: З альтернативними гамбургерами та автомобілями без подушок безпеки Росія пристосовується до економічних санкцій
  • G7 намагається протистояти Китаю та оголошую альтернативу новому Шовковому шляху Китаю вартістю 600 млрд доларів на п’ять років


Велика Британія

 

«Times». Саміт G7 у Німеччині став головною темою для газети, яка повідомляє, що Борис Джонсон та президент Макрон домовилися провести саміт для покращення відносин після того, як пообіцяли допомогти Україні у боротьбі з Росією. Саміт потрібен, щоб покращити відносини і спонукати президента Еммануеля Макрона зайняти тверду позицію щодо російського президента Володимира Путіна, а прем'єр-міністр жартома назвав їхні відносини «бромансом». 

«The Metro» повідомляє, що світові лідери висміювали «мачо-імідж» президента Росії Володимира Путіна, коли вони зустрілися, щоб узгодити додаткові санкції за його жорстоку війну в Україні. Газета цитує слова Бориса Джонсона, який виступав на «задушливому» майданчику саміту «Великої сімки» в Німеччині: «Роздягнемося? Ми повинні показати, що ми крутіші за Путіна».

«The Guardian» – «Не поступайтеся позицією щодо України, закликав прем'єр-міністр лідерів»

Під тиском проблем «дома» Джонсон використовує G7, щоб застерегти від угоди з Путіним

Борис Джонсон закликав інших світових лідерів зберігати тверду довгострокову підтримку України на тлі стурбованості на Даунінг-стріт, що деякі країни можуть похитнутися закликами до Києва поступитися територією Росії в обмін на світ.

Прибувши на саміт «Великої сімки» на півдні Німеччини, коли його внутрішньополітичні проблеми продовжували наростати, Джонсон використав серію двосторонніх зустрічей та телеінтерв'ю, щоб уявити себе оплотом проти потенційного відступу США та інших західних країн.

Сильні слова Джонсона щодо України контрастували з жорсткою критикою, з якою прем'єр-міністр продовжує стикатися вдома після нищівної поразки на додаткових виборах минулого тижня у Девоні та Йоркширі. Високопоставлені арбітри закликали членів кабінету міністрів бути твердішими у своїй опозиції Джонсону.

Заява прем'єр-міністра в суботу ввечері про те, що він планує залишатися на своїй посаді до 2030-х років, підлила олії у вогонь припущення про те, що він може зіткнутися з ще одним вотумом довіри, якщо Консервативний комітет 1922 змінить свої правила, дозволивши повторне голосування.

Джонсон навіть пов'язав ці дві ситуації, заявивши CNN, що Володимир Путін не зміг би вторгнутися до суверенного сусіда, якби він теж мав «комітет прихильників», який погрожує повалити його за будь-які помилки.

Зображуючи загалом своє ключове послання для зустрічі G7, яке він повторить цього тижня на саміті НАТО в Мадриді, Джонсон сказав, що фінансові витрати на довгострокову підтримку України — це «ціна, яку варто заплатити за демократію та свободу».

«Я просто сказав би людям у Сполучених Штатах, що це те, що Америка історично робить і повинна робити», — сказав він CNN. Глобальні наслідки того, що Росія переможе, додав Джонсон, будуть «абсолютно катастрофічними».

Джерело на Даунінг-стріт сказало, що почуття єдності на саміті, схоже, зміцнилося після російської ракетної атаки по цивільним об'єктам у Києві вчора. «Це зміцнило рішучість», – сказали вони. «Існує дуже сильне почуття загальної мети».

Виступаючи перед журналістами на зустрічі G7, яка проходила в умовах надстрогих заходів безпеки в сільській Баварії, Джонсон попередив про неминучу «втому населення та політиків» щодо затягування конфлікту. «Я думаю, що є тиск і занепокоєння, ми маємо бути чесними з цього приводу».

Хоча Даунінг-стріт підкреслила, що поки не виявлено жодного лідера G7, який намагається підштовхнути Україну до згоди на принизливий світ, за яким Росія збереже контроль над східними регіонами, захопленими з лютого, це викликає стурбованість, що зростає.

Джонсон повинен закликати інших лідерів активізувати зусилля щодо вивезення зерна з України в умовах блокади з боку Росії, яка розглядається Москвою як спосіб чинити тиск на західні країни, щоб вони відступили через побоювання голоду в країнах, що розвиваються.

У той час як Великобританія насторожено ставиться до прямих дій, щоб допомогти кораблям піти – представник Джонсона зазначив, що «необхідно пам'ятати про все, що може бути сприйнято як ескалація», – прем'єр-міністр пообіцяв знайти інші засоби для вивезення зерна, заявивши, що «нічого не повинно впасти зі столу». Він також домагається нових санкцій проти Росії, вже оголосивши про спільну заборону на імпорт російського золота разом із США, Канадою та Японією.

Джонсон сказав, що він був би дуже радий прийняти у себе Володимира Зеленського, якби він зміг відвідати Лондон. Президент України має віртуально з'явитися на самітах G7 та НАТО.

Очікується, що Джонсон не матиме особистої зустрічі на саміті з Джо Байденом, хоча № 10 наполягає, що це пов'язано з взаємними проблемами в розкладі, а не з нехтуванням з боку Байдена. Учора Джонсон провів переговори віч-на-віч із президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем та прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, причому Україна була центральною темою всіх переговорів.

Джонсон і Трюдо почали свою бесіду з глузливого посилання на схильність Путіна до мужніх фотографій топлес. Пропозиція знімати куртки в спеку спонукала Трюдо запропонувати «покататися на конях з оголеними грудьми», а Джонсона «показати груди».

Офіційний представник Джонсона сказав, що хоча Великобританія впевнена в надійному комюніке по Україні після саміту, світові лідери можуть все більше схилятися до думок про те, щоб підштовхнути Зеленського до мирної угоди з Росією. 

«Ви можете зрозуміти, чому люди, які мають труднощі, пов'язані з цією глобальною кризою вартості життя, можуть поставити питання, чому країни витрачають так багато часу на цю проблему», — сказав він.

«The Independent» – «Росія обстріляла Київ ракетами». Внаслідок ракетного обстрілу житлового будинку в українській столиці одна людина загинула та декілька постраждали.

«Країни G7 закликали відмовитися від нових проектів зі спалювання викопного палива». Активісти застерігають від реалізації «катастрофічних» газових та нафтових планів

Лідерів G7 закликали не пом'якшувати зобов'язання щодо зміни клімату через побоювання, що вони мають намір зайнятися проектами з видобутку викопного палива, щоб полегшити проблеми з поставками, пов'язані з війною в Україні. Є побоювання щодо повернення інвестицій у вугілля та газ, оскільки вчора лідери блоку розпочали триденні переговори з питань економіки, енергетики та безпеки. Німеччина та Італія оголосили про плани відродити старі вугільні електростанції, а Борис Джонсон натякнув на підтримку будівництва нової шахти у Камбрії. «Друзі Землі» охарактеризували проекти використання копалин палива як «катастрофічні».

The «i» повідомляє, що і Борис Джонсон, і президент США Джо Байден хочуть, щоб західні лідери робили більше, для протистояння Росії та Китаю, оскільки вони побоюються, що країни можуть відмовитись від підтримки України. У документі йдеться, що G7 погодила новий інвестиційний пакт на 600 мільярдів доларів, щоб обійти Китай і спрямувати гроші до бідніших країн на інфраструктурні проекти.

«The Herald» – «Джонсон закликає до єдності, оскільки Росія відновлює ракетні удари по Києву»

БОРИС Джонсон закликав західних лідерів твердо протистояти Володимиру Путіну після того, як минулими вихідними Україна зазнала нової хвилі російських ракетних ударів.

Про це прем'єр-міністр заявив під час зустрічі з колегами на саміті G7 у Німеччині.

Цілями останнього удару була столиця Київ, яка зазнала нападу вперше за кілька тижнів.

Пан Джонсон сказав: «Наслідки того, що відбувається для світу, важкі, але ціна відступу, ціна дозволу Путіну досягти успіху, відрубати величезні частини України, продовжити свою програму завоювання, ця ціна буде набагато, набагато вище, і все тут це розуміють.

Прем'єр-міністр був на саміті G7 у Баварії, на останньому етапі серії міжнародних зустрічей, через які йому не дозволялося в'їжджати до Великобританії, оскільки питання про його лідерство множаться.

Джонсон був на зустрічі Співдружності в Руанді минулого тижня, коли консерватори дізналися, що вони програли додаткові вибори в Уейкфілді, Тівертоні та Хонітоні, і його повернення до Великобританії очікується лише після саміту НАТО в Мадриді в четвер.

У минулі вихідні УКРАЇНА зазнала хвилі російських ракетних ударів, коли Борис Джонсон закликав західних лідерів твердо протистояти Володимиру Путіну.

Прем'єр-міністр зустрівся з колегами на саміті G7 у Баварії, Німеччина, на останньому етапі серії міжнародних зустрічей, через які він не брав участі у

Великобританія, оскільки питання про його лідерство множаться.

Пан Джонсон був на зустрічі Співдружності в Руанді, коли консерватори дізналися, що вони програли додаткові вибори в Тівертоні, Хонітоні та Уейкфілді, і очікується, що він повернеться до Великобританії тільки після саміту НАТО в Мадриді в четвер, що означає його здатність заспокоїти вагання. MPS або припинити вестмінстерські змови проти нього зменшиться.

Тим часом учора і в суботу повідомлялося, що десятки російських ракет вразили Україну.

Цілі включали столицю Київ, яка зазнала нападу вперше за кілька тижнів. За попередніми даними Генпрокуратури, одна людина загинула, четверо отримали поранення. Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що чотирьох людей доставлено до лікарні з травмами, а семирічної дівчинки витягли живий з-під завалів.

Народний депутат України Олексій Гончаренко написав у месенджері Telegram, що, за попередніми даними, вчора «по Київській області та Києву» було випущено 14 ракет.

У місті Черкаси одна людина загинула і п'ятеро отримали поранення внаслідок обстрілу двох російських ракет, додав губернатор області Ігор Табурець.

Це сталося, коли російські війська спробували закріпити свої успіхи на сході, поглинувши останній український опорний пункт у Луганській області після виведення українських військ з обвуглених руїн Сєвєродонецька.

Військові заявили, що сепаратисти, що підтримуються Москвою, повністю контролюють хімічний завод, який був останнім українським оплотом у місті.

У суботу Росія також запустила десятки ракет кількома районами країни.

На тлі спекуляцій про прагнення західних лідерів продовжувати підтримувати Україну під час конфлікту Джонсон заявив, що президенту Путіну не можна дозволити безкарно «розколоти» свого сусіда.

Перед зустріччю з президентом Франції Еммануелем Макроном Джонсона запитали, чи достатньо роблять Франція та Німеччина щодо України.

Прем'єр похвалив німців, не згадавши Франції.

«Тільки подивіться, що зробили лише німці», — сказав він.

«Я ніколи в житті не вірив, що побачу, як канцлер Німеччини діє так само, як і Олаф Шольц, і посилає зброю, щоб допомогти українцям захистити себе».

«Він досяг величезних, величезних успіхів. У нас 4% газу із Росії. У Німеччині 40%».

«Вони стикаються із реальним, реальним тиском, їм доводиться отримувати енергію з інших джерел. Але вони це роблять. Вони докладають зусиль. Вони приносять жертву».

Він сказав, що німці усвідомили, що «ціна свободи варто заплатити", незважаючи на внутрішні наслідки.

Пан Джонсон додав: «Наслідки того, що відбувається для світу, важкі, але ціна відступу, ціна дозволу Путіну досягти успіху, відрубати величезні частини України, продовжити свою програму завоювання, ця ціна буде бути набагато, набагато вищою, і все тут це розуміють.

На переговорах з Джастіном Трюдо з Канади Джонсон сказав: «Україна перебуває на вістрі ножа, і нам треба схилити баланс війни на їхню користь. Це означає надання Україні оборонних можливостей, навчання та розвідданих, необхідних для відбиття наступу Росії».

Президент України Володимир Зеленський сьогодні виступить на саміті з відеозв'язку. У своєму нічному відеозверненні в суботу Зеленський сказав, що неодноразові ракетні удари свідчать про необхідність досконалішого оборонного обладнання.

 «Evening Standard» – «Зеленський просить зброї, як він каже: хочу, щоби це закінчилося до зими»

Згідно з дипломатичними джерелами, президент України Володимир Зеленський сьогодні заявив світовим лідерам, що хоче покласти край війні цього року.

Він сказав, що хоче, щоб конфлікт закінчився до того, як у країні настане сувора зима. Сотні тисяч людей виборюють виживання на сході Донбасу, де Володимир Путін зосередив свою криваву військову кампанію. Морози лише посилять їхнє становище.

У новому зверненні до лідерів групи багатих країн «Великої сімки» (США, Великобританії, Німеччини, Франції, Італії, Японії та Канади), які зустрічаються у Німеччині, пан Зеленський закликав збільшити кількість важких озброєнь для своїх сил, які армія Путіна перевершує його щодо озброєння на Донбасі.

Російські артилерійські обстріли завдали «катастрофічної» шкоди Лисичанську в Луганській області, яка стала метою після того, як війська Путіна захопили у вихідні місто-побратим Сєвєродонецьк.

 

Європа

 

Австрія. «Salzburger Nachrichten» – «Країни G7 демонструють єдність»

Лише невелика відстань, пов’язана з коронавірусом, розділяє глав держав і урядів семи найважливіших індустріальних держав, включаючи керівництво ЄС. Крім того, здається між ними немає недовіри. «Нас об’єднує наш погляд на світ, нас об’єднує наша віра в демократію та верховенство права», – каже канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Початок саміту G7 в Ельмау, Баварія. Водночас він наголошує, що зустріч має бути не лише сигналом рішучості проти Росії.

Стаття «Австрія готується до повної відмови від російського газу»

Відсутній російський газ в Австрії в даний час може бути замінений на інших постачальників і, таким чином, продовжує зберігатися. Проте за 14 днів газопровід «Північний потік» має бути тимчасово повністю зупинено — з технічних причин, як повідомляє Москва. Як довго, неясно, як це вплине на ціни та газові ринки. «Ми цілодобово стежимо за ситуацією. І ми готуємось до абсолютної надзвичайної ситуації», — наголосила на вихідних міністр енергетики Леонор Гевесслер (зелені).

Водночас він повідомив додаткові подробиці із плану дій у надзвичайних ситуаціях із газом. Якщо виникне сигнал тривоги другого рівня, як це вже сталося в Німеччині, великі споживачі повинні будуть щодня повідомляти про своє заплановане споживання в E-Control, і їм буде запропоновано економити газ і, по можливості, замінити його біомасою, нафтою або вугіллям.

«Kurier» – «Гевесслер забирає у росіян газосховище у Гайдаху»

План дій у надзвичайних ситуаціях Міністерства енергетики діє. Що потім відбувається

На даний момент австрійські газосховища заповнені приблизно на 43 відсотки, а до осені обсяги зберігання мають бути збільшені до 80 відсотків. Австрія має перевагу в тому, що має такі великі складські приміщення, що їх можна зберігати більше ніж на рік. Але друге за величиною сховище природного газу в Європі в Гайдачі в Зальцбурзі наразі належить російському «Газпрому» – і воно повністю порожнє.

Якщо до початку липня росіяни не заповнять його хоча б на десять відсотків (що вже технічно неможливо), Міненерговугілля може позбавити права користування – сховище фактично націоналізують.

Якщо станеться найгірший сценарій і Росія раптово припинить поставки газу до Австрії, міністр енергетики Гевесслер оголосить «надзвичайний рівень газу». Компанії будуть зобов’язані брати участь у новій торговій платформі FlexMOL, щоб мати можливість різко скоротити споживання.

Австрія дуже залежить від російського імпорту газу. «Але Росія більше не є надійним партнером. Росія використовує енергоносії як зброю. На даний момент ми дуже чітко відчуваємо ці наслідки», – пояснила міністрка енергетики Леонора Гевесслер із Зелених у вихідні.

Це тривожить і заспокоює одночасно. Експерти міністерства постійно перераховують сценарії кризи - на випадок, якщо президент Росії Володимир Путін вирішить скоротити імпорт газу до Європи у відповідь на економічні санкції проти Росії. «Тому ми цілодобово стежимо за ситуацією. І ми готуємося до абсолютної надзвичайної ситуації», – каже міністр. Коротше кажучи: федеральний уряд має надійні плани на випадок надзвичайних ситуацій на випадок, якщо Росія завтра перекриє газовий кран.

Отже, ситуація серйозна і може стати драматичною в будь-який момент. Станом на неділю газові сховища Австрії заповнені приблизно на 44 відсотки, а рівень сховищ нещодавно щодня збільшувався на 0,2 відсотка. Мета федерального уряду – заповнити 80 відсотків усіх резервуарів до осені, що дозволить Австрії без проблем пережити зиму.

Усі сховища газу? Російська дочірня компанія «Газпрому» GSA володіє одним з найбільших газосховищ в Австрії - в Гайдах у Зальцбурзі. Гайдач є другим за величиною сховищем у Центральній Європі. І ця пам’ять зараз заповнена до нуля відсотків.

З цієї причини кілька тижнів тому Верховна Рада затвердила юридичний інструментарій більшістю у дві третини для міністра енергетики, за допомогою якого вона може конфіскувати (навмисно) невикористане сховище «Гайдач»: «Використовуйте або його немає» («використовуйте або втратите це"). це правило. Компанії, які зберігали менше 10 відсотків газу до кінцевого терміну 1 липня, можуть відкликати свої права користування Міністерством енергетики.

До речі, трюки більше не є варіантом: протягом чотирьох днів, що залишилися, GSA не зможе технічно отримати більше десяти відсотків. Права використання потім переуступає експлуатаційна компанія, австрійська RAG. Чого ще не вистачає, так це підключити сховище до австрійської газової мережі, адже поки що лінії розширили лише до Німеччини. Це також має бути зроблено до кінця року.

Але чому Гевесслер, здається, ставиться до поставок газу набагато спокійніше, ніж її німецький колега Роберт Габек?

Кілька днів тому Німеччина оголосила «рівень тривоги» через різке скорочення поставок газу, це другий із трьох рівнів ескалації німецького «плану надзвичайної ситуації щодо газу». В Австрії, незважаючи на скорочення обсягів доставки, застосовується лише рівень раннього попередження. «Наша страховка — це наші великі сховища газу», — пояснює Гевесслер. Більше, ніж майже будь-яка інша країна в Європі, Австрія може бункерувати річну потребу в газі під землею. Ґевесслер: «Отже, головною метою є: повні резервуари для зберігання до наступної зими. Нам потрібні альтернативні країни доставки. І нам потрібно виходити з природного газу. Тому що справжня незалежність є лише тоді, коли ми генеруємо власну енергію».

 

Якщо газ перестане надходити, міністр Гевесслер повинен буде спочатку озвучити рівень тривоги, а потім аварійний рівень. Тоді на газовий ринок одразу будуть задіяні абсолютно нові правила.

«Der Standard» – «G7 готує бойкот золота». Промислово розвинені країни згодні з санкціями для Росії

На ідилічному тлі Баварських Альп президент США Джо Байден та канцлер Німеччини Олаф Шольц згадали про єдність Заходу.

«Ми маємо триматися разом», — із таких слів, президент США Джо Байден, у неділю розпочався саміт G7 у баварському Schloss Elmau. Війна в Україні знову опинилася у центрі уваги.

Вже заздалегідь було відомо, що сім найважливіших промислово розвинених країн хочуть домовитися про заборону ввезення російського золота, найважливішого експортного товару країни після енергоресурсів.

Канцлер Німеччини та сторона Олаф Шольц, що приймає, також запросили сьогодні, у понеділок, п'ять країн-гостей - демократії з Азії, Африки та Південної Америки.

У неділю вдень справи Олафа Шольца пішли так, як вони сподівалися. На початку саміту G7 канцлер Німеччини не лише змогла прийняти глав держав та урядів у баварському готелі Schlosshotel Elmau, коли світило сонце. Найголовніший гість дружелюбно посміхнувся, демонстративно схопив господаря за руку та розхвалив.

Путін очікував, що країни G7 та НАТО будуть розколоті. Цього не сталося і не станеться. «Має багато зробити», — сказав президент США напередодні саміту, який триватиме до вівторка і пройде там же, де і саміт G7 у 2015 році, коли Німеччина головувала в групі економічно найсильніших західних промислово розвинених країн.

Шольц, який вперше приймає саміт G7, також отримав підтримку від прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона. Він пояснював: «Ніколи б у житті не повірив, що канцлер Німеччини вплутуватиметься таким чином». .

Тепер німцям доведеться пошукати альтернативні джерела енергії. Джонсон: Але вони є. Ви робите зусилля. Ти приносиш жертву». Для Байдена це перший візит до Німеччини з моменту його вступу на посаду. А на червоній доріжці в Schlosshotel можна було побачити ще одну прем'єру: Шольц вперше зустрічав глав держав та урядів разом із дружиною Бріттою Ернст.

Після того, як були надані перші вступні фотографії, розпочалася перша робоча сесія, темами якої були енергетична криза та інфляція. «Усі країни G7 стурбовані кризами, з якими ми зараз стикаємося», – сказав Шольц. У деяких країнах спостерігається падіння темпів зростання, зростання інфляції, нестача сировини та збої в ланцюжках поставок.

Це показує, що у міжнародних відносинах особливо важливою є одна річ: «Хороші партнерські відносини, тісна співпраця і те, що люди спілкуються один з одним».

Байден, який був присутній на ярмарку перед самітом, вже встиг зробити одну заяву: країни G7 хочуть оголосити про заборону на ввезення російського золота. Байден заявив у Твіттері, що Росія втратить десятки мільярдів доларів прибутку від цього важливого експортного товару. «Сполучені Штати обклали Путіна безпрецедентними витратами, щоб позбавити його доходів, необхідних для фінансування війни проти України».

Високопоставлений американський чиновник заявив у телефонній розмові з журналістами в неділю, що G7 офіційно оголосить про заборону імпорту у вівторок, в останній день саміту в замку Ельмау. "Це ще більше ізолює Росію від світової економіки". Наближається чергова катастрофа для Росії у вигляді дедлайну: опівночі неділя закінчився термін виплати 100 млн доларів відсотків за двома державними облігаціями, номінованими в доларах та євро.

Поки гості зустрічалися в замку, в долині було організовано опір самому саміту, а також політиці держав G7. У суботу в Мюнхені відбулася демонстрація, але вона виявилася набагато меншою, ніж очікували організатори. Прийшло лише 5000 учасників, а не 20 000, як розраховували спочатку. За даними поліції, у неділю в Гарміш-Партенкірхені були присутні майже 1000 демонстрантів. Сім років тому там було 35 000 чоловік.

Організатор Франц Хасльбек визнав: «Мобілізаційна сила фактично знижується. У будь-якому випадку, мобілізації менше ніж сім років тому». Сьогодні, у понеділок, консультації продовжаться, у них також візьме участь Президент України Володимир Зеленський. Ще до саміту Шольц висунув свого роду план Маршалла щодо відновлення України. Країна має отримувати гроші, як Німеччина після Другої світової війни. Однак Шольц також заявив, що міжнародному співтовариству буде потрібна витримка.

Однак для господаря була не лише доброта. Прем'єр-міністр Баварії Маркус Седер (ХСС) опублікував вітання для всіх глав держав та урядів G7 з фотографією у Twitter. Окрім Шольца, якого він «забув».

Бельгія. «De Standaard» – «Кремль показує середній палець G7, обстрілюючи Київ»

Лідери семи найбільших промислово розвинених країн обговорюють заборону на ввезення російського золота та запровадження цінової стелі на російську нафту. Шарль Мішель не каже «ні», а реагує обережно.

«Навряд чи цей ракетний обстріл житлового району Києва можна розглядати як навмисну ​​ескалацію та сигнал до зустрічі G7 в Ельмау», – прокоментував колишній прем'єр-міністр Швеції Карл Більдт, співголова аналітичного центру Європейської ради із закордонних справ. , Росія обстріляла квартиру у центральному районі української столиці Щонайменше одна людина загинула і шість отримали поранення, зокрема семирічна дівчинка.

«Рятувальники витягли її з будівлі, вона жива», – заявив мер Києва Віталій Кличко. На відеозаписі видно, як уламки падали на припарковані автомобілі. У постраждалому районі розташовані університетські будівлі, ресторани та художні галереї. За півкілометра ракета врізалася біля дитячого майданчика дитячого садка, вибивши вікна.

Це було на початку червня з того часу, як російська армія націлилася на Київ. Згодом це сталося під час візиту до міста генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша. Тепер атака збіглася з самітом G7 у німецькому замку Ельмау, який стартував декількома годинами пізніше. Росія також обстріляла інші цілі.

«Це більше ніж варварство», – заявив президент США Джо Байден після прибуття до Німеччини. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба використав факти, щоб закликати до «посилених санкцій проти Росії та постачання Україні більшої кількості важкої зброї», щоб її країна могла «перемогти хворобу імперіалізму».

США, Великобританія, Японія та Канада вже планують запровадити заборону на ввезення золота з Росії. Поки незрозуміло, чи піде Європейський Союз. «Ми готові вивчити це детальніше і подивитися, чи зможемо ми ввести санкції проти золота таким чином, щоб воно вплинуло на російську економіку, а не на нас самих», — сказав Шарль Мішель, який є присутнім на G7 як президент Європейської ради.

Ще делікатнішою є пропозиція США запровадити стелю цін на російську нафту, щоб Кремль отримав менше грошей на фінансування війни в Україні. Це здається Вашингтону кращою ідеєю, ніж рішення Європи скоротити імпорт російської нафти на 90 відсотків до кінця цього року та заборонити страхування нафтових танкерів, які перевозять російську нафту. Уряд США стверджує, що ці заходи підтримуватимуть найвищі ціни на нафту. Вона пропонує, щоб заборона страхування застосовувалася лише до перевезень, коли імпортер не дотримується цієї стелі цін. Така стеля цін обговорюється і на газ.

Ще раз Мішель закликав до обережності, тому що технічне опрацювання виглядає складним, і 27 держав-членів мають повернутися до креслярської дошки. «Ми готові докладно вивчити це питання. І для цього нам потрібна підтримка 27 держав-членів», – сказав Мішель.

Зокрема, важливим є ставлення держав-членів, таких як Греція, Кіпр і Мальта, оскільки вони беруть до уваги свої важливі судноплавні компанії. «І коли ми приймаємо таке рішення, нам потрібно мати чітке уявлення про те, якими будуть прямі та побічні ефекти», – сказав Мішель. «Росія має відчути негативні наслідки».

Така стеля цін може працювати тільки в тому випадку, якщо до нього приєднаються великі гравці, такі як Індія. Які нині можуть купувати російську нафту зі значними знижками і користуються ситуацією, що склалася. Невипадково прем'єр-міністра Нарендра Моді запрошено на саміт G7, який триватиме до вівторка.

Данія. «Morgenavisen Jyllands-Posten» – «Гроші на відновлення України».

На прохання президента України Володимира Зеленського Данія взяла на себе ініціативу щодо відновлення портового міста Миколаєва на південному сході України. 

Міністр закордонних справ Йєппе Кофод вперше говорить про величезну роботу і попереджає, що частина фінансування має надходити з допомоги з метою розвитку. «Принаймні, найближчим часом може виникнути гостра потреба зробити Україну пріоритетом порівняно з іншими речами», – сказав міністр закордонних справ. Уряд раніше критикував використання коштів розвитку для прийому українських біженців у Данії. Сторони підтримки вкладатимуть гроші в іншому місці.

«Politiken» – «Slava Ukraini. Тепер дайте Україні необхідну зброю».

Путін продемонстрував повне безумство у своєму безглуздому вторгненні на Україну, що у свою чергу не повинно викликати жодних сумнівів щодо підтримки демократичного світу. Він закликає до більш ефективних санкцій проти Росії, а також до економічної та посиленої військової допомоги уряду Зеленського у Києві. Зокрема, це зброя для захисту від безпринципної путінської агресії та повернення втрачених територій.

Після того, як Путін вперше спробував направити свої сили вторгнення прямо до Києва, він змінив курс після успішного спротиву України, наполягаючи на тому, що його метою був просто захист Донбасу на сході. Однак сьогодні він бомбардує не лише міста Донбасу, а й Київ, і українські міста на півночі та півдні, одразу за Донбасом. Якщо і є якась логіка в діях його військ, то це те, що Путін робить ставку на завоювання того, що він може.

АЛЕ ПУТІН ще не виграв і Україна ще не програла.

У безпековій політиці Європа не може допустити, щоб деякі з цих частин стали реальністю. Тому, незважаючи на зростання санкцій, нестерпно, що Росія виграє на цінах на нафту і газ, які фактично фінансують війну, тоді як західні країни, не в останню чергу Німеччина, надто довго не наважувалися озброювати Україну зброєю. необхідне важке озброєння. Не менш пригнічує і те, що французька, німецька та італійська сторони говорять про українські територіальні поступки назустріч московському тирану.

Тому втішно, що Німеччина згодом поставить Україні передову систему ППО та гаубиці. Але достатньо – це не так.

Перед нинішнім самітом «Великої сімки» в Баварії канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив, що НАТО та «Велика сімка» мають бути більш єдиними, ніж будь-коли, проти путінського імперіалізму. Це теж обнадіює, але замало.

«Велика сімка» не дозволяє Україні захистити себе, припинивши імпорт російського золота. В України має бути більше зброї, а в Росії суттєво менше грошей. 

Перший варіант вимагає, щоб Захід серйозно забезпечив українську оборону зброєю, яка справді може зупинити просування Путіна. Другий варіант вимагає, щоб Захід вдарив Путіна з прибуткового експорту нафти і газу, навіть якщо це сильно вдарить по західному суспільству. Нам буде ще болючіше, якщо ми дозволимо Путіну вдарити по вільному суспільству в Європі.

Франція. «Le Figaro» – «З підрозділом розвідки української армії. У сільській місцевості на півдні України». Ці ветерани Донбасу все ближче до ворожих рубежів.

«Раніше ми стріляли перед тим, як відступити (...) Але відтоді ми отримали деяку західну зброю, гаубиці та радари. Зараз ми підтримуємо обмін», – Кара, агент Української армії.

«За півтора місяця ми просунулися приблизно на 2,5 км, і нові позиції, які ми отримали, повинні стримати росіян від контрнаступу», – офіцер української армії.

На невеликому скляному журнальному столику, який на диво вписується в це місце, на якому стоїть покинуте власником крісло-гойдалка, слідують пакетики з чаєм і коробка цукерок, поруч з рацією. Якщо сісти на розсувний диван обличчям до сходового майданчика будинку, російські війська знаходяться ліворуч, приблизно за два кілометри. Ось притулок, який уже кілька тижнів приймає Терміт, Турист, Кара, Подвор (подвір’я) та Оксотник (мисливець). Ці п’ять офіцерів української армії утворюють групу загонів на південній лінії фронту, неподалік Миколаєва, в селі Прибузьке.

Посвячені в контррозвідку, останні спостерігають за переміщеннями ворога, відстежують його найменші переміщення і, перш за все, визначають потенційні цілі, що є основною і кінцевою метою артилерійської війни між Києвом і Москвою. «Ми маленька, але незамінна ланка ланцюга. Тому що знищити танк дуже легко. З протитанковою ракетою це триває секунду. З іншого боку, виявити його, підійти до нього, здогадатися, куди він йде, а потім піти, не помічений і залишившись живим, набагато складніше», — пояснює Кара, неофіційний керівник цієї групи при 28-му батальйоні. Він і його товариші використовують прізвиська лише для ідентифікації. І будьте обережні, щоб не поширювати таємницю своєї інформації.

Зі своїми вусами Тараса Бульби, героя гоголівської повісті, Кара навряд чи відповідає канонам голлівудського шпигуна. Порізаний, як лісоруб, видавши велику зайву вагу, він кульгає відтоді, як наступив на міну під час першої війни на Донбасі у 2014 році. Але цей колишній офіцер Радянської армії, доброволець, компенсує свій недолік своїм великим досвідом роботи та повна відданість своїй місії. Це робить його герметичним для вузьких ставок військової кар’єри. «Вбити Москалика (зневажливе прізвисько для росіян, щодо царських солдатів, які служили в Україні до революції, прим. ред.) — це свято щодня, а свято — цілий тиждень», — резюмує хлопець. Його товаришів, також ветеранів Донбасу, добровольців з кінця лютого, вирубують з цього ж дерева.

Їхні жертви дуже рідко стають справжніми росіянами, і вони не в змозі їх порахувати. Це точки на карті або координати супутника. Окрім бінокля та фізичної розвідки, у маленької групи є безпілотник за 3000 доларів, який запропонував їм брат у бою після збору коштів. Останній, який втратив зір і зброю в 2014 році, підтримує їх на відстані, а його віддалена присутність втішає. Сховавшись у своєму саду, троє чоловіків розглядають на екрані камери ранковий врожай, зібраний з неба.

На своєму мобільному телефоні Кара щодня прокручує незліченну кількість даних, які живлять інформаційний портфель артилеристів: «уточнення окремих зображень оператора: можлива броньована піхотна машина 1 для генерального штабу, але з сумнівами: модель не виключена або бронемашина вийшла з ладу», – йдеться в одному з повідомлень із фотографією, що супроводжує машину, обведеною червоним кольором на екрані в оточенні гаю. На іншому зображенні цифри та літери супроводжують жовті точки, розташовані вздовж дороги: «Уточнення координат об’єкта. Точність плюс-мінус 10 метрів».

До війни в Прибузькому проживало близько 500 жителів. Село було спустошено на початку весни. Жодні будинки більше не придатні для проживання. Уздовж головної вулиці Ставкової, зведеної до напівасфальтової доріжки, скупченнями висять електродроти. Усюди валялися уламки від ракет, які нюхали бродячі собаки. Сліди від удару плямують проїжджу частину. Завдяки своєму розташуванню в зоні зіткнення з лінією фронту місто було природно вторгнене українськими військами, більшість часу приховано. У цьому безлюдному краєвиді наступає солдат, сидячи на фіолетовому скутері, з розпущеним ремінцем шолома, що пливе на його голові. Молодий хлопець, у нього беззубий рот, обмінюється трьома словами, перш ніж приєднатися до свого підрозділу, що розташовувався далі по вулиці. Головною перевагою будинку, де була створена розвідгрупа, було те, що він мав підвал, сирий, але відносно захищений від бомб. У слабкому ореолі свого факела Терміт вказує на п’ять спальних мішків.

У слабкому ореолі свого факела Терміт вказує на п’ять спальних мішків. Такий постійний притулок цих бійців, між випадковими виходами і поверненням до Миколаєва, час прийняти душ і відновити чисту втому.

Від цього чорноморського порту, постійного об’єкта російських ударів, до Прибузького дорога займає близько години, яку Кара робить з шаленою швидкістю, не перестаючи балакати. Простого жесту рукою через лобове скло йому, як правило, достатньо, щоб без зупинки пройти контрольно-пропускні пункти. У багажнику його 4×4 ящик з гранатами, три ракетні установки і автомат. Після попереднього візиту в Le Figaro на початку квітня військове середовище змінилося. За два місяці солдати вирили кілька траншей уздовж дороги, що вела на окупований росіянами Херсон, що стало передвісником ймовірної тривалої війни. Після переїзду останнього блокпосту наступальна хв землі ліворуч переходить на довгу смугу, асфальтовану до війни. Кара прискорюється.

На ближньому горизонті, праворуч, здіймаються клуби диму, вибухи, на які реагує український ракетний вогонь. «Вони наші», — захоплюється солдат, який бачить у цій миттєвій артилерійській дуелі доказ того, що на півдні країни українські війська поступово входять у «паритет» з ворогом. «Раніше ми стріляли перед тим, як відступити, тому що одразу після цього росіяни помстилися. Але з тих пір ми отримали деяку західну зброю, гаубиці та радари. Зараз вони стріляють, а ми знову стріляємо, підтримуємо обмін і завдаємо їм збитків. Ми знищуємо їхні танки, вони замінюють їх і ми знищуємо їх знову», – каже Кара. Російські війська, виведені на Донбас, також мають знижений потенціал на півдні.

«За півтора місяця ми просунулися приблизно на 2,5 км, і нові позиції, які ми здобули, повинні відвернути росіян від контрнаступу», — рясніє його товариш Терміт. Уявне замерзання фронту не перешкоджає регулярним спалахам артилерійських поєдинків, які іноді набувають ритуального вигляду. Кара залишає головну дорогу, щоб піти по колії, що виходить, більш покритою, до задньої частини села та будинку. Зараз у машині тріщать лише повідомлення з рації. На півдорозі лідер робить точку в бінокль і нарешті вирішує одягнути захисне спорядження.

Удалині безперервне шипіння ракет «Град» можна легко прийняти за звук вітру, що дме крізь високу траву. Потім пауза в обмінах приблизно на дві хвилини, здається, дратує солдата. «Мені не подобається ця тиша», — зізнається Кара, досвідчена в розпізнаванні найменших загрозливих звуків. Потім він бере кермо. Це була помилкова тривога. Один гучний удар змусив групу увійти в льох. Інцидент залишився поодиноким. У Прибузькому був, загалом, тихий день.

Італія. «Corriere della Sera» – «Велика сімка: давайте залишатись єдиними. Росія готується оголосити дефолт за боргами» 

  • Бомбардування Києва.
  • Угода по газовій та нафтовій вартості.

«Il Tempo» – «Черговий хід G7 проти Путіна. Після газу та нафти ембарго на золото».

«La Stampa» – «Велика сімка: неперевершені демократії»

  • Путін повертається до терору у Києві

«Il Fatto Quotidiano» – «Тепер Хартум обирає Москву: Кремль приземлився в Судані»

Після останнього військового перевороту Сполучені Штати та Світовий банк призупинили фінансування. У лютому минулого року державна скарбниця була порожня: Москва запропонувала допомогу в обмін на порт на Червоному морі

Поки Росія святкувала поразку нацистської Німеччини, минулого 9 травня День Перемоги також відзначали в Хартумі, столиці Судану, за 6000 кілометрів від Кремля. Факт, який здебільшого залишився непоміченим міжнародними ЗМІ. Десяток транспортних засобів із російськими та суданськими прапорами на вікнах пройшли по безлюдних алеях, що обходять Ніл, зазвичай переповнених міським транспортом. Зображення були опубліковані в профілі російського уряду в Twitter, що викликало сарказм у суданських соціальних мережах. Війна в Україні набула несподіваного відлуння в Судані: з наступного дня після початку російського вторгнення люди вийшли на вулиці з українськими прапорами та транспарантами на знак солідарності з українським народом. Щоразу марші, принаймні двічі на тиждень, придушувалися все більш жорстокими способами.

ГЕНЕРАЛИ при владі після перевороту 25 жовтня 2021 року є союзниками Москви. Росія уникала критики перевороту, кажучи радше про «коригування демократичного переходу», як це роблять лідери перевороту. Зі свого боку, військовий Судан утримався під час голосування на Генеральній асамблеї ООН, яка засудила вторгнення в Україну. 24 лютого, у той самий день, коли Володимир Путін почав війну, до Москви з шестиденним візитом прибув номер два суданської хунти в супроводі делегації міністрів, у тому числі міністрів енергетики та промисловості, гірничодобувної промисловості та фінансів. Генерал Мохамед Хамдан Даголо, відомий як «Хемети», серед іншого керівник воєнізованих формувань Сил швидкої підтримки (RSF), сформованих бойовиками «Джанджавід», причетними до різанини в Дарфурі, навіть заявив по російському телебаченню: «Росія має право діяти в інтересах своїх громадян і захищати свій народ. Це його право в силу Конституції та закону». Пізніше Хартум спростував слова. Але шкода була завдана. Генерали були при владі після повалення диктатора Омара аль-Башира в квітні 2019 року після місяців насильницьких протестів. Вони ніколи не ставали на бік народного руху. Після державного перевороту 25 жовтня 2021 року вони намагаються відновити старий режим, натхненний ісламістами. 

Провідний член ісламістської партії Башира, що колись був Національним конгресом, розпущеної в 2019 році, нещодавно визнав, що керівництво партії стоїть за переворотом, який завершив демократичний перехід. Альянс між Хартумом і Москвою, який стає все більш відкритим, тому не має багато спільного з минулим, зі зв'язками, які були сплетені між СРСР і Суданом на початку 1970-х років, коли Джафар альнімейрі в марксистському епохи, взяв владу. Нові відносини були закріплені в листопаді 2017 року під час візиту Омара аль-Башира в Сой. Старий автократ, якого переслідував Міжнародний кримінальний суд, із задоволенням показав себе поруч із Путіним. У той час країна була ізольована на міжнародній арені, а її економічна ситуація була катастрофічною після відділення Південного Судану та втрати нафтових родовищ. Тоді диктатор запропонував Судан «стати наріжним каменем Росії в Африці». Була підписана угода про військову співпрацю, і в листопаді 2020 року Путін її схвалив

Російська база в Порт-Судані може загрожувати амбіціям ОАЕ і засмутити Білий дім, створивши російську базу в Порт-Судані. Але контекст знову змінився в Судані. Цивільні та військові розділили владу. У червні 2021 року глава уряду Абдалла Хамдок встановив, що для підписання угоди про військову співпрацю необхідно «так» парламенту.

АЛЕ законодавчої Асамблеї не існувало, і до Судану почали надходити обіцянки допомоги від західних країн. Для Хартума це був не час для протистояння ні Вашингтону, ні європейським столицям. Після останнього перевороту контекст знову змінився. Сполучені Штати та Світовий банк призупинили надання допомоги у розмірі 700 мільйонів доларів (650 мільйонів євро) та 2 мільярди доларів (1,88 мільярда євро) відповідно. У лютому 2022 року державна скарбниця була порожня, суданський фунт впав, інфляція поставила сім’ї на коліна, а зимові врожаї були катастрофічними. «У цей момент хунта вирішує розіграти російську карту, щоб уникнути тиску Заходу і скористатися стратегічним становищем країни, – пояснив Холод у березні.

Хайр з аналітичного центру Insight Strategy Partners, що базується в Хартумі -. Російська база в Порт-Судані може загрожувати амбіціям ОАЕ в Червоному морі. Тому військові сподіваються, що Емірати тиснуть на Сполучені Штати, щоб вони розблокували допомогу. Хунта грає на страху перед наслідками, які можуть виникнути від ізольованого Судану на міжнародній арені». Російська військово-морська база буде розміщувати чотири кораблі, також атомні, і 300 співробітників протягом 25 років плюс десять років з можливістю поновлення. Перспектива, яку Вашингтон не схвалює. 2 березня газета Wall Street Journal повідомила, що генерал Стівен Дж. Таунсенд, командувач збройними силами США в Африці, сказав Сенатській комісії збройних сил, що створення російської бази в Судані є однією з її головних стратегічних проблем. Порт Судан розташований на західному узбережжі Червоного моря. Звідси ви можете закрити як доступ до Суецького каналу на півночі, так і до протоки Баб-ель-Мандеб на півдні, іншими словами, ви можете перерізати життєво важливий маршрут для кораблів між Середземним морем та Індійським океаном. Вашингтон також побоюється, що база сприятиме експорту золота та діяльності групи Вагнера. Росія завжди заперечувала присутність воєнізованого угруповання в Судані, що підтверджується численними свідченнями останніх років. У грудні 2021 року в Ель-Фашері, столиці Дарфуру, молоді люди розповіли Mediapart, що вони везли їжу та обладнання на вантажівці до табору, далі на захід, «де білі розмовляють російською». Вагнер перебуватиме в Судані для підтримки операцій RSF, а також для моніторингу та захисту експлуатації золотих копалень, як він уже робить у сусідній Республіці.

У Судані частина золотодобутку знаходиться в руках компанії Al-jounaid, якою керує брат Хеметі. Сім'ю Даголо підозрюють у розповсюдженні злитків в Об'єднані Арабські Емірати та Росію. 

НЕЗАКОННИЙ ЕКСПОРТ, що дає змогу не лише збагатитися, а й фінансувати діяльність РСФ. «У Хартумі кажуть, що під час своєї поїздки до Москви в лютому Хемети хотів повернути гроші, які йому заборгували за золото, незаконно вивезене в Росію, - продовжує Холод Хаїр. Йдеться про 1,3 або 1,9 млрд доларів (1,22 або 1,78 млрд євро)». За десять років золото стало одним з основних ресурсів країни. Компанія Meroe Gold Co. Ld, дочірня компанія російської групи Minvest, працює в секторі золота в Судані, а також у транспорті та сільському господарстві з 2017 року, коли Омар аль-Башир і Володимир Путін зустрілися. 

17 липня 2020 року Мінфін США ввів санкції на дві компанії за зв’язки з лідером групи Вагнера Євгеном Пригожиним, наближеним до президента Росії. Sayari Labs, вашингтонська компанія з економічної розвідки, пізніше повідомила, що Meroe Gold за три роки отримала понад 800 вантажів від російських компаній з найрізноманітнішими товарами, від деталей транспортних засобів до пшениці та кийків для поліцейських. Зв'язки між Москвою та Хартумом хвилюють західні канцелярії. А також сплетіння союзів, яка складається між Порто-Суданом, Бамако та Бангі. "У Судані група Вагнера, приватна військова компанія, пов'язана з Володимиром Путіним, поширює дезінформацію в соціальних мережах і займається незаконною діяльністю, пов'язаною з видобутком золота, - пишуть країни Трійки, США, Норвегія та Великобританія. Ці дії, – додають вони, – підривають повагу до верховенства права, за яке суданський народ боровся з часів революції».

Польща. «Gazeta Wyborcza» – «Путін відправить ракети до Білорусі». Після низки погроз на адресу Литви Володимир Путін оголосив у суботу, що Росія протягом кількох місяців передасть Білорусі ядерні ракети.

Йдеться про ракету 9К720 «Іскандер-М», запущену з мобільної пускової установки. Ракети здатні транспортувати боєголовку масою до 700 кг на відстань до 500 км - звичайну або містить тактичний ядерний заряд.

Під час суботньої зустрічі в Санкт-Петербурзі президент Білорусі Олександр Лукашенко попросив про доставку шпильок Володимира Путіна. – Ми стурбовані агресивною, конфронтаційною та відразливою політикою Литви та Польщі. Мінськ має бути готовим до всього, навіть до застосування «серйозної зброї», – сказав білоруський диктатор, звернувшись до Путіна з проханням допомогти підготувати «симетричну відповідь» на дії НАТО на кордоні з Білоруссю. Йшлося про постачання ядерних ракет і літаків.

Наразі Путін погодився лише на «Іскандери-м», які мають бути доставлені до Білорусі протягом кількох місяців. У заяві за підсумками зустрічі російські та білоруські дипломати наголосили, що постачані Росією «Іскандери-м» зможуть носити ядерну зброю, але про те, передасть Росія ядерні боєголовки Білорусі, офіційно не повідомляється.

Про це Путін заявив під час кризи між Москвою та Вільнюсом. Литва заборонила транзит товарів до Калінінграда через свою територію, на яку Євросоюз ввів ембарго після нападу Росії на Україну. Іде серед інших o: вугілля, вироби зі сталі, будівельні матеріали, електроніка. Це означає серйозні економічні проблеми для Калінінграда. Російський анклав поки що постачався потягами та вантажівками, що курсують через Литву. Після рішення Вільнюса постачання анклаву було скорочено вдвічі.

Росія вимагала відновити транзит. - Ми будемо реагувати на ці ворожі дії, і наслідки будуть серйозно негативно вплинути на населення Литви, - пригрозив Микола Патрушев, секретар Ради безпеки РФ.

Путін погрожував Заходу російським ядерним арсеналом від самого початку вторгнення в Україну. У стратегічних силах Росії досі діє сигнал тривоги, наказаний наприкінці лютого. Російські «М-Іскандери» роками дислокуються в Калінінграді, звідки їм доступна вся Польща та Литва. Росіяни також привезли до Білорусі ракетні установки і звідти атакують цілі в Україні.

У Білорусі в лютому відбувся референдум щодо, зокрема, вилучити з конституції положення про те, що країна є зоною без ядерної зброї. Ця процедура формально дає можливість Росії ввести свій ядерний арсенал до Білорусі. Якби це сталося, ситуація на східному фланзі НАТО суттєво змінилася б.

НАТО повинна була б відповісти розгортанням додаткових військ або передислокацією ядерної зброї США в Європі. Сьогодні близько 100 американських ядерних бомб зберігаються на шести авіабазах - Бельгії, Нідерландах, Німеччині, Італії та Туреччині.

Перед початком війни в Україні російські військові джерела стверджували, що захисту від ісклерів не було, оскільки, наближаючись до цілі зі швидкістю в шість разів більшою від звуку, вони могли маневрувати і таким чином заплутати протиповітряну оборону. Проте українці стверджують, що їм вдалося збити ці ракети, а деякі з них не досягли мети.

Нідерланди. «AD» – «У Києві знову звучать сирени повітряної тривоги». Росіяни вперше за кілька тижнів обстріляли столицю України Київ. Було зруйновано житловий комплекс.

  • G7 розмовляє на саміті в Ельмау про додаткову допомогу Україні та заходи проти Путіна

  • На Лисичанському напрямі росіян може зупинити лише зламаний міст. Вони ще прийдуть?

«Het Parool» – «Росія бомбардує Київ крилатими ракетами»

Іспанія. «ARA» – «США та Велика Британія пропонують заборонити імпорт золота з Росії»

«El País» – «Лідери G-7 домовляються, як посилити тиск на Росію»

Держави домовляються про обмеження ціни на російську нафту і забороняють купувати її золото

G-7 шукає формули для посилення тиску санкцій проти Росії за вторгнення в Україну. Сім найбільших економік світу, зібраних у замку Ельмау в Німеччині, вивчають, як продовжувати душити економіку Кремля, заборонивши імпорт його золота та міжнародне обмеження цін на нафту.

«Ми залишилися єдиними, і цього [Володимир] Путін не очікував». Канцлер Німеччини Олаф Шольц відповів учора таким чином на компліменти президента США Джо Байдена в короткій розмові, яку вони мали, коли фотографи зображували їхню двосторонню зустріч у зелених пейзажах замку Ельмау, у с. Баварські Альпи. Через чотири місяці після початку російського вторгнення в Україну лідери, які зібралися на саміті G-7, хочуть продемонструвати російському президенту свою єдність, а також свою рішучість, посилюючи санкціональний тиск на Москву. Розглядаються два можливі шляхи продовжувати душити російську економіку: заборонити імпорт її золота та спробувати встановити міжнародний ліміт цін на нафту, які зараз зростають.

Представники семи найбільш промислово розвинених демократій (США, Німеччина, Японія, Великобританія, Франція, Італія та Канада) ведуть переговори на обох фронтах з певним прогресом. Заборона на імпорт російського золота, оголошена вчора Байденом у Twitter перед офіційним початком зустрічі, має на меті підірвати одне з найбільших джерел доходу Кремля. Росія є третім у світі виробником золота, на нього припадає приблизно 5% її експорту.

США та Великобританія виступають промоутерами пропозиції, до якої приєдналися Канада та Японія. «Заходи, які ми оголосили сьогодні, безпосередньо вплинуть на російських олігархів і завдадуть удару по серцю військової машини Путіна», – заявив вчора прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон. Компоненти членів G-7 Європейського Союзу зберігають обережність у цьому відношенні, але джерела, близькі до переговорів в Ельмау, припускають, що домовленість щодо цього розділу можлива.

Що стосується запровадження механізмів, що обмежують ціни на нафту, то переговори зводяться навколо надзвичайної складності виконання цього заходу. Неможливо очікувати, що на цьому саміті будуть вирішені численні межі, які, до того ж, безпосередньо впливають на рішення, які вже були прийняті ЄС, і які необхідно було б переглянути, якщо це необхідно.

Мета полягає в тому, щоб окреслити ефективну систему, яка дозволить знизити доходи Росії, одночасно зменшуючи вплив на країни, які вводять санкції. Члени G-7 планують скористатися зустріччю, що відбулася в Німеччині, щоб обговорити це питання з лідерами запрошених країн, і особливо з Індією. Нью-Делі відіграє важливу роль, оскільки він представляє великий ринок і збільшує закупівлі сирої нафти в Росії.

G-7 вивчає ці кроки у складному контексті. Після успішної початкової фази, на якій завдяки послідовним скоординованим діям західним демократіям вдалося чинити сильний економічний тиск на Росію та підтримати позитивну військову реакцію України, тепер картина виглядає темнішою.

Росія страждає, вона прямує до скорочення економіки майже на 10% у 2022 році, а рівень інфляції в річному обчисленні становить 17%. Але численні показники вказують на стабілізацію впливу війни з покращенням даних у її валюти та самого індексу цін. Крім того, санкції щодо вуглеводнів не знижують російські доходи завдяки подорожчанню продукту та переорієнтації збуту. 

З іншого боку, наслідки війни викликають турбулентність у західних країнах, що спричиняє соціальні заворушення, особливо через зростання цін. Тому лідери G-7 прагнуть розробити механізми тиску та вдосконалити їх, щоб завдати шкоди, не зазнаючи наслідків.

В рамках обмежень на ціну сирої нафти, великого джерела доходу для військової машини Путіна, G-7 намагається, перш за все, розробити механізми, які дозволяють широко застосовувати систему, яка виходить за межі її промоутерів. 

Основна ідея полягає в тому, що покупці, які хочуть користуватися західними фінансовими, транспортними та страховими послугами, в яких головну роль відіграють країни G-7 і, загалом, ті, хто готовий ввести санкції проти Росії, - зобов’язуються погодитися на встановлені обмеження цін. 

Обмеження цін на російську нафту не тільки вдарило б по фінансах Кремля; це також пом'якшить вплив високих цін на енергоносії на західну економіку. Після вторгнення в Україну інфляція різко зросла до нечуваного за десятиліття рівня. Шарль Мішель, президент Європейської ради, підтвердив, що цей технічний механізм з ефектом стелі вивчається. «Але ми хочемо глибше вникнути в деталі, детально налаштувати», – сказав він, і запевнити в підтримці 27 країн-членів, якщо цей шлях буде нарешті обраний.

У Брюсселі висловлюють занепокоєння щодо можливих побічних ефектів і відповідності санкціям, які вже діють в ЄС і схвалені іншими країнами-партнерами. "Мета має бути спрямована на Росію, а не ускладнювати наше життя", - сказав Мішель.

Шостий раунд європейських санкцій, затверджений 31 травня, передбачав припинення всього імпорту російської нафти, яка надходить кораблем до кінця року (і тимчасове збереження нафтопроводами), щоб Росія втратила 90% свого експорту. 

Анонс статті: «Українські олігархи під прицілом Зеленського, платять ціну війни»

Найбагатші люди країни зазнають важких втрат, оскільки Зеленський і Брюссель ставлять їх на приціл

У кімнаті колишнього президента України Віктора Януковича в його резиденції на околиці Києва немає жодного сліду від Пікассо чи Айвазовського, які висіли на її стінах. Так, є гігантські порожні вбиральні, в яких у подруги президента був куточок на тисячу кілець. Або прикраси, такі як кінь Льядро та багато-багато телевізорів. На 2500 квадратних метрах, в яких подружжя жило більш ніж комфортно, було до 18 пристроїв Samsung, іноді по кілька в кімнаті. Книг, навпаки, практично не було.

Але найцінніші предмети – твори мистецтва, меблі, прикраси – зникли. Колишній президент взяв їх у поспіху до Росії під час Майдану 2014 року, який змінив історію країни. На YouTube є відео, як помічники Януковича три дні завантажували вантажівки, щоб отримати награбоване від стільки років мародерства з країни. Після його відходу в особняк заходили громадяни, щоб виявити безсоромну показуху, в якій жив їхній лідер.

Будинок, в якому Янукович проводив відпочинок, – це набагато більше, ніж будинок... Президент Росії Володимир Путін також мав у комплексі іншу резиденцію на випадок, якщо поїде до Києва. А на бенкетах із численними гостями гостей зустрічав обідній човен. «Під час будівництва було підраховано, що кожен день роботи коштував два мільйони доларів. Неможливо було б підрахувати вартість всього цього», – засвідчує екскурсовод Генадій Ніколаєнко.

Після втечі до Росії Янукович був ізгоєм в Україні. Але Рінат Ахметов, олігарх, який спонсорував його в його політичній кар'єрі, катапультувавши його на вершину, досі є першим багатством його країни, з активами, які Forbes оцінив минулого року приблизно в 7600 мільйонів доларів. Ахметов є найпомітнішим ім’ям у списку українських олігархів, які своєю мережею компаній і зв’язками контролюють країну. Але, здається, удача змінюється для цієї обраної групи.

Кілька факторів загрожують позиції людей, які досі визначали карту влади, які також зуміли створити партії, які підкорялися їхнім особистим інтересам. З одного боку, війна, розпочата Росією, вдаряє по життєво важливих нервах її фінансів. А з іншого боку, політичний тиск з боку Києва та Брюсселя загрожує їм ще більшої шкоди, небезпечний коктейль для тих, хто наповнив свої кишені приватизаціями 1990-х після розпаду Радянського Союзу.

«Щоб зрозуміти роль олігархів, достатньо подумати про середньовічну Європу, з королями, які змагалися за владу з феодалами», – пояснює Володимир Єрмоленко, директор сайту «Україна світ», із тихої тераси в Києві. Журналіст визнає, що надмірна влада цієї невеликої кількості людей є тягарем для країни, але він також вважає, що певною мірою конкуренція між могутніми являє собою своєрідну балансову гру, яка не дозволяє Україні дрейфувати авторитарно, що означало б єдиного лідера, як у Росії, де всі олігархи підкоряються волі Кремля.

Ахметов є власником, серед багатьох інших речей, металургійного комбінату «Азовсталь», який став всесвітньо відомим тим, що став останнім осередком опору росіянам у Маріуполі на півдні України. Цей гігантський комплекс, одна з основ багатства Ахметова, створив десятки тисяч робочих місць, виробляв 40% сталі країни і мав власний порт на Азовському морі.

У травні магнат, який раніше хвалився привілейованими зв’язками з Москвою і спонсорував Януковича, оголосив позов проти Росії на 17-20 мільярдів доларів за знищення заводу та інших активів на Донбасі. Деякі аналітики підрахували, що з початку війни Ахметов втратив дві третини свого стану. Але проблеми для багатьох бізнесменів не нові, вони почалися в 2014 році, із захопленням Криму та початком війни на Донбасі. «Ключом для того, щоб побачити, чи вони повернуть свою колишню владу, буде те, як їх виконуватимуть і кому доручено виконувати завдання з реконструкції», – каже джерело в Європі. Ще один зневірений – Віктор Медведчук, найближчий до Путіна український мільярдер, якого в квітні заарештувала київська влада за звинуваченням у «державній зраді».

Олігархів переслідують не тільки фінансові проблеми. Можливо, більш небезпечним для їхніх інтересів є політичний хрестовий похід проти них. У листопаді минулого року, до того, як російські війська ввійшли з кров’ю і вогнем, президент Володимир Зеленський вже просував закон про зменшення ваги олігархів, угруповання, до якого входило близько 40 осіб.

Маючи певну монополію, засоби масової інформації та статки понад 90 мільйонів доларів і які брали участь у політичній діяльності.

Деякі критики зазначали, що цією ініціативою Зеленський намагався не збалансувати карту влади, а скоріше підірвати вплив колишнього президента Петра Порошенка. Навколо Зеленського також є група олігархів.

Крім того, що очолює опозицію, Порошенко є одним із найбагатших людей країни завдяки імперії цукерок, машин, ЗМІ... Магнату загрожує до 15 років позбавлення волі за державну зраду за купівлю вугілля у проросійських сепаратистів Донецька та інші звинувачення в корупції, які він вважає політично вмотивованими.

Минулого тижня в інтерв'ю EL PAÍS Порошенко вимагав відповідальності від тих, «хто руйнує країну, крадучи мільярди євро». Нагадуючи, що він теж олігарх, він сердито запротестував: «Будь ласка, не вживайте це слово!» За словами його речників, він інвестував із власної кишені понад 10 мільйонів євро, щоб допомогти захистити Україну.

Тиск йде і з Брюсселя, який хоче дістати українських супермільйонерів. Під час схвалення кандидатури країни на вступ до ЄС Єврокомісія вимагала сім розділів реформ, один з яких – просування антиолігархічного закону. Але це потрібно робити, на думку Брюсселя, уникаючи свавілля. У документі також нагадується про «непропорційний» вплив цих бізнесменів у ЗМІ, особливо на телебаченні.

Янукович, за словами журналіста Єрмоленка, намагався бути і королем, і феодалом водночас. Питання в тому, чи знатимуть олігархи, які супроводжували його в кар’єрі, як пристосуватися до нових часів все більш європейської України, чи впадуть на другий бік.

Португалія. «Diario de Noticias» – «G7 демонструє союз і нові санкції, але Київ хоче більшого»

Хорватія. «Poslovni Dnevnik» – «Якою б не була ціна пшениці, вона перевищить рекорди, але й вартість виробництва». В умовах глобальної невизначеності розрахунки на ринку пшениці загострилися

Більшість серйозних виробників надали сировину вчасно. Це означає, що собівартість продукції зросла в порівнянні з багаторічною середньою, але набагато менше, ніж ринкова, ціна пшениці зросла.

Наприкінці червня починається жнива пшениці. Після минулорічного рекордного врожаю – майже 1,1 млн тонн, хороша ціна цієї осені спонукала виробників збільшити посівні площі на десять відсотків, тож цього року очікується близько мільйона тонн врожаю. Це більш ніж вдвічі щедро за потреби внутрішнього ринку, які оцінюються в межах 420-470 тис. тонн.

І вже за прислів’ям напередодні жнив починаються спекуляції щодо закупівельних цін. В умовах невизначеності покупці наразі обережно ставляться до нинішніх рівнів цін на старий врожай (які навіть з червневою корекцією близькі до історично високих), а виробників хвилюють закупівельні ціни на новий урожай.

Цього разу на невизначеність щодо глобальних поставок значно більше впливає війна в Україні, яка разом з Росією є одним із найбільших світових експортерів, ніж кліматичні змінні та їх вплив на врожайність. Окрім відкритих питань забезпечення альтернативних транспортних коридорів для українського експорту, існує ряд інших глобально важливих факторів для цін, зокрема стан складів та запасів минулорічного врожаю з огляду на експортні обмеження, яких досягли багато країн із значним виробництвом. У порту Рієка кажуть, що до них щодня надходять запити на перевалку зерна з України, яка опинилася в пастці через війну та блокаду чорноморських портів. «Тиск жахливий. Йде новий урожай, а силоси їх повні. За кількістю запитів ми були б виконані, якби у нас була втричі більша пропускна спроможність», – каже керівник порту Рієка Душко Грабовац. Водночас на ціни також впливає страх рецесії та падіння попиту, що відбилося на падінні цін на біржах останніми днями.

Загалом, вітчизняні виробники підозрюють, що цьогорічні рахунки можуть бути гіршими за минулорічні, тому нещодавно Хорватська сільськогосподарська палата, нагадуючи про величезне зростання витрат на сировину, почула коментарі про те, що «чому італійський фермер може отримати три куни за свою пшениця, але не хорватська».

Німеччина. «Der Tagesspiegel». – «Країни G7 хочуть заборонити імпорт російського золота»

  • 600 мільярдів заплановано на глобальну інфраструктурну ініціативу
  • Шольц пропонує одноразову виплату від роботодавців, щоб полегшити громадян

Колонка: «Запитання для Йозефа Йоффе. Що робить світ?»

Україна та Молдова зараз є кандидатами на вступ до ЄС. Які застарілі країни Західних Балкан WmdW шкодує?

Статус кандидата завищений. Албанія була кандидатом вісім років, Північна Македонія – 17. Переговори про вступ мали початися два роки тому; двоє досі дряпають у двері. Іншим не варто сильно хвилюватися, бо наказ про кандидатів ні до чого ЄС не зобов’язує. Важливим є сигнал і символіка для України та Молдови, які є в меню Путіна. Але це лише парасолька. Краще були б сталеві спиці, тобто зброя, яка дозволяє їм обом захищатися. Протверезіти скаженого ведмедя є найневідкладнішим імперативом.

Міністр економіки Хабек включив рівень тривоги в плані аварійних ситуацій з газом. Чи має країна боятися замерзнути в телевізійному кріслі?

Ні, якщо ми регулярно робимо гімнастику для зігрівання тіла під час рекламних роликів. Це не так добре працює з кип’ятінням сталі. Ось чому Хабек має рацію щодо свого плану надзвичайних ситуацій. Краще запобігти, ніж тремтіти. 80 мільйонів німців не можуть емігрувати до тропіків. І: як четверта за величиною економіка світу могла сліпо йти до енергетичного переходу та в обійми Путіна, не забезпечивши свої джерела?

Авіакомпанії скасовують рейси і пожинають образи. Але чи не варто відзначати це як внесок у енергозбереження?

Вдома найгарніше, але люди не сидять у своїх затишних домівках. Lufthansa хоче скасувати ще 2200 рейсів у Німеччині, тому сідайте в переповнені потяги та на автобан. Водій автомобіля виділяє приблизно на 20 відсотків більше CO2 на пробігу 500 км, ніж людина в повністю зайнятому «Jambo». Ви повинні враховувати коефіцієнт перевантаженості. 

Тож велосипедний тур у Мекленбурзі є більш засвоюваним для тіла, розуму та природи. Або літо на балконах чи в міському парку. Якби тільки Альта Адам не був таким мандрівним створінням.

«F.A.Z» – «Загинув під час ракетного обстрілу Києва» 

Минулими вихідними Росія завдала ракетних ударів по цілях у кількох українських містах. Одна людина загинула і щонайменше шестеро отримали поранення в результаті зіткнення в дев'ятиповерховому житловому будинку в центрі Києва в неділю вранці. За даними українських джерел, друга хвиля обстрілів протягом доби завдала об’єктів у Черкаській та Чернігівській областях. За даними українських військових, російська авіація вперше запустила ракети по Україні з білоруського повітряного простору в суботу вранці. Українська розвідка в неділю повідомила, що російські збройні сили знову вводять до Білорусі додаткові війська. 

На зустрічі з президентом Білорусі Олександром Лукашенком у Санкт-Петербурзі в суботу президент Росії Володимир Путін заявив, що передасть Білорусі ракетні комплекси «Іскандер-М». Путін зазначив, що ці системи також можуть бути використані для запуску ракет з ядерними наконечниками. Крім того, літаки білоруських ВПС мають бути модернізовані, щоб вони могли перевозити ядерну зброю

Головний матеріал: «Країни G-7 борються за обмеження цін на російську нафту»

  • Німеччина відкрита для пропозиції США  
  • Байден: Ми повинні стояти разом

Стаття: «Ліві» засуджують Росію та НАТО

  • З'їзд партії проти поставок зброї
  • Віслер і Шірдеван очолюють партію

Перша колонка праворуч: «Невдача для Заходу»

Без перебільшення американський президент і федеральний канцлер Німеччини ще раз наголосили на єдності Заходу на початку зустрічі G-7. Поки що було небагато винятків, і, зрештою, це не залежить від таких країн, як Угорщина. Подяка Байдена Шольцу була більш ніж дружньою фразою для господаря в Ельмау. Протягом багатьох років Німеччина, часто разом із Францією, заважала Заходу ефективно реагувати на ревізіонізм Путіна, який почався не з війни в Україні. Якби федеральний уряд це не виправив, було б важко досягти єдиної позиції в ЄС і НАТО.

Чесна оцінка також включає той факт, що західні санкції (поки що) не мають того ефекту, який уявляли від Вашингтона до Брюсселя. Наразі Путін може компенсувати втрату своїх західних споживачів, навіть якщо це відбулося лише частково, підвищенням цін на енергоносії.

Це невдача для західної стратегії. Обмеження ціни на російську нафту, яке зараз пропонують американці, може стати рішенням, за умови, що воно дійсно може бути забезпечене страхуванням суден. Проте, виходячи з досвіду, набутого під час нафтового ембарго, не помилково детально розглянути потенційні наслідки такого кроку, до чого закликає президент Ради ЄС Мішель. З іншого боку, заборона на імпорт російського золота, про яку хоче оголосити G7, є лише дуже невеликим ударом у Путіна.

Збори Ельмау він вітає по-своєму: ракетами, спрямованими на українські міста, і активізацією військової співпраці з Білоруссю, яка лише нібито є суверенною. На жаль, як зараз є нормою, Путін розігрує ядерну карту. 

Це не допомагає йому проти НАТО, але він повертає ядерну зброю у світову політику. Це не мудра політика навіть для ядерної держави. Це може мати наслідки далеко за межами України та Європи

«Augsburger Allgemeine» – «Спеціальна премія для полегшення громадян»

  • Канцлер Шольц хоче компенсувати високу інфляцію.
  • G7 планує нові санкції проти Росії

За словами Олафа Шольца, саміт семи найбільших промислових держав у замку Ельмау має стати сигналом єдності, включаючи подальші санкції проти Росії. У той же час федеральний уряд, мабуть, хоче зробити партнерів з колективних переговорів у Німеччині більш відповідальними, щоб пом'якшити наслідки інфляції, нестачі газу та вузьких місць у поставках у промисловості: згідно з планами канцлера, які були підтверджені в урядових колах, профспілки мають частково відмовитися від своїх вимог щодо заробітної плати наступного року, але роботодавці перераховуватимуть своїм працівникам одноразові виплати, за які держава не стягуватиме жодних податків та соціальних внесків. 

Ця премія брутто-к-нетто може запобігти економічно небезпечній ланцюговій реакції від все більш високої заробітної плати і все більш високих цін. 

Недолік: навіть не кожен другий працівник у Федеративній Республіці досі отримує оплату відповідно до колективних договорів. Кажуть, що зараз опрацьовуються окремим рішенням.

«Багато речей, які ми купуємо, стали дорожчими. Продукти, але особливо ціни на енергоносії», — наголосив Шольц у відеозверненні перед самітом. «Ми помічаємо це на заправці, ми помічаємо це, коли нам потрібно сплатити рахунок за опалення. Пічне паливо, газ, все набагато дорожче, ніж було торік. Ось чому ми маємо до цього підготуватися». Він хоче обговорити помірну політику колективних переговорів із роботодавцями, профспілками, економістами та представниками Бундесбанку 4 липня. У неділю все ще було незрозуміло, які саме санкції учасники зустрічі в Ельмауері ухвалять протягом найближчих двох днів крім шести вже вжитих пакетів каральних заходів. 

Однак голова Європейської ради Шарль Мішель із Бельгії застеріг на початку саміту від кроків, які можуть завдати більше шкоди країнам G7, ніж Росії: «Ми маємо бути обережними, щоб не зробити своє життя рівним». робити все важче та важче». Метою каральних заходів завжди має бути ослаблення Росії, а не власна економіка ЄС.

За словами президента США Джо Байдена, група семи обговорює, серед іншого, заборону на імпорт золота, через яку Росія щороку втрачатиме десятки мільярдів євро доходів. Після Китаю та Австралії Росія є третім за величиною виробником золота з часткою близько 13 відсотків на світовому ринку, що робить золото найважливішим експортним товаром країни, крім енергетичного сектора. 

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон підкреслив, що ембарго завдасть прямого удару по олігархам і вдарить по серцю військової машини Володимира Путіна. Також поки що неясно, чи погодяться учасники саміту за встановленими державою граничними цінами на російську нафту.

Нинішні ракетні обстріли Києва ще раз показують, наскільки жорстокою є путінська війна, наголосив Шольц. Група «Великої сімки», Європейського союзу та НАТО з самого початку була тісно пов'язана та діяла як єдине ціле та рішуче. Путін такого не очікував. «Ми повинні залишатися разом», — наголосив Байден після першої короткої розмови із Шольцем. Путін припускав, що G7 і НАТО розділяться, але цього поки що не відбулося і не станеться.

Гарний консультант робить себе невидимим, він залишає загальну увагу своєму клієнту, а непомітно себе тримає в тіні. У бізнесі хороші консультанти заробляють багато грошей — у політиці частина їхньої винагороди — близькість до влади. Там, де іншим доводиться залишатись зовні, вони там. Навіть зараз, у Ельмау.

Єнс Плетнер, радник Олафа Шольца із зовнішньої політики, мабуть, найвпливовіший з канцлерських шептунів поряд з економістом Йоргом Кукісом, а останнім часом також і суперечливий, оскільки він прозвучав на заході Товариства зовнішньої політики в Берліні, як і раніше, старанно працює з Володимиром Путіним.

Плетнер скаржився, що із 20 танками Marder можна заповнити багато газетних сторінок. Але великих статей про те, якими будуть відносини з Росією в майбутньому, стає менше. Це «не менш хвилююче та актуальне питання». Хто б так не говорив Канцлер від свого радника чи радник як приватна особа, залишилося незрозумілим.

Єнс Плетнер, 54 роки, одружений та батько двох дітей, зробив блискучу дипломатичну кар'єру. Підготовлений юрист був офіс-менеджером міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмайєра, прес-секретаря Федерального міністерства закордонних справ, посла в Шрі-Ланці, Тунісі та Греції, а як політичний директор найвпливовішого чиновника в міністерстві, відповідального, перш за все, за великі кризи у світі. В Україні, однак, Плетнер вважають співавтором надмірно недбалої політики Штайнмайєра щодо Росії і разом відповідальним за те, що постачання зброї з Німеччини завжди займає трохи більше часу. 

Але коли його колишній бос Штайнмаєр тепер критикує свою власну роль, Плетнер нещодавно захищав курс, також промовив в інтерв'ю: «Спроба побудувати архітектуру безпеки з Росією коштувала всіх зусиль».

Швейцарія. «BLICK» – «У відчаї, з втратами, обдурили на гроші»

Українські біженці звертаються за допомогою до влади

Більше 100 постраждалих людей скаржаться на те, як в Бургдорфі до них ставиться суперечлива компанія ORS, що надає притулок. І що це має серйозні наслідки для них. Кантон Берн обіцяє роз'яснення

Ви не хочете здаватися невдячним. Але й мовчати вони більше не можуть: понад 100 українських біженців у Бургдорфі та околицях відчувають, що компанія з надання притулку ORS піклується про них погано або зовсім не піклується, що має серйозні наслідки для їхнього повсякденного життя. «Це кошмар», – каже від імені співвітчизників Ірина Рад (59). У розпачі вони написали до влади. Тепер вони хочуть розслідування звинувачень проти ORS, і це вже не вперше.

«Tages-Anzeiger» – «G-7 хоче заборонити імпорт російського золота». Держави-члени саміту продовжують посилювати тиск на Володимира Путіна.

«Глава швейцарської розвідки попереджає про російське шпигунів»

Крістіан Дассі, новий директор федеральної розвідувальної служби, говорить про десятки секретних офіцерів, дислокованих в Женеві.

Він дуже добре знає Росію, оскільки з початку працював аналітиком колишнього Радянського Союзу в тодішній швейцарській службі зовнішньої розвідки.

Цього тисячоліття Крістіан Дассі також чотири роки перебував у Москві. Це був просто час з новим, маловідомим правителем. Дассі згадує: «Володимир Путін розглядався як маяк надії».

Тепер, після вражаючої кар’єри дипломата, Дассі повернувся до Федеральної розвідувальної служби (NDB) – прямо на вершині. 1 квітня, через п’ять тижнів після вторгнення Росії в Україну, він обійняв посаду директора. У своєму першому інтерв’ю на посаді глави FIS він попереджає про російське шпигунство у Швейцарії, зокрема в Женеві: «Ми знаємо, що в російських дипломатичних і консульських установах працюють кілька десятків офіцерів». Їхні операції не збільшилися з початку війни, але кіберзагроза «зросла і є цілком реальною».

Дассі не має надії на зміни в Росії: «Ніколи не слід забувати, що географія, історія та інтереси країни є постійними, незалежно від того, який лідер при владі»

Туреччина. «Daily Sabah» – «Немає прогресу щодо заявок північних країн до НАТО»

Туреччина очікує від північних країн, які прагнуть приєднатися до НАТО, відчутних ініціатив і зобов'язальних зобов'язань, повторив президент Ердоган перед майбутнім самітом альянсу в Мадриді, де, як очікується, це питання стане центральною темою.

Підпис під фото: «Дим піднімається після ракетного удару, коли Росія продовжує атакувати Україну, у столиці, Києві, 26 червня 2022 року. (Фото Reuters)

Росія наносить удари по Києву, оскільки війська зміцнюють завоювання на сході України»

 

Учора рано вранці Росія напала на українську столицю, завдавши принаймні двох житлових будинків, повідомив мер Києва Віталій Кличко, оскільки в інших місцях російські війська консолідували свої завоювання на сході. Журналісти Associated Press (AP) у Києві бачили, як рятувальні служби борються з полум’ям та рятують мирних жителів. Кличко повідомив, що чотирьох людей госпіталізували з травмами, а 7-річну дівчинку витягли живою з-під завалів. Український депутат Олексій Гончаренко написав у додатку Telegram, що «за попередніми даними по Київській області та Києві було запущено 14 ракет.

 

Інші країни

 

Індія. «The Hindu» – «Росія завдає удару по Києву на початку саміту G7»

Одна людина загинула, 6 отримали поранення внаслідок ураження житлових будинків та дитячого садка в столиці України

Російські ракети вразили столицю України Київ у неділю, коли лідери G7 зібралися в Німеччині, щоб обговорити подальші санкції проти Москви.

У центрі Києва пролунало до чотирьох вибухів, що стало першим з червня такого масштабного нападу на місто. Пізніше в той же день на південній околиці міста пролунали ще два вибухи, повідомив репортер Reuters.

«Росіяни знову вдарили по Києву. Ракетами пошкоджено житловий будинок та дитячий садок», – сказав голова Адміністрації президента Андрій Єрмак.

Росія порушила тижні відносного спокою в українській столиці, випустивши ракети великої дальності в бік Києва вранці в неділю, що стало очевидною демонстрацією сили Кремля, коли західні лідери зустрічаються в Європі, щоб посилити свою військову та економічну підтримку України.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що ракети влучили щонайменше у два житлові будинки, загинула одна людина та поранено шістьох, у тому числі семирічна дівчинка та її мати.

Колишній командувач збройними силами США в Європі сказав, що удари також були сигналом для лідерів G7 зустрічі в неділю в Німеччині.

Оскільки найбільший сухопутний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни розпочався п’ятий місяць, західний альянс, який підтримує Київ, почав демонструвати ознаки напруження, оскільки лідери хвилюються про зростаючі економічні витрати, включаючи зростання цін на продукти харчування та енергоносії.

Президент США Джо Байден назвав напади «варварством» після того, як він прибув до Німеччини на саміт «Великої сімки».

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що Заходу необхідно підтримувати єдиний фронт проти президента Росії Володимира Путіна.

«Щоб захистити цю єдність, щоб вона працювала, ви повинні вести справді, дійсно чесні дискусії про наслідки того, що відбувається, тиск, який відчувають окремі друзі та партнери», – сказав він журналістам.

«Але ціна відступу, ціна дозволу Путіну досягти успіху, займати величезні частини України, продовжити свою програму завоювання, ця ціна буде набагато, набагато вищою».

Життя в Києві поверталося в норму після того, як запеклий опір стримував просування Росії на початку війни, хоча по місту регулярно лунають сирени повітряних нальотів. З червня значних ударів по Києву не було.

Росія заперечує напади на мирних жителів, але Україна та Захід звинувачують російські сили у військових злочинах у конфлікті, в результаті якого тисячі загинули, мільйони людей втекли з України та зруйнували міста. Стратегічне місто Сєвєродонецьк на східному полі бою в суботу впало в руки проросійських сил після відступу українських військ.

Війна справила величезний вплив на світову економіку та європейську безпеку, піднявши ціни на газ, нафту та продовольство, підштовхнувши ЄС до зменшення залежності від російських енергоносіїв і спонукаючи Фінляндію та Швецію до вступу в НАТО. Падіння Сєвєродонецька — колись тут проживало понад 1 000 000 людей, а тепер пустка — трансформує поле битви на сході після кількох тижнів, коли величезна перевага Москви у вогневій потужності давала лише повільні досягнення.

Російське агентство Інтерфакс з посиланням на бойовиків сепаратистів повідомляє, що проросійські сили також увійшли в Лисичанськ через річку.

Китай. «Global Times» – «США придивляються до Росії та Китаю на саміті G7 на тлі внутрішніх проблем»

Прагнучи чинити тиск на Росію та домогтися солідарності, щоб упоратися з проблемами з боку так званого системного суперника Китаю, саміт G7 скликається на півдні Німеччини, оскільки лідери групи, включаючи президента США Джо Байдена, почали прибувати в суботу вдень за місцевим часом. За повідомленнями ЗМІ, на баварському альпійському курорті в замку Ельмау збираються лідери семи найпромисловіших країн світу. Теми обговорення включають можливе обмеження імпорту російської нафти та досягнення домовленостей щодо заборони імпорту золота з Росії.

У неділю Байден написав у Твіттері, що "разом G7 оголосить, що ми заборонимо імпорт російського золота, основного експорту, який приносить Росії десятки мільярдів доларів". У вівторок міністерство фінансів США опублікує ухвалу про заборону імпорту нового золота в США, що, за словами джерела CNN, «ще більше ізолює Росію від світової економіки, перешкоджаючи її участі на ринку золота».

Сі Цзюньян, професор Шанхайського університету фінансів та економіки, сказав, що, можливо, два найбільші світові центри обміну золотом у США та Великобританії скоротять торгівлю золотом із Росією.

«На відміну від нафти і природного газу, попит західних країн на золото не є жорстким, а їх джерела золота набагато більш диверсифіковані», – заявив Сі в неділю, додавши, що заборона на російське золото ще більше підвищить ціни на золото і приведе догори. з інфляції.

Макроекономіст Тянь Юнь заявив у неділю газеті, що нові санкції вплинуть на російську економіку, набагато менший у порівнянні з попередніми пакетами санкцій. Директор Китайського центру досліджень економіки енергетики в Сяменьському університеті заявив газеті, що ідея західних країн накласти стелю вартості на російську нафту насправді «нездійсненна».

За його словами, ці заходи відбивають парадоксальне мислення багатьох західних країн, які хочуть покарати Росію, а також хочуть отримати дешеву нафту. Але це важко одержати одночасно.

Західні держави борються з кількома кризами, включаючи зростаючу інфляцію та ціни на енергоносії. У США інфляція досягла 8,6 відсотка, тоді як у Великій Британії зареєстрована інфляція на рівні 9,1 відсотка у річному обчисленні, а в єврозоні цей показник зріс до 8,1 відсотка.

Президент Росії Володимир Путін розкритикував Захід за спроби перекласти провину за стрімке зростання інфляції, заявивши, що це є результатом багаторічної безвідповідальної макроекономічної політики країн G7».

Чен Цзя, науковий співробітник Міжнародного валютного інституту Китайського університету Женьмінь, сказав, що основна причина високої інфляції в ЄС полягає в тому, що останніми роками світовий порядок, очолюваний США, особливо геополітика, стає дедалі хаотичнішим.

Вже маючи безліч проблем, починаючи від стрімкої внутрішньої інфляції і закінчуючи продовольчою кризою, що насувається, і нестачею енергії, США, як і раніше, просувають свою антикитайську програму пошуку блокової політики та табірної конфронтації проти Китаю. Це те, що вони вважають за використання Китаєм примусової праці, крадіжки інтелектуальної власності та інші проблеми.

Саміт G7 та майбутній саміт НАТО в Мадриді, Іспанія, швидше за все, стануть останнім танцем Байдена в Європі, оскільки демократи, ймовірно, програють проміжні вибори у листопаді. Байден робить останню спробу переконати і згуртувати європейських лідерів, щоб вони приєдналися до антикитайської колісниці, сказав директор Інституту міжнародних відносин Китайського університету Женьмінь.

За його словами, США використовуватимуть теми, пов'язані з Росією, для досягнення своєї кінцевої мети стримування та конкуренції з Китаєм, щоб зберегти свій гегемоністський статус у світі. У повідомленні CNN викладено логіку США, оскільки спецоперація Росії в Україні посилила часті попередження Байдена про автократію проти демократії, і Байден сподівається переконати колег-лідерів зайняти жорсткішу позицію щодо Китаю та посилити «примусові економічні методи» Китаю. тема для розмови», ніж на торішньому саміті «Великої сімки».

За словами Вана, США використовують політичні та ідеологічні наративи, щоб захопити Європу, оскільки вони усвідомили, що їхня потужність значно слабшає, і неможливо протистояти Китаю поодинці в умовах чесної конкуренції. Це разючий контраст між орієнтованим на конфронтацію самітом G7 та інклюзивним та відкритим самітом БРІКС, який щойно завершився і був організований Китаєм як головуючий у групі цього року. Такі відмінності демонструють конфлікти застиглої цивілізації західних держав, очолюваних США, та економік, що розвиваються. І це явно не відповідає актуальній темі миру та розвитку, так само як і загальному волевиявленню людей, зазначив Ван.

Кувейт. «Kuwait times» – «Союзники «не розколються», Байден клянеться на G7»

У неділю світові держави погодилися заборонити експорт золота з Росії, започаткувавши зустріч G7, метою якої було зробити нові кроки, спрямовані на виснаження військового бюджету Москви та зміцнення обороноздатності України. Президент США Джо Байден і його колеги з найпромисловіших країн світу збираються в замку Ельмау в німецьких Альпах, перш ніж вирушити до Мадриду для переговорів з партнерами по НАТО.

Вони прагнуть згуртувати лави для допомоги України проти вторгнення Росії, борючись із глобальними наслідками війни, що посилюються. «Ми повинні залишатися разом», – сказав Байден канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, господареві триденних зборів. За словами Байдена, президент Росії Володимир Путін сподівався, «що якимсь чином НАТО та G7 розколяться». – Але ж ми цього не зробили і не збираємося. Шольц також привітав єдність Заходу, на який, за його словами, «Путін ніяк не очікував», додавши, що кожен член клубу «має розділити відповідальність» за вирішення зростаючих проблем, які представляє війна.

ОАЕ. «The National» – «САМІТ G7 ПІДКРЕСЛЮЄ ЄДНІСТЬ, НЕ ЗВАЖАЮЧИ НА НА КРИЗУ І ВІЙНУ». 

США та Великобританія оголошують про заборону російського золота, а Німеччина пропонує «кліматичний клуб» націй.  

Чилі. «El Mercurio» – «Наслідки вторгнення в Україну: З альтернативними гамбургерами та автомобілями без подушок безпеки Росія пристосовується до економічних санкцій». 

Москва, схоже, протистоїть ізоляції від Заходу краще, ніж очікувалося, але ситуація може погіршитися через припинення запасів імпорту

Колонка: «G7 намагається протистояти Китаю». Разом із участю у невимушеній фотосесії в Ельмау, на півдні Німеччини, лідери форуму найбільш промислово розвинених країн світу оголосили про плани інвестувати 600 мільярдів доларів США у п’ятирічна глобальна інфраструктурна програма для протидії новому Шовковому шляху Китаю.

Бразилія. «JDC» – «Росія бомбить українську столицю». Напад на Київ став сигналом напередодні зустрічі G-7, на якій оголошуються нові санкції проти росіян.

 

США та Канада

 

США «WSJ» – «Кризи перевіряють заявку лідерів G-7 на єдиний фронт»

«Російські ракетні удари по столиці України»

«Los Angeles Times» – «Росія б’є по Києву». Українські рятувальники виносять людину з житлового будинку після ракетного обстрілу.

«Байден підкреслює єдність G-7». Лідери зосереджуються на продовольчій, енергетичній та інфляційній кризах, і їм вдається трохи випустити пару

«NYT» – «G7 посилює тиски щодо російської торгівлі»

Пропонуючи обмеження на експорт золота та нафти

«Arkansas Democrat Gazette» – «Російські ракети знову поцілили в Київ»

«Україна в авангарді саміту G-7». Відзначається вплив війни на світову економіку. Санкції проти Росії включають заборону на золото»

Канада. «The Globe and Mail» – «В міру просування росіян місто Слов'янськ побоюється повторення жахів 2014 року»

Роз'їжджаючи рідним Донбасом, збираючи тіла загиблих мирних жителів і солдатів, російська армія наближається до його рідного міста Слов'янська, Олексій Юков не може повірити, що все це відбувається знову. Грім гармат. Розділена лояльність. Зникнення та вбивства.

Вісім років тому пан Юков мало не рано став жертвою менш масштабного конфлікту, що передував повномасштабному вторгненню Росії в Україну цього року.

Слов'янськ був захоплений у квітні 2014 року промосковськими ополченцями, і в сцені, яка похмуро віщувала поведінку російських солдатів щодо українських громадян у нині сумно відомих місцях, таких як київський передмістя Буча, пан Юков був ув'язнений у підвал під будівлею служби безпеки. Було підписано наказ про його страту.

Життя Юкова було врятовано завдяки втручанню в останню хвилину високопоставленого проросійського чиновника, який високо оцінив роботу Юкова та його організації «Чорні тюльпани» зі збору загиблих по обидва боки конфлікту.

Влітку 2014 року ця робота була найважчою. Після звільнення Слов'янська українською армією у липні саме пан Юков та «Чорні тюльпани» розкопували братські могили, залишені окупантами.

За оцінкою пана Юкова, було близько 200 трупів, у тому числі багато хто зі слідами тортур перед стратою, як і через вісім років у Бучі.

У період міжцарства лінія фронту у війні на Донбасі стабілізувалася — Слов'янськ опинився на боці України — і жахи того, що тут сталося, почали зникати.

Тепер ця страшна історія повторюється. Перші тижні війни були відзначені швидким поступом росіян до столиці Києва, а потім відступом, який дозволив світові побачити звірства, скоєні в місцях, що потрапили під російську окупацію.

Тепер Донбас — промисловий регіон на сході України, в основному населений російськомовними, знову став головним фронтом війни.

І Слов'янськ, місто з населенням трохи більше 100 000 осіб, яке все ще переживає травму восьмирічної давності, знову опинилося в центрі уваги Росії.

Минулого тижня президент України Володимир Зеленський попередив, що Росія хоче «захопити та повністю знищити» Слов'янськ.

Наступного дня мер міста повідомив The Globe and Mail, що російська лінія фронту знаходиться всього за 15-20 кілометрів від його офісу в центрі Слов'янська, що ставить будівлю в зону досяжності російської артилерії, яка чутно обстріляла околиці. села протягом тижня.

Очікується, що місто стане наступною великою метою, якщо і коли Росія захопить обложені міста Сєвєродонецьк та Лисичанськ за 70 км на схід. Цей момент наблизився у п'ятницю, коли останнім українським силам було наказано піти з Сєвєродонецька, щоб уникнути повного оточення. У неділю українські військові повідомили, що російська артилерія та гранатомети обстріляли 13 сіл навколо Слов'янська, припускаючи, що може розпочатися новий наступ на місто.

Востаннє, коли Росія та її маріонетки приїжджали до Слов'янська, назва міста стала синонімом терору, місця, де місцевих жителів, а також іноземних журналістів та міжнародних спостерігачів викрадали та допитували з примхи бойовиків у масках, які керували блокпостами.

«Як я міг здивуватися [події у Бучі], якщо я був свідком того ж тут у 2014 році? Коли бачиш так багато, то вже нічого не дивує. Єдине, що шокує, – це масштаби», – сказав пан Юков, сидячи на лавці в Шовковичному парку Слов'янська, в, за його словами, рідкісний вихідний день після збирання загиблих під час російського вторгнення, яке розпочалося 24 лютого.

«Таке відчуття, що восьми років між початком війни та початком повномасштабного вторгнення не існує. Таке відчуття, що цих восьми років ніколи не було».

Мер Вадим Лях – це знімок міста, яке він репрезентує. Сьогодні він відвертий проукраїнський патріот, наслідуючи тон, заданий паном Зеленським, і заявляючи, що весь Слов'янськ чинитиме опір російському вторгненню.

Вісім років тому він був членом Партії регіонів, політичної фракції, яку очолює опальний екс-президент України Віктор Янукович. Його партія завжди прагнула тісніших зв'язків з Москвою, а не з Євросоюзом.

Це була прозахідна революція на початку 2014 року, яка сміла пана Януковича від влади та започаткувала історію. Президент Росії Володимир Путін повторно відреагував на вигнання свого союзника, направивши війська для захоплення та незаконної анексії Кримського півострова в України, що призвело до перших нових санкцій Заходу проти Москви після закінчення холодної війни.

Потім було повстання на Донбасі, коли російські провокатори розпалювали гнів серед російськомовного населення таких міст, як Донецьк, Луганськ, Маріуполь та Слов'янськ. Зрештою, Кремль почав посилати регулярні армійські частини для підтримки ополченців сепаратистських «народних республік», створених його агентами на території України.

Пан Лях не любить говорити про те, де він був і чим займався у 2014 році, коли він був депутатом міської ради Слов'янська, яка, здавалося, майже вітала проросійських бойовиків, які захопили місто.

Пан Лях визнає, що у 2014 році у місті було багато людей, які були раді бачити над головою російський прапор. Більше половини жителів Слов'янська — пенсіонери, багато хто з яких відверто ностальгував за життя, яке вони вели в дитинстві, коли і Росія, і Росія Україна була частиною Радянського Союзу.

До 2014 року більшість жителів Слов'янська отримувала новини російськими телеканалами — місто знаходиться всього за 150 кілометрів від кордону — і тому були стурбовані тим, що українські націоналісти, як їм сказали, захопили владу внаслідок прозахідної революції в Києві, яка скинула пана Янукович, уродженець Донбасу.

Через вісім років пропагандистський міхур, який утримував Слов'янськ і більшу частину Донбасу під впливом Москви, лопнув від реалій війни. Проросійські настрої згасли, оскільки спогади про СРСР змінилися свіжішими спогадами про зруйновані міста.

«Одна річ, коли тобі обіцяють повернутися в СРСР і підвищити пенсії і те життя, яке було в молодості. Інша річ, коли бачиш руйнування. Ці люди бачили руйнування, але не підвищення зарплати», - сказав Лях.

Не всі переконані. «Запитайте його, скільки прапорів у нього в столі», - пожартував місцевий фермер, коли вони почули, що The Globe бере інтерв'ю у пана.

Ольга Бицька каже, що поїхала б із Слов'янська, якби могла дозволити собі життя в іншому місці. Вона справді поїхала на деякий час, але каже, що їй довелося повернутися, бо вона не мала можливості прогодувати себе десь ще в Україні. Принаймні, у Слов'янську 65-річна має і будинок, і город, і мізерну пенсію.

«Я поїхала, але ніхто ніде не дав мені роботу, і мені потрібні гроші, щоб дбати про мого сина-інваліда», — сказала пані Біцька, зупиняючись на невеликому ринку, створеному місцевими фермерами, які продовжували продавати свої овочі та фрукти. пироги, навіть коли війна наближалася до їхнього міста.

Залишитися – не просте рішення. Більшість Слов'янська вже тижнями залишається без водопроводу та газу для опалення та приготування їжі. Пан Лях каже, що від 23 000 до 24 000 довоєнних мешканців вважали за краще залишитися. Ці цифри включають близько 4000 дітей.

«Якщо хтось дасть мені грошей на поїздку, я поїду», – сказала 65-річна Галина, яка не хотіла називати своє прізвище. Вона чекала в невеликій черзі, щоб наповнити чотири пластикові глеки біля колодязя, який став єдиним джерелом води для приготування їжі та прибирання для кількох прилеглих багатоквартирних будинків на пораненому в боях північному місті. Пара хлопчаків без сорочок по черзі керувала металевим ручним насосом для своїх сусідів.

«Ніхто не пропонує нам допомоги. У нас немає ні мила, ні зубної пасти, нічого. Усю ніч і день вибухи, і вони все ближчі», – продовжила Галина, чекаючи, поки наповняться її глеки з водою, щоб вона могла піти додому та прийняти душ.

«Подивіться на нас, ми тут діти та старі – і не можемо виїхати з матеріальних причин. Що б не трапилося з нами, станеться». В'язень Донецької Народної Республіки у 2014 році пан Бєлов знає, що його викрадачі не були росіянами. Вони були місцеві. Знайомі йому і люди, які його знали зі Слов'янська, де він жив і працював на той час заправником.

Це хтось із місцевих помітив, як він доставляв їжу, воду та ліки українським солдатам на передовій за містом і повідомив про нього сепаратистам.

Пан Бєлов нічого не знає про людину в масці, яка її заарештувала, вибивши йому чотири зуби прикладом гвинтівки. Однак, за його словами, саме уродженці Донбасу, які розмовляли російською мовою з м'яким українським акцентом, допитували його під тим самим будинком силових структур із червоної цегли, де перебував у полоні пан Юков.

«Вони сказали: «Введіть цього хлопця до підпілля». Він шпигун», – згадував 30-річний Бєлов. Його протримали 24 години під землею в кімнаті площею 12 квадратних метрів разом із 18 іншими людьми.

Читайте також: Перші шпальти світової преси 26 червня про війну в Україні

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024